Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Twee afstudeerrichtingen

Een graduaat is een unieke vorm van hoger onderwijs, gericht op praktische kennis en vaardigheden die direct toepasbaar zijn in de arbeidsmarkt. Bij ons graduaat in Elektromechanische Systemen ligt de nadruk op werkplekleren, wat betekent dat je niet alleen in de klas zit, maar ook praktijkervaring opdoet op de werkvloer. Dit zorgt voor een sterkte wisselwerking tussen theorie en praktijk, waardoor je snel klaargestoomd wordt voor een gewilde carrière in de technische sector. 

Onze opleiding bestaat uit 120 studiepunten, gespreid over twee jaar. In deze tijd krijg je in dagonderwijs de kans om je specialiseren in één van de twee afstudeerrichtingen: Meet- en regeltechnieken (in Aalst) of Onderhoudstechnieken (in Gent). 

Campus Aalst

Meet- en regeltechnieken

De afstudeerrichting Meet- en regeltechnieken op Campus Aalst gaat dieper in op de automatisering en aansturing van industriële installaties.

Tijdens deze opleiding leer je geavanceerde technologieën kennen  om sensoren in te stellen en parameters toe te passen, zodat je geautomatiseerde processen kunt regelen en optimaliseren. Daarnaast leer je ook bij in de werkomgeving en kom je zo in contact met de nieuwste ontwikkelingen.

Je toekomstige baan zal zich situeren in een industriële omgeving, waar je automatisatiestoringen oplost in elektromechanische processen en meedenkt over verbeteringsvoorstellen om de machines in optimale conditie te houden en toekomstige problemen te vermijden.

Kortom, als je geïnteresseerd bent in een carrière in de technische sector en je je vaardigheden wilt ontwikkelen als een ervaren meet- en regeltechnicus, dan is onze afstudeerrichting op Campus Aalst de perfecte keuze voor jou! 

Campus Gent

Onderhoudstechnieken

Tijdens je studies ontwikkel je dieper inzicht in de volledige opbouw van industriële installaties. Je leert niet alleen hoe je technische problemen kunt aanpakken, oplossen en verbeteren, maar ook hoe je deze problemen preventief kunt voorkomen.

Na het afstuderen heb je als all-round onderhoudstechnieker een heel gamma aan toekomstkeuzes. Jij wordt de redder in nood bij mechanische, elektrische, pneumatische en hydraulische storingen. Dankzij het werkplekleren kom je op de werkvloer met de nieuwste technologieën in contact.

Kortom, als je geïnteresseerd bent in een carrière in de technische sector en je je vaardigheden wilt ontwikkelen als een ervaren onderhoudstechnieker, dan is onze afstudeerrichting in Technolgiecampus Gent de juiste keuze voor jou!

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Elektromechanische Systemen?

Checklist!

Is de opleiding Elektromechanische Systemen iets voor jou?

  • Je bent graag uitvoerend bezig.
  • Al doende leer je het best!
  • Je vindt het boeiend om machines te (de)monteren, om fouten te zoeken en ze recht te zetten.
  • Werken met gereedschap en schema's boeit je.
  • Je wil weten hoe bepaalde technologie werkt, wat de achterliggende principes zijn.
  • Vaktechnische applicaties (CAD, PLC) schrikken je niet af.
Meisje - nadenkend
Ik vind techniek heel fascinerend en ben altijd nieuwsgierig naar hoe dingen werken. Daarom koos ik voor het graduaat Elektromechanische systemen. Het is heel leuk dat we in de opleiding veel kennis opdoen door middel van labo’s en werkplekleren. Omdat je zo makkelijk linken legt tussen de leerstof en de praktijk, blijf je erg gemotiveerd.
Seppe Van Holsbeeck
Student Elektromechanische systemen (Meet- en regeltechnieken)
Elektromechanische systemen seppe van holsbeek
Na je diploma

Wat na Elektromechanische Systemen?

  • Je kunt meteen aan de slag als specialist meet- en regeltechnieken of onderhoudstechnieken
  • Ook verder studeren is een optie
Secundair onderwijs wat na

Als je je opleiding afrondt, behaal je een diploma hoger onderwijs: dat van gegradueerde. Daarmee kun je meteen aan de slag als geschoold technicus in de industriële sector van jouw keuze.

Of wil je verder studeren?

Na een graduaat kun je ook verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld in een verkort traject een bachelordiploma in de Elektromechanica of in de Ontwerp- en productietechnologie behalen.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Leren op de werkvloer

Welke afstudeerrichting je ook kiest, al doende leren staat centraal. Vanaf het tweede semester ga je namelijk werkplekleren. Dat is een beetje te vergelijken met stage, maar dan nog intenser: je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, maar draait ook echt mee op de werkvloer. Dankzij dit duaal leren merk je al snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om de job uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt. Werkgevers zullen staan drummen om je te kunnen aanwerven! Zeker omdat je zo ook heel wat professionele skills leert zoals werken in team, probleemoplossend denken en goed communiceren.

Verschillende werkomgevingen

Samen met Odisee ga je op zoek naar een bedrijf waar je kunt werkplekleren. Werkplekken waar onze studenten terechtkomen gaan van effectieve onderhoudsfirma’s tot kmo’s, multinationals in verscheidene industriële takken (metaalverwerkende industrie, automotive, voedingsindustrie, chemische industrie, machinebouw…) tot grotere retailers en overheidsinstanties (spoorwegen…). Sowieso krijg je de kans om van verschillende werkomgevingen te proeven: in het eerste jaar vier weken lang, in het tweede jaar twee keer twaalf weken lang. Het werkplekleren wordt zo ingepland dat je steeds meer dagen doorbrengt op de werkplek naarmate de opleiding vordert.

Niet alleen

Uiteraard sta je er tijdens het werkplekleren niet alleen voor. Vanaf dag één word je goed begeleid door een firmamentor, bij wie je terechtkunt met al je vragen. Vanuit de hogeschool staat je begeleider steeds tot je beschikking bij eventuele vragen of problemen.

Campus Aalst of Campus Gent

Ga je voor Meet- en regeltechnieken, dan volg je gedurende de volledige opleiding les op Campus Aalst.

Verdiep je je in Onderhoudstechnieken, dan vinden al je lessen plaats op Technologiecampus Gent.

 

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over specifieke studiebewijzen. 

  • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
  • een diploma van het secundair onderwijs;
  • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
  • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
  • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
  • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
  • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
  • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
  • een bachelor- of masterdiploma;
  • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent? Dan kan je rechtstreeks contact opnemen met de studentencoach.
Ze helpt je graag verder op weg met al je specifieke vragen op:

  • administratief vlak: (her)inschrijving, accounts, studentenkaart, studieprogramma,… 
  • informatief vlak: examens, examenresultaten, studievoortgangsdossier, begeleidingsmogelijkheden,…
  • financieel vlak: studiegeld, eventuele drempels,…
  • praktisch vlak: bib, studeerruimtes, ICT, studentenrestaurant,…

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts