Ergotherapie - Opleiding voor volwassenen
Een ergotherapeut revalideert mensen die een ongeval hadden of die door andere gezondheidsproblemen tijdelijk of permanent met een handelingsprobleem leven. Via aangepaste activiteiten leer jij hen hoe ze opnieuw maximaal zelfredzaam kunnen zijn thuis, op school, het werk en in hun vrije tijd. Als ergotherapeut behandel je dus niet de ziekte maar wel het handelingsdefect en de praktische gevolgen die daaruit voortvloeien. Of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.
Wat houdt de bachelor Ergotherapie precies in?
-
Persoonlijk studietraject
-
Combinatie mogelijk met je job en je gezinsleven
-
Voorkennis is geen must
-
Oefenen in skillslabs en tijdens stages
-
Op vaste dagen les on campus
Een traject op maat!
De bachelor Ergotherapie omvat 180 studiepunten. Voltijdse dagstudenten doen hier standaard drie jaar over. Als volwassen student kun je je vakken echter ook spreiden over een langere periode, zodat je naast je studie ook tijd hebt om andere werk- en privéverplichtingen te vervullen. Afhankelijk van je beschikbare studietijd bepaal je zelf hoelang het duurt om je diploma te behalen. Tijdens een intakegesprek met je studietrajectbegeleider voor de start van je opleiding stippel je je individueel traject uit. Dat kun je per semester bijsturen als je liever meer of minder studiepunten opneemt. Eén studiepunt komt overeen met 25 tot 30 studie-uren.
Hoe worden je lessen georganiseerd?
In je eerste jaar volg je altijd les op de campus op dinsdag en vrijdag. Op die twee vaste lesdagen staan colleges gepland die vaak vaardigheidsonderwijs omvatten waarbij je materialen, toestellen, assessmentinstrumenten … nodig hebt. Er is ook nog een derde lesdag op de campus die je ook van thuis uit kunt volgen, live of niet live. De twee overblijvende dagen bestaan uit online colleges en tijd voor het uitwerken van opdrachten. Zo kies je zelf wat bij jou past en wanneer dit jou past. Je colleges bestaan uit hoorcolleges en werkcolleges. Tijdens werkcolleges pas je de theorie uit de hoorcolleges toe. Dat helpt om de leerstof beter te begrijpen en te verwerken.
Begeleide zelfstudie
Theoretische opleidingsonderdelen studeer je thuis, via zelfstudie. Dat betekent dat je hiervoor geen colleges moet bijwonen, al ben je natuurlijk altijd welkom om aan te sluiten bij de reguliere studenten als je agenda dat toelaat. Je verwerkt de leerstof aan de hand van cursusmateriaal, lesopnames, studiewijzers met tips en tricks en onze digitale leeromgeving Toledo. Via die leeromgeving hou je ook contact met medecursisten. Docenten zijn ook bereikbaar per mail bij vragen of problemen. Daarnaast voorzien we twee vaste lesdagen per week waarop je vragen kunt stellen en uitleg kunt vragen aan de docenten. In bepaalde gevallen is aanwezigheid verplicht, omdat interactie deel uitmaakt van de leerdoelstellingen. Hou er rekening mee dat je soms ook op andere dagen naar de campus zult moeten komen, bijvoorbeeld voor een project of een tweedaagse. Die data worden duidelijk gecommuniceerd bij de start van het academiejaar.
Stage
In elke opleidingsfase loop je stage. In de eerste opleidingsfase bestaat de stage uit acht dagen en een tweedaags project. In opleidingsfase 2 en 3 neemt de stage toe. In het derde jaar loop je al drie periodes van acht weken stage (vier dagen/ week). Die voltijdse stages kun je in overleg met de stagecoördinator en de trajectbegeleider veranderen naar deeltijdse stages over een langere termijn. Afhankelijk van de tijd die je kunt investeren in je studies en de praktische haalbaarheid wordt samen met jou bij de start van elk academiejaar een stagetraject op maat samengesteld.
Examens
Je legt je examens af samen met de dagstudenten. Dat gebeurt tijdens kantooruren, in januari en in juni. Je houdt hiermee dus best rekening in je verlofplanning op het werk, al is het soms mogelijk om je examen af te leggen op een inhaaldag. Slaag je niet in eerste zit, dan is er een tweede examenkans in augustus.
Vrijstellingen?
Dan krijg je mogelijk vrijstellingen voor bepaalde vakken op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties (EVK's en EVC's). Zo kun je misschien vlugger afstuderen. Meer info hierover krijg je van je trajectbegeleider.
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externe peers om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten ervan deze opleiding volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
Ergotherapie studeren? Onze studenten aan het woord!
Vakken Ergotherapie voor volwassenen
Hieronder ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Ergotherapie.
Ook dit kan in de bachelor Ergotherapie
Is de bachelor Ergotherapie iets voor jou?
-
Je legt graag dingen uit en moedigt mensen aan om actief mee te doen.
-
Je bent geboeid door de bewegende, denkende, handelende en voelende mens, kortom door de mens als complex geheel.
-
Je bent vindingrijk en bedenkt graag oplossingen voor grote en kleine problemen.
-
Om een doel te bereiken, geef je het beste van jezelf.
-
Je werkt graag zelfstandig maar samenwerken met een team vind je ook fijn.
Flexibel studeren in afstandsonderwijs
Ervaring met beperking (EMB)
Tijdens de EMB-dag leer je zelf wat het is om met een beperking door het leven te gaan. Je komt er in contact met mensen met een beperking en zet je eerste stapjes in blindenvoetbal en rolstoeltraining. Voor veel studenten het hoogtepunt van het jaar!
Gewoon doen!
De cocreatiedagen riepen we om verschillende redenen in het leven: je ontdekt er niet alleen jezelf, maar organiseert ook een activiteitendag voor mensen met een mentale of fysieke beperking. Op die dag krijg je meer inzicht in de handelingsproblemen waarmee mensen met een beperking dagelijks geconfronteerd worden.
Leren van elkaar
Als tweedejaars wordt het jouw taak om je vaardigheden (zoals rolstoelrijden) door te geven aan de eerstejaars. Zij evalueren samen met je docent je capaciteiten als therapeut en coach. Ook in het beroepsleven zul je cliënten vaardigheden aanleren. De eerstejaars oefenen op hun beurt de vaardigheden die jij hen toonde. Als ze slagen voor de praktijktoets, mogen ze na een tijdje zelf optreden als ‘docent’ voor de studenten van andere opleidingen tijdens opleidingsoverschrijdende projecten. Zo leert iedereen van iedereen.
Werken met wereldculturen
Via het Diversiteit en Internationaal Project (DIP) maak je kennis met andere culturen en ga je dieper in op cultuursensitieve zorg. Je leert onder andere omgaan met diversiteit en ontdekt al snel dat die verrijkend werkt. Ideaal vormt het DIP ook de aanzet voor een internationale ervaring voor elke student. Die kan lang of kort zijn, ver weg of dichtbij. En je campus ligt in Brussel: daar moet je natuurlijk van profiteren. Je kunt er als het ware een internationale ervaring opdoen in eigen land!
In welke jobs kom je hierna terecht?
Bij Odisee krijg je een brede opleiding waarmee je op veel plaatsen terechtkunt. Want overal waar behoefte is aan training om mensen optimaal te laten handelen in hun omgeving zijn ergotherapeuten nodig.
Waar kan je aan het werk?
-
Tewerkstellingsbegeleiding
-
Het reguliere en buitengewoon onderwijs, de ondersteuningsnetwerken en maatwerkbedrijven
-
Ziekenhuizen en revalidatiecentra
-
Psychiatrische centra en diensten, crisisinterventiecentra en centra voor geestelijke gezondheidszorg
-
Gezinsvervangende tehuizen, beschut en begeleid wonen, woon- en zorgcentra, lokale en regionale dienstencentra en ziekenfondsen
-
Als zelfstandige in een eigen praktijk of groepspraktijk
Onze alumni ontdekten tijdens hun studies de verschillende aspecten van het brede werkveld en gebruiken deze ervaringen bij het kiezen van een job.
Voor werkgevers is het moeilijk om vacatures voor ergotherapeuten ingevuld te krijgen. De toenemende vraag naar ergotherapeuten geeft jou alvast werkzekerheid na afstuderen. Daarnaast werd ergotherapie door VDAB erkend als knelpuntberoep en kun je daarom ergotherapie studeren als je werkzoekende ingeschreven bent bij VDAB. Meer informatie over de toelatingsvoorwaarden, rechten en plichten vind je hier.
-
Persoonlijk studietraject
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Inschrijven
Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?
Onze coaches staan klaar voor jou
Nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download de brochure.