Kathodische bescherming van betonstructuren
Veel bestaande betonnen constructies bereiken stilaan hun initieel beoogde ontwerplevensduur en hebben nood aan duurzaam onderhoud en/of herstel. Roest of corrosie van de wapening en duurzaamheidsproblemen veroorzaken gevaarlijke situaties.
Kathodische bescherming (KB) kan het corrosieproces stoppen en de levensduur van de constructie verlengen.
'Cathodic protection is proven to be a very effective electro-chemical technique to supress the corrosion process and should always be considered as a repair option in case of chloride contaminated concrete structures.' [Paul Chess]
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hƩt aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Situering
EĆ©n van de mogelijke technieken bij duurzaam betonherstel werkt volgens het principe van ākathodische beschermingā (KB). Deze techniek wordt al lang courant en succesvol toegepast binnen de scheepvaart en voor de bescherming van ondergrondse leidingen en tanks. Naast klassiek betonherstel is KB ook een duurzaam alternatief om de levensduur van een betonconstructie te verlengen. Na een correcte diagnose door een specifiek vooronderzoek kan men kiezen voor KB als hersteltechniek. Een kwaliteitsvol ontwerp en dimensionering van het systeem en een correcte installatie van het KB-systeem zijn van essentieel belang en vergen een bepaald opleidingsniveau.
Als we de life-cycle cost (LCC) in rekening brengen blijkt deze techniek minder te kosten als we die spreiden over een voldoende lange levensduurverlenging, in tegenstelling tot klassiek betonherstel, zeker bij chloride-verontreiniging (mariene omgeving, dooizouten, ingemengde chloriden,ā¦).
Binnen de techniek van kathodische bescherming bestaan er in hoofdzaak twee systemen:
- het passieve systeem met behulp van opofferanodes (galvanic cathodic protection GCP)
- actieve kathodische bescherming via opgedrukte stroom (impressed current cathodic protection ICCP).
Bijkomende voordelen van KB zijn onder meer:
- Enkel loszittend of gedelamineerd beton moet verwijderd worden
- Er is geen risico op herstelschade
- De graad van bescherming kan continu gemonitord worden
Inhoud
De voorafgaande diagnose en conditiebepaling van de aangetaste betonstructuur is het startpunt van deze opleiding. Je krijgt uitvoerig uitleg over de principes en de elektrochemie achter de techniek van kathodische bescherming.
Naast de theoretische achtergrond rond het ontwerp, de dimensionering, de installatie en de monitoring van het KB-systeem krijg je ook praktijklessen. Via cases enerzijds en een practicum met (niet-destructieve) meettechnieken anderzijds scherpen we jouw praktijkgerichte vaardigheid aan.
Tot slot bekijken we in de geest van de levenscyclus de te verwachte faalmechanismen, levensduur en bijhorende kosten van het KB-systeem.
Doelgroep
Deze opleiding richt zich tot alle stakeholders betrokken in de schadediagnose, de beoordeling en het herstel van betonconstructies:
- werf- en projectleiders binnen de betonherstelwereld;
- medewerkers en ingenieurs van studiebureaus;
- technisch raadgevers van controle-organisaties;
- personeel van overheidsinstellingen;
- medewerkers van onderzoekscentra;
- academici;
- bouwheren & gebouwbeheerders.
-
1
Korte bio van de lesgevers
Bart Craeye is hoofddocent aan de Universiteit Antwerpen en Odisee Hogeschool met expertise in betontechnologie, duurzaam ontwerp van betonstructuren, diagnose en beoordeling van bestaande constructies, gebruik van (niet-)destructieve meettechnieken en financiƫle en milieugerelateerde LCC/LCA-evaluatie binnen de betonsector. Binnen de Belgische BetonGroepering is hij lid van de commissie Vorming en de Raad van Bestuur. Hij is (co-)auteur van meer dan 70 publicaties in (inter)nationale vakliteratuur.
-
2
Bjorn Van Belleghem is R&D ingenieur bij studiebureau Sanacon, met expertise in vooronderzoek, ontwerp/controle van kathodische bescherming van betonconstructies. Hij is tevens gastprofessor aan de Universiteit Gent, vakgroep Bouwkundige Constructies.
-
3
Robin Debaene is afgestudeerd als industrieel en burgerlijk ingenieur bouwkunde aan de universiteit van Gent waarbij de focus van zijn eindwerken lag op kathodische bescherming (GCP en ICCP). Momenteel werkt Robin als onderzoeker voor het PWO-project āA Bridge Too Far?ā waar de nadruk ligt op de techniek van kathodische bescherming als duurzame hersteloptie. Het hoofddoel van dit project is om kathodische bescherming op de Belgische betonherstelkaart te zetten via sensibilisering, uitbreiding eigen expertise, aanbieden ontwerptool, praktische leidraad en opleiding.
Praktische info over de opleiding Kathodische bescherming van betonstructuren
- Odisee Hogeschool, Studiegebied Industriƫle Wetenschappen en Technologie, DUBiT Onderzoekskern en PWO project A Bridge too far
- UAntwerpen, Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen, EMIB Onderzoeksgroep
- Sanacon
Met dank aan
Contacteer ons
Inhoudelijke vragen: daarvoor kun je terecht bij onze collega Bart Craeye.
Administratie, factuur, KMO-portefeuille, lesdata: vraag het aan collega Carlien Moens.
Lees meer over Blikopener.
Overtuigd?
Deze opleiding is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de opleiding is die je zoekt?
Dan kan je meteen inschrijven.
Disclaimer
Odisee Hogeschool en degenen die aan deze opleiding hebben meegewerkt, hebben een zo groot mogelijke zorgvuldigheid betracht bij het samenstellen van deze opleiding. Toch kan niet worden uitgesloten dat de inhoud onjuistheden bevat. De gebruiker aanvaardt daarvoor het risico. Odisee Hogeschool sluit, mede ten behoeve van de auteurs, iedere aansprakelijkheid uit voor schade die mocht voortvloeien uit dit gebruik. De gebruiker zal Odisee vergoeden en vrijwaren m.b.t. alle vorderingen, en m.b.t. alle bedragen die worden betaald met het oog op de regeling van een geschil met een derde partij die om het even welke schade lijdt die rechtstreeks of onrechtstreeks het gevolg is van de activiteiten van de gebruiker die gebruik maakt van dit document.