Orthopedagogische Begeleiding
Klopt jouw hart voor mensen die het moeilijk hebben? Vind je dat iedereen recht heeft op een veilige plek? Wil jij die plek helpen creëren? Het graduaat in de Orthopedagogische Begeleiding focust op de concrete begeleiding van individuen en groepen in hun dagelijkse context.
Praktische hulp voor een positief leefklimaat
Als orthopedagogisch begeleider sta jij mensen heel praktisch bij met zorgtaken en agogische vaardigheden. Dat kan in een leefgroep zijn, of in dagbegeleiding.
Je vertrekt vanuit hun kracht en helpt hen bij het huishouden, medicatie en dagelijkse sociale activiteiten. Tegelijk zet je begeleidings- en verandertrajecten op, organiseer je activiteiten en verbeter je hun levenskwaliteit.
Je werkt trouwens niet alleen met je cliënten maar ook met hun context: hun gezin, de zorginstelling, het maatschappelijk weefsel.
- Je staat echt met twee voeten in de samenleving en spreekt netwerken aan om je cliënten te versterken.
- Je werkt zonder verpinken in een superdiverse context en bent gevoelig voor de nood van kwetsbare mensen.
- Jij kan goed situaties inschatten, keuzes maken en gepast reageren.
Kort gezegd: jij zorgt voor een positief leefklimaat bij mensen die jouw ondersteuning goed kunnen gebruiken. Zo maak jij de maatschappij een stukje warmer.
Is dit graduaat iets voor jou?
-
Ik leg heel graag authentiek contact met mensen.
-
Ik wil mensen die het moeilijk hebben concreet helpen en hen terug verbinden met hun omgeving.
-
Ik heb een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en streef naar een inclusieve maatschappij waar iedereen zijn plek heeft.
-
Ik verlies mijn hoofd niet bij uitdagende situaties.
-
Ik werk graag samen in team en zet me enthousiast in voor een positief leefklimaat.
Klaar voor je eerste hoger onderwijsdiploma?
Werk je al als verzorger en wil je je taken uitbreiden?
Heb je een gezin en wil je daarnaast ook nog studeren en werken combineren?
Kom je net uit het secundair onderwijs, maar denk je dat een diploma hoger onderwijs niet voor jou is weggelegd? Think again!
Acht modules op twee jaar
Deze graduaatsopleiding duurt twee jaar en is opgedeeld in acht beheersbare modules. Onze docenten en werkplekbegeleiders leiden jou heel concreet naar de maatschappelijk relevante rol van orthopedagogisch begeleider.
Een dag les per week + een projectweek per module
In je eerste jaar draai je via het werkplekleren al 450 uur mee in de praktijk, in je tweede jaar 525 uur! Reken en tel dat even uit en je begrijpt meteen dat je gemiddeld slechts één opleidingsdag per week op campus doorbrengt (aangevuld met één projectweek aan het begin van elke module).
Dat is meteen heel veel praktisch toepassen en met mensen werken.
De sociale sector zoekt veel gedreven en goed opgeleide groepswerkers voor leefgroepen en dagcentra. Om op dat signaal van werkveldpartners in te spelen richt Odisee dit nieuwe graduaat in en hopen we meer mensen in de regio te overtuigen om opvoeder te worden. Of je nu uit het secundair onderwijs komt, of je al werkt in de sociale sector, we bouwen met het werkplekleren heel veel flexibiliteit in in jouw studietraject.
Met dit diploma ben je meteen klaar om erin te vliegen!
Want dankzij het grote aandeel van werkplekleren en heel praktijkgerichte lessen word jij heel snel een specialist in je job. Alles leidt je recht naar dat specifiek afgebakend en praktijkgericht beroepsprofiel.
De sector smeekt trouwens om goede orthopedagogische begeleiders die vol overgave en kennis maatschappelijk kwetsbare mensen begeleiden in hun dagelijks leven. Wil jij liefst aan de slag met individuen of met leefgroepen? Volg je hart en klop aan bij organisaties in de jeugdhulp, dagcenta voor mensen met een beperking, integratiecentra, begeleiding van niet begeleide minderjarigen,...
"We hebben in de Brusselse jeugdhulp een schrijnend tekort aan begeleiders. En niet iedereen leert op dezelfde manier. Met deze sterk praktijkgerichte opleiding denkt Odisee echt mee met de sector. Dankzij het nieuwe graduaat in de Orthopedagogische Begeleiding blijft geen talent onbenut en kunnen ook zij-instromers opgeleid worden tot competente begeleiders. Ik kijk al uit naar de eerste werkstudenten!"
Kris De Koninck, Algemeen Directeur Tonuso vzw