Gezinswetenschappen

Ben je geboeid door de drijfveren achter menselijke relaties? Wil je gezinsrelaties beter begrijpen en ze leren te ondersteunen? En doe je graag veel praktijkervaring op tijdens je opleiding? Dan is onze unieke opleiding Gezinswetenschappen zeker en vast jouw ding.

Tijdens de opleiding Gezinswetenschappen leer je verschillende manieren om gezinnen, partners en kinderen te begeleiden. In het eerste jaar staan vooral algemene menswetenschappen zoals Sociologie, Filosofie, Psychologie, Pedagogie en Economie op het programma. In het tweede jaar verschuift de focus naar het gezin zelf. Je bestudeert de relatie tussen partners: hoe verloopt een partnerkeuze, welke rol speelt seksualiteit en hoe communiceren gezinsleden met elkaar? Ook de ouder-kindrelatie en de opvoeding komen op de voorgrond: wat is een ‘goede’ opvoeding en hoe kun je ouders ondersteunen? In het derde jaar verdiep je je nog meer in het gezinsfunctioneren en ontdek je specifieke begeleidingsmethodes voor gezinnen. Van bij de start van je opleiding doe je veel praktijkervaring op.

overleg aan tafel

Een bachelor Gezinswetenschappen. Wat houdt dat nu juist in?

 • Je bent geen nummer
 • Focus op jouw interessegebied
 • Studie- en trajectbegeleiding
 • Sterke verbinding met de praktijk
 • Je leert ook veel over jezelf
 • Werkplekleren
 • Gezellige campus

Werkplekleren

Werken met mensen leer je al doende, op de werkplek. Bij Gezinswetenschappen mag je dat gerust letterlijk nemen. In het eerste jaar ga je als vrijwilliger meedraaien in een sociale organisatie. In het tweede en derde jaar duik je er nog dieper in en werk je deeltijds, natuurlijk intens gecoacht door je praktijkbegeleiders.

Projectwerk

Naast het werkplekleren geeft ook het projectwerk je de kans om al doende te leren. In het eerste en tweede jaar werk je in kleine groepen rond praktijkgerichte thema’s zoals armoede, diversiteit, geestelijke gezondheidszorg, bijzondere jeugdzorg, gender... Sommige projectresultaten verschijnen nadien zelfs in een boek.

Gezocht: de doelgroep die bij jou past

In het derde jaar kies je de oriëntatie die het best aansluit bij je interesses. Wil je vooral met kinderen en jongeren werken of wil je je verdiepen in de begeleiding van volwassenen en ouderen? Je bestudeert de achtergrond van specifieke problemen die in de verschillende levensfasen kunnen voorkomen. Je kunt ook één van de vakken uit de oriëntaties ruilen voor een vak naar keuze. Misschien wil je leren beter onderhandelen? Of wat dacht je van deelname aan onze Summer School over de begeleiding van vluchtelingengezinnen?

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Uniek in Vlaanderen

  De bacheloropleiding Gezinswetenschappen kun je in Vlaanderen en Brussel enkel aan Odisee volgen. Na je studie heb je dus een uniek diploma in handen.

 • Traject voor volwassen studenten

  Ook als je al werkt of kinderen hebt, kun je Gezinswetenschappen studeren. Je kiest dan voor een traject dat het mogelijk maakt om je opleiding te combineren met je job en je gezin. Voor velen is het een echte tweede kans op een diploma hoger onderwijs. Of om eindelijk een oude droom waar te maken: werken met mensen, op een professionele manier.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Gezinswetenschappen, iets voor jou?

 • Je bent geboeid door de relaties tussen mensen, hun drijfveren en wat hen bindt.
 • Je bent geëngageerd en leergierig.
 • Luisteren kun je als de beste, ook in conflictsituaties.
 • Je bent bereid de handen uit de mouwen te steken en al doende te leren.
 • Je bent geïnteresseerd in gezin en opvoeding.
Meisje - nadenkend
In het secundair studeerde ik Wetenschappen-wiskunde maar omdat ik altijd al mensen wou helpen, koos ik voor Gezinswetenschappen. De praktijkgerichte aanpak en de variatie aan vakken spraken me meteen aan. Geef toe: Psychodynamiek van de partnerrelatie en Ethiek van partnerrelaties en seksualiteit, alleen al de vakbenamingen wekken toch interesse op?
Kobe Cox
Student Gezinswetenschappen
Gezinswetenschappen - Kobe Cox
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Denken én doen

Als student Gezinswetenschappen ben je een ‘denkende doener’. Je wordt vanaf het eerste jaar ondergedompeld in het werkveld waar je 120 uur vrijwilligerswerk doet in een organisatie in het brede domein van welzijnswerk. Leren in de praktijk doe je via werkplekleren. Dat is een uitgebreide vorm van stage: je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, maar draait ook echt mee op de werkvloer.

Brede kennismaking

In het eerste jaar bezoek je een aantal werkplekken: de Opvoedingswinkel, een lokaal dienstencentrum, een gevangenis, een asielcentrum... Vanaf het tweede jaar ga je twee tot drie dagen per week aan de slag in een organisatie. In het tweede jaar doe je dat in een onderneming uit de sociale economie zoals een kringloopcentrum, buurtdienst of beschutte werkplaats. Tijdens de begeleiding van de werknemers en hun gezinnen leer je op korte tijd heel wat inzichten en praktische vaardigheden bij. In het derde jaar kies je zelf een organisatie in de eerstelijnshulpverlening waarin je aan praktijkleren wilt doen. Je leert er zelfstandig werken in steeds complexere contexten. Werkplekleren vraagt een specifieke ingesteldheid van jou: je bent bereid de handen uit de mouwen te steken en al doende te leren.

Recht uit de praktijk

Vele docenten van de opleiding Gezinswetenschappen combineren lesgeven met een job in de praktijk of als onderzoeker. Ze vertrekken vanuit voorbeelden uit het dagelijkse leven. In hun job toetsen ze voortdurend de theorie van hulpverlening en begeleiding van mensen aan de realiteit. Als student krijg je dankzij die docenten inzicht in de actuele problematieken en werkvormen.

Partners

Om je de beste opleiding te bieden, werken we samen met verschillende partners uit het werkveld. Internationaal gaat het om samenwerkingen met o.a. Haagse Hogeschool, Hogeschool Rotterdam, Driestar College Gouda en HZ University of Applied Sciences in Vlissingen. We hebben ook een nauwe band met de koepel sociale economie.

handen mouwen
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Als bachelor in de Gezinswetenschappen ben je getraind om gezinnen te ondersteunen in hun streven naar kwaliteitsvolle relaties. Je hebt inzicht in de vaak complexe gezinsverhoudingen én je bent in staat om een passende begeleiding te bieden waar het fout gaat.

Waar kun je aan de slag?

 • Algemeen welzijnswerk
 • Kinder- en gezinszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • Tewerkstelling en opleiding
 • Opbouwwerk
 • Integratie- en ondersteuningscentra voor etnisch-culturele minderheden
 • Ouderenzorg en thuiszorg
 • Overheid
 • Huizen van het Kind
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • In het onderwijs
 • Bij de politie
2 studenten in overleg aan een tafel

Je belangrijkste taken

 • Je erkent de noden van een gezin. Samen met de gezinsleden bekijk je waar de knelpunten zitten en welke hulpverlening aangewezen is.
 • Je gaat in dialoog met gezinnen. Bij conflicten kun je een stappenplan opstellen. Je laat alle partijen tot hun recht komen.
 • Je bent gemotiveerd om te zoeken naar creatieve oplossingen en houdt rekening met de eigenheid van het gezin.
 • Je brengt de directe, sociale omgeving van een gezin in kaart. Dat netwerk zet je in voor de versterking van het gezin.
 • Je werkt samen met collega’s die vanuit andere disciplines het gezin of de gezinsleden hulp verlenen. Je stelt de belangen van het gezin voorop.
 • Je signaleert nieuwe knelpunten in gezinnen en gezinsrelaties. Je brengt ze onder de aandacht van je organisatie en waar nodig signaleer je dat ook naar het beleid.
 • Je komt op voor gezinnen. Je werkt mee aan een beleid dat een passende begeleiding biedt voor gezinnen in al hun diversiteit.

Of wil je verder studeren?

Een extra bachelordiploma behalen? Dat kan! Een bachelor Sociaal werk of Orthopedagogie kan vrij snel, want daarvoor volg je een verkort programma. Maar je kunt ook de stap zetten naar een opleiding als leraar. En heb je al eens aan een banaba gedacht, een bachelor-na-bachelor? Als je een hart hebt voor oudere mensen, dan is onze banaba Psychosociale gerontologie echt je ding. Gezinswetenschappen kan ook de opstap zijn naar een master, bijvoorbeeld in Pedagogiek, Psychologie, Agogiek of Sociologie, of een andere opleiding over werken met mensen. Dan volg je eerst een brugprogramma.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. We bundelden alle mogelijke vrijstellingspakketten voor het interessegebied 'social' in een handig overzicht. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Drie jaar werkplekleren, bakken ervaring

In de eerste opleidingsfase doe je 120 uur vrijwilligerswerk in verschillende sociale organisaties. Je maakt kennis met hulpvragers en leert werken in een team. In het tweede jaar ga je aan de slag in een organisatie uit de sociale economie. Je leert al doende werken met diverse doelgroepen en je groeit door naar monitor/begeleider. Het werkplekleren omvat 750 uren, waarvan 600 uren op de werkplek. In het derde jaar kies je in het brede sociale werkveld zelf een organisatie waar je 850 uur kunt werkplekleren, waarvan 700 op de werkplek. Een meer dan solide basis om een carrière op te bouwen!

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Campus Schaarbeek

Campus Schaarbeek is een stijlvol gerenoveerde fabriek aan de Huart Hamoirlaan, in een mooie, groene en rustige omgeving. De campus is vlot bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Hij heeft een eigen (beperkte) parking en ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek. De openbare bibliotheek van Schaarbeek is vlakbij en heeft haar collectie en haar openingsuren afgestemd op de behoeften van onze studenten.

Kwaliteitsvolle opleiding

Alle opleidingen doorlopen om de zes jaar een omvattende kwaliteitscyclus, waar alle aspecten van een doorleefde kwaliteitscultuur aan bod komen: cocreatie met interne en externe belanghebbenden, kritische reflectie op basis van feiten en cijfers, heldere verbeterdoelen en grondige opvolging, interne en externe transparantie over de borging en verbetering van de onderwijskwaliteit.

 • 6
  Campussen
 • + 10.000
  Studenten
 • 25
  Bacheloropleidingen
 • 8
  Graduaatsopleidingen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts