Postgraduaten Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Droom je ervan om als verpleegkundige aan de slag te gaan op de eenheid intensieve zorg of spoedgevallenzorg? Onze opleiding Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg bereiden je voor op die veeleisende maar erg boeiende job!

De programma's voldoen aan de huidige regelgeving om een bijzondere beroepstitel Intensieve zorg en Spoedgevallenzorg te behalen. 

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hƩt aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

PG IZ en Spoed - Continue

Modulaire trajecten

Kies zelf in welke topics je wil verdiepen en bepaal je eigen tempo waarin je wil studeren!

Via 2 modulaire postgraduaten bieden we je de kans om je verder te specialiseren in Intensieve zorgen of Spoedgevallenzorg. Je start je opleiding via 1 gemeenschappelijke zorgstraat waarin je de theoretische basis wordt aangeboden aangevuld met practica.

Daarna kies je voor Intensieve zorgen of Spoedgevallenzorg. Postgraduaat Intensieve zorgen bestaat uit 2 gespecialiseerde zorgstraten waarin we inzoomen op de internistische patiƫnt en de chirurgische patiƫnt. Daarnaast kan je deze inhouden verder verdiepen via stage en een praktijkproject.

Een analoog verhaal bieden we aan in het postgraduaat Spoedgevallenzorg. We focussen in 2 zorgstraten op  Prehospitaalzorg en Bijzondere patiĆ«ntengroepen. Deze inhouden worden verder verdiept via stage en een praktijkproject.

Structuur van de opleidingen

Waarom kiezen voor deze opleiding?

Voor deze postgraduaten kan je kiezen om voltijds of deeltijds te studeren. We combineren theorie (20 SP) met een uitgebreid luik praktijk en stage (15 SP).

  • Studeren op eigen tempo
  • Praktijkgericht
  • Stage op de eigen werkplek
  • Bijzondere beroepstitel

Voltijds traject

Kies je ervoor om beide postgraduaten in 1 jaar af te werken? Dan volg je een traject van 60 studiepunten (SP). In het eerste semester heb je enkel les op dinsdag, in semester 2 heb je les op maandag en dinsdag. Ontdek welke vakken je krijgt in deze opleiding hieronder.

Deeltijds traject

Kies je liever voor deeltijds studeren? Dat kan! Kies het postgraduaat waar je interesse naar uitgaat. Na de gemeenschappelijke zorgstraat (semester 1), volg je wekelijks les op maandag voor het postgraduaat Spoedgevallenzorg. Verkies je het postgraduaat Intensieve Zorgen? Dan heb je wekelijks les op dinsdag. Wil je beide postgraduaten volgen gespreid over 2 jaar, dan volg je in het tweede jaar de vakken van het tweede postgraduaat. Je bent vrijgesteld van de vakken van de gemeenschappelijke zorgstraat.

Aangepast traject

Heb je al enkele vakken IZ en Spoed afgewerkt? Wil je graag een aangepast traject volgen? Neem dan contact op met de programmacoƶrdinator om te bekijken of zo'n traject voor jou mogelijk is.  Na toestemming van de coƶrdinator, kan je je inschrijven voor dit traject. 

Iets voor jou?

Ben je in het bezit van een bachelor- of masterdiploma in de verpleegkunde, dan kun je rechtstreeks inschrijven. Beschik je over een andere vooropleiding? Dan neem je best even contact op met de programmacoƶrdinator. Inschrijven voor afzonderlijke opleidingsonderdelen is enkel mogelijk na overleg met de programmacoƶrdinator. 

Praktische info over de opleidingen Intensieve zorgen en Spoedgevallenzorg

  • Waar?

    De lessen worden georganiseerd op campus Aalst. De simulatiesessies worden georganiseerd in ons hypermodern Simulatie- en Trainingscentrum (SiTCA). Dit centrum  is uitgerust met de meest gesofisticeerde high-fidelity simulator op de markt. Deze technologie laat je toe om a.d.h.v. specifieke scenarioā€™s levensecht, snel en efficiĆ«nt te leren (samen)werken. Zo oefen je op een patiĆ«ntveilige manier in een team en in een realistische omgeving hoe je omgaat met medische noodsituaties.

  • Wanneer?

    Start lessen: 9 september 2024
    In semester 1 vinden de lessen enkel op dinsdag plaats. 
    In semester 2 vinden de lessen plaats op maandag en op dinsdag.

    Hier vind je de kalender voor academiejaar 2024-2025.

  • NIEUW! Volg het postgraduaat via Livestream!

    NIEUW! 

    Vanaf academiejaar 2024-2025 kan je beide postgraduaten ook deels volgen via livestream! Zoveel mogelijk theoretische lessen worden gestreamd. Voor deze lessen aan jou de keuze of je de les op de campus bijwoont of liever digitaal aansluit.

  • Studiegeld

    Voor academiejaar 2024-2025 bedraagt het studiegeld voor het voltijds traject (60 SP) ā‚¬ 2.750.

    Wie kiest voor het deeltijds traject betaalt hetzij voor het postgraduaat Intensieve zorgen (35 SP) hetzij voor het postgraduaat Spoedgevallenzorg (35 SP) ā‚¬ 1.850. Volg je beide postgraduaten gespreid over 2 academiejaren, dan betaal je het eerste jaar (35 SP)
    ā‚¬ 1.850. Het tweede jaar betaal je ā‚¬ 1.400.

    Voor wie een individueel traject volgt, bedraagt het studiegeld
    ā‚¬ 288 (vaste kost) + ā‚¬ 45 per opgenomen studiepunt. Een individueel traject, bv. omwille van vrijstellingen behaald via een andere opleiding, is enkel mogelijk na goedkeuring van de programmacoƶrdinator.

    Volg je de opleiding op vraag van je werkgever? Hebben nog meer collega's interesse om zich te verdiepen in Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg? Je werkgever heeft de mogelijkheid om een korting te bekomen op het inschrijvingsgeld vanaf 3 deelnemers in hetzelfde academiejaar. Neem hiervoor contact op met mevr. Ann Jaques.

  • Cursusmateriaal

    Cursusmateriaal van het postgraduaat wordt digitaal ter beschikking gesteld.

    Daarnaast verwachten we ook dat je volgend boek aankoopt: "Dringende medische hulpverlening door verpleegkundigen" van B. Oosterlynck, J. De Knock en P. Bouckhout. Uitgeverij Acco. ISBN: 9789033495687. Prijsindicatie: ā‚¬ 60,75.

    Volgende software wordt ook tot het verplicht studiemateriaal beschouwd voor studenten die een stage opnemen in hun programma: Digitaal begeleidings- en evaluatieportfolio Medbook voor stages.

    Prijs: ā‚¬ 65 euro excl. BTW

  • Inschrijven

    Wil je het volledige 60 studiepunten programma volgen in 1 academiejaar? Schrijf je dan in voor de "Postgraduaten Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg." 

    Wil je het volledige 60 studiepuntenprogramma volgen gespreid over 2 academiejaren? Schijf je dan in voor het postgraduaat (35 SP) dat je in het eerste academiejaar wil volgen. Je kiest dus tussen Spoedgevallenzorg of Intensieve zorgen. Aan het einde van het eerste academiejaar kan je je vervolgens inschrijven voor het tweede deel van het programma (25 SP).

    Heb je mogelijks recht op vrijstellingen, of wil je een specifiek traject volgen? Dan kies je voor "Aangepast traject". 

  • Vlaams opleidingsverlof

    Beide postgraduaatopleidingen werden erkend in kader van Vlaams opleidingsverlof (VOV).  Je hebt je recht op 4 uren VOV per afgelegd studiepunt. 

    Meer informatie over Vlaams opleidingsverlof

    KMO-portefeuille

    Voor deze opleidingen kan je gebruik maken van de KMO-portefeuille. Een project aanvragen kan via Odisee Advanced Education Brussel met erkenningsnummer DV.O100347. Vraag zeker tijdig je project aan. 

    Meer informatie over KMO-Portefeuille

  • Betaald educatief verlof

    Het postgraduaat wordt erkend voor Betaald educatief verlof in academiejaar 2024-2025.

    1. Module Gemeenschappelijke zorgstraat: 14 lesdagen (98 uren)
    2. Module De internistische patiƫnt: 6 lesdagen (42 uren)
    3. Module Prehospitaal: 6 lesdagen (42 uren)
    4. Module Bijzondere patiƫntengroepen: 5 lesdagen (35 uren)
    5. Module De chirurgische patiƫnt: 5 lesdagen (35 uren)

    Meer informatie over Betaald educatief verlof

  • Getuigschrift

    Heb je een postgraduaat volledig afgewerkt? Dan ontvang je een postgraduaatgetuigschrift voor deze opleiding. Werkte je beide postgraduaten af? Dan ontvang je een postgraduaatgetuigschrift voor beide opleidingen. In dit laatste geval kan je vervolgens een aanvraag indienen bij de erkenningscommissie ter goedkeuring van je Bijzondere beroepstitel (BBT) Intensieve zorgen en Spoedgevallenzorg.

    Volgde je een individueel programma specifiek samengesteld voor jou dat rekening hield met vakken die eerder al hebt behaald? Dan ontvang je na afloop van elk behaald onderdeel een credit voor dit vak.

Praktische informatie studeren als volwassene

Vanaf wanneer ben ik ingeschreven?

Je bent ingeschreven van zodra je je persoonsgegevens bezorgt aan Odisee via het online inschrijvingsformulier.  Je ontvangt een automatische e-mail na ontvangst van deze gegevens. Vanaf dat ogenblik zijn de algemene voorwaarden van toepassing. 

Kan ik mijn inschrijvingsgeld spreiden?

In sommige uitzonderlijke gevallen is spreiden van betaling mogelijk. Neem contact op met de administratief verantwoordelijke van de opleiding om dit te bespreken.

Wat als ik niet aanwezig kan zijn?
 

  • Als je niet aanwezig kan zijn, dien je zo snel mogelijk de administratief verantwoordelijke te verwittigen.
  • Schreef je je in voor een studiedag en kan je niet aanwezig zijn? Indien je dit wenst, kan een collega jouw plaats innemen. Verwittig de administratief verantwoordelijke hiervan.

Wat als ik mijn inschrijving wil annuleren?

Je dient steeds schriftelijk te annuleren via oae.gent@odisee.be, oae.brussel@odisee.be of rechtstreeks via je opleidingsverantwoordelijke.

Ik volg een postgraduaat of navorming met getuigschrift:

  • Annuleer je tot 15 dagen voor de start van de opleiding, dan dien je een vergoeding van ā‚¬ 50 te betalen.
  • Annuleer je vanaf 15 dagen voor de start t.e.m. 1 dag voor de start van de opleiding, dan ben je ā‚¬ 250 verschuldigd.
  • Annuleer je vanaf de start van de opleiding t.e.m. 30 dagen na de startdatum, dan ben je de helft van het inschrijvingsgeld verschuldigd. 
  • Annuleer je later dan 30 dagen na de start van de opleiding, ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. 

Ik volg een navorming met attest van deelname (bv. studiedag):

  • Annuleer je vanaf 15 dagen voor de start t.e.m. 1 dag voor de start van de opleiding, dan ben je ā‚¬ 50 verschuldigd.
  • Annuleer je vanaf de startdatum van de opleiding, ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd.

Odisee als inclusieve hogeschool

Odisee staat voor open, toegankelijke leergemeenschappen want deze vormen een krachtige hefboom voor effectief leren. Als we inclusief zeggen, denken we aan:

1. Toegankelijkheid: breed scala lerenden en afstuderenden

2. Vaardig in differentiatie: Ć©n uitdagen Ć©n ondersteunen

3. Samenwerkend leren

4. Sociale binding

5. Living campus als een open huis

Ontdek hoe Odisee Hogeschool jou kan ondersteunen tijdens jouw studie

 

Digitale leeromgeving

Volg je een langlopende opleiding, dan vind je het cursusmateriaal in de digitale leeromgeving TOLEDO. Ook de communicatie met jou verloopt grotendeels via deze leeromgeving.

Hoe activeer ik mijn Toledo-account?

Handen uit de mouwen volwassenen student LLL

Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte?

Dit postgraduaat is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit het postgraduaat is dat je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven!

Meisje - nadenkend
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dĆ© website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

  • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
  • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
  • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
  • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
  • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren