Elektromechanica - afstudeerrichting Elektromechanica
Ben je geboeid door alle aspecten van Elektromechanica, dan kies je voor de afstudeerrichting Elektromechanica van de bacheloropleiding Elektromechanica. Zo hou je je toekomstmogelijkheden heel breed en kun je doorheen je carriĆØre proeven van diverse sectoren en jobs. Nieuwe installaties ontwerpen? Productie- of onderhoudsverantwoordelijke worden? Advies verlenen als technologisch consultant? Werken in de voedingsindustrie, distributie- en transportbedrijven of in de landbouw? Het behoort allemaal tot de mogelijkheden.
Wat is Elektromechanica, wat houdt de opleiding precies in?
-
Instapcursussen
-
Samenwerken met industriƫle bedrijven
-
Theorie en veel praktijk
-
Coaching
Wat leer je?
Binnen de bachelor Elektromechanica kies je vanaf het tweede jaar een afstudeerrichting: Elektromechanica of Klimatisering. In de afstudeerrichting Elektromechanica leer je de werking van uiteenlopende soorten machines van A tot Z kennen. De vakken bouwen verder op de brede basis Mechanica, Ontwerp, Elektriciteit, Elektronica en Automatiseringstechnieken uit het algemene eerste jaar. Materialen, machineonderdelen, elektrische motoren, programmeerbare sturingen en de werking van machines zoals pompen, koel- en verwarmingstoestellen, ventilatoren en verbrandingsmotoren komen aan bod. Ook sterkteberekeningen, veiligheid en goede installatiepraktijk staan op het programma.
Accent op je talent
De klemtoon ligt niet op theorie, maar op het oplossen van praktische problemen. Je steekt dus vanaf het eerste jaar je handen uit de mouwen tijdens laboās en praktijkopdrachten. Hierdoor ontdek je gaandeweg welke terreinen van de technologie jou het meest interesseren. Ben je graag bezig met de ruwere, mechanische kant van de zaak? Of ligt automatisering en elektrotechniek je meer? In samenspraak met je docenten bepaal je zelf welke accenten je wilt leggen, zodat je jouw opdrachten erop kunt afstemmen. In het derde jaar kun je bovendien kiezen uit verschillende keuzevakken, van leren ondernemen tot een vierde taal of een masterclass in een bedrijf.
Klaar voor de toekomst
Technologieƫn evolueren razendsnel. Daarom leggen we ook de klemtoon op leren leren. Zo blijf je later makkelijk op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Om je nog beter voor te bereiden op het leven als technisch professional wacht je in het derde jaar een bachelorproef en stage van een volledig semester, in een bedrijf naar keuze. Zo sta je al met ƩƩn been in het werkveld nog voor je afstudeert. Is je honger naar kennis dan nog niet gestild? Via een schakelprogramma kun je de master Industrieel ingenieur behalen.
Elektromechanica studeren? Onze studenten aan het woord!
De belangrijkste vakken Elektromechanica op een rijtje
Van zodra je voor de richting Elektromechanica gekozen hebt, ga je dieper in op materialen en componenten, ontwerp en opvolging van elektromechanische systemen en automatisatie.
Er zijn steeds stamvakken die je met je collega's van de afstudeerrichting Elektromechanica deelt, zoals Elektromechanische Systemen, Energietechnologie,...
Sowieso staat praktijk tijdens alle drie de opleidingsjaren centraal.
-
Elektrotechnieken
Een leerlijn waarin je alles leert over elektriciteit en elektrische toepassingen, elektronica en elektronische toepassingen, elektrisch ontwerp en het uittekenen van elektrische schemaās. Je krijgt ook verschillende tekenprogrammaās onder de knie en oefent de leerstof in de laboās.
-
Mechanische Technieken
Vertrekkend vanuit stamvakken zoals Mechanica en Statica, ga je dieper in op zaken zoals: Mechanische vormgeving en Mechanisch ontwerp, het labo Vormgevingstechnieken en het labo Materiaalkunde.
-
Basiswetenschappen
Stamvakken als Wiskunde en Fysica krijg je als ondersteuning van andere vakken. Verwacht dus geen allesomvattende cursussen, maar wel toegespitste info die je nodig hebt om de leerstof van andere opleidingsonderdelen te verwerken.
-
Projectwerk
Communicatie is geen vak op zich, maar tijdens projecten leer je aan de hand van een technisch onderwerp communiceren als een expert. Tijdens terugkommomenten krijg je feedback op je rapport of je poster en krijg je tips hoe je je werk kunt presenteren. Van bij de start zoeken we ook naar realistische opdrachten, geĆÆnspireerd op je latere job in de industrie.
Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Elektromechanica?
Ook dit kan in de bachelor Elektromechanica
Ik koos eerst voor de opleiding Industrieel ingenieur, maar vond dat niet zo interessant omdat het niet praktisch genoeg was. Toen ik overschakelde naar de bachelor Elektromechanica voelde ik mij direct thuis en kon ik me echt uitleven in de praktijkgerichte vakken. Het leukste is dat je zelf mag kiezen welke projecten je uitwerkt. Zo heb ik o.a. een kluis met RFID-slot, een geautomatiseerde miniatuurpoort en een XY-tafel ontworpen en gecreƫerd. Mijn eindwerk in het derde jaar werd een laadpaal voor elektrische voertuigen.
Is de opleiding Elektromechanica iets voor jou?
-
Je bent een doener, werkt graag hands-on en haalt meer voldoening uit praktijk dan uit theorie.
-
Je wil de werking en opbouw van machines doorgronden.
-
Je denkt technologisch. Problemen oplossen is jouw ding.
-
Later wil je een job waarin je niet de hele dag aan een bureau zit.
Wat mag je verwachten van de bachelor Elektromechanica?
Verschillende werkvormen
We kiezen bewust voor verschillende werkvormen in de opleiding. Je lesuren bestaan dus niet alleen uit hoorcolleges in grotere groep, maar ook uit laboās, computersessies, projectwerk en oefeningenlessen.
Eropuit
Bij de start van het eerste jaar ga je op driedaagse op verplaatsing. Daar staan lessen en laboās op het programma, maar er is ook tijd om elkaar beter te leren kennen dankzij toffe teambuildingsactiviteiten. In het derde jaar maak je een studiereis in Europa, waarin bedrijfsbezoeken aan de wereldtop inzake automotive, elektro of HVAC aan bod komen.
Al doende leren
Bij Odisee steek je de handen uit de mouwen. Dat doe je vooral tijdens onze hands-on laboās. Het blijft dus zeker niet enkel bij demonstraties, je gaat echt zelf aan de slag. Heb je een niet-technische vooropleiding, dan schaaf je je basic skills in no time bij tijdens een vakantiecursus Mechanische technieken of Elektrotechnieken. Tijdens het projectwerk in het eerste semester ga je op jouw maat aan de slag. Studenten die wat extra training nodig hebben voor technische vaardigheden volgen een ander traject dan studenten met een technische achtergrond.
Hallo, het werkveld hier!
Vanaf het begin van je opleiding kom je in contact met het werkveld. Per jaar doe je minstens drie bedrijfsbezoeken. Voor je project in het eerste jaar werk je aan een opdracht uit de industrie. Mensen uit de bedrijfswereld komen het resultaat bekijken. In het tweede jaar ga je op zoek naar een bedrijf waar je een machine bestudeert en de veiligheidsvoorschriften bekijkt. Ook doe je een eerste werkveldstage. In het derde jaar vertrek je bij de start van het tweede semester naar een bedrijf voor je bachelorproef en afstudeerstage.
Wat na Elektromechanica?
Als bachelor in de Elektromechanica ben je de schakel tussen de ingenieur en de uitvoerder. Je bent de spilfiguur in verschillende processen: van ontwerp tot planning en uitvoering, en zowel in de test- als optimalisatiefase. Na je opleiding ben je een echte probleemoplosser. De vaardigheden die je in je opleiding onder de knie kreeg, komen ongetwijfeld dagelijks van pas in je toekomstige job.
Waar kun je aan de slag?
-
Als verantwoordelijke voor de installatie en het onderhoud van productieprocessenāÆ
-
Als ontwerper
-
Als zelfstandige ondernemer
-
In het technisch onderwijs
-
Op een dienst (na)verkoop
Werk gegarandeerd!
Technische profielen zijn heel gegeerd op de arbeidsmarkt. Voor jou betekent dat: werk gegarandeerd. Gemiddeld staan er acht vacatures per afstuderende student Elektromechanica open.
Of wil je toch verder studeren?
Met een diploma Elektromechanica kun je na een schakelprogramma het diploma van master in de IndustriĆ«le wetenschappenāelektromechanica behalen. Zo heb je een bijkomend universitair diploma van de KU Leuven op zak. Je kunt het schakelprogramma en de master volgen op de Technologiecampus in Gent. Ook een banaba Energietechnologie is mogelijk.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ā via een verkort traject ā een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan Ć©Ć©n van onze coaches of download een brochure.