Schoolontwikkeling
Streef je als directeur, leraar en schoolteam continu naar kwaliteitsvol en innovatief onderwijs? Ben je bewust bezig met het planmatig veranderen van de onderwijskundige en organisatorische werking van de school? Blijf je graag op de hoogte van actuele onderwijsthema’s waarvan je spontaan de toepassing ziet in projecten met je collega’s? Dan is deze opleiding iets voor jou. Scholen zijn complexe organisaties die steeds meer zelf verantwoordelijkheid krijgen om beleid te voeren. Daarom leer je in de Banaba Schoolontwikkeling:
- vernieuwingen opsporen en kwaliteit versterken
- veranderingen initiëren, onderbouwen en implementeren
- je collega’s meenemen in een vernieuwingsproces
- doelgericht en wendbaar beleid ontwerpen
- met je team groeien naar een professionele leergemeenschap.
Deze opleiding richt zich tot beleidsondersteuners en directies, maar ook op klasleraren met tenminste vijf jaar ervaring, die toe zijn aan verbreding en verdieping.
Wat mag je verwachten in de opleiding Schoolontwikkeling?
-
Je onderwijs onderbouwen en participatie versterken
-
Je opdrachten meteen realiseren in de school
-
Vaardigheidstraining in combinatie met kaders en werkmodellen
-
Leiderschapscompetenties ontwikkelen
-
Coaching door onze docenten
Verschillende rollen
De Banaba Schoolontwikkeling bestaat uit een driejarig traject van in totaal 60 studiepunten. Binnen elke opleidingsfase wordt gefocust op één of meerdere rollen van de schoolontwikkelaar. In het eerste jaar focussen we op de rol als coach, coördinator van de lerende school en reflectieve professional. In het tweede jaar focussen we op de rol als innovator en motivator voor kwaliteitszorg. In het derde jaar focussen we op een integratie van bovengenoemde rollen.
Praktijkopdrachten
De opleiding vertrekt vanuit jouw praktijkervaring. Theoretische kaders rond coaching, gespreksvoering, reflectie, organisatie-ontwikkeling, praktijkonderzoek en vernieuwingsprocessen maken we steeds concreet doorheen verschillende praktijkopdrachten op je eigen school. Er is dan ook altijd ruimte en aandacht voor jouw concrete vragen en ervaringen. Omdat het belangrijk is om van in het begin samen te werken met directie en teamcollega’s worden zij ook uitgenodigd bij de opstart van de opleiding en op het einde van elke opleidingsfase.
Persoonlijke begeleiding en deel worden van een leergemeenschap
Je wordt in de opleiding deel van een leergemeenschap van leraren en schoolleiders. Door de actieve lessen en de ontmoeting haal je inspiratie uit andere scholen en leer je ook zelf kritische en opbouwende feedback te geven. In de opleiding bieden docenten je naast inhoudelijke expertise ook persoonlijke begeleiding aan zodat jouw competentiegroei en de vertaling van wat je leerde naar je schoolpraktijk alle kansen krijgen.
Laat je overtuigen
Drie leerlijnen
Waarom investeren in schoolontwikkelaars in je team? Wat kan de opleiding voor jou betekenen?
Door de continue wisselwerking tussen de opleiding en de school kan ik meteen aan de slag met wat ik op vrijdag in de les meekrijg. Je moet dus niet wachten tot je afgestudeerd bent om klaar te zijn voor een job als schoolontwikkelaar. Tijdens de Banaba Schoolontwikkeling krijg je elke week dingen mee waar je meteen iets mee kunt aanvangen. Dat is ongelofelijk waardevol en motiverend.

Wendy volgt de opleiding:
"De inzichten die ik verwerf in de opleiding geven me een andere kijk op je eigen schoolpraktijk. Nu sta ik anders in het onderwijs, ik ben meer geneigd om mijn handelen te onderbouwen. Ik stel vast dat ik meer bereik omdat ik gerichter werk. Ik groei persoonlijk en professioneel. In de groep van medestudenten leren we ontzettend veel van en met elkaar."
Koen volgde de opleiding:
"De opleiding tot schoolontwikkelaar heeft mijn cv mooi aangevuld. Zo ben ik intussen aangesteld tot directeur."
Naïma volgde de opleiding:
"Tijdens de opleiding heb ik drie jaar intensief gewerkt aan mijn onderzoek naar het puberbrein. Nu coach ik pubers op onze school en organiseer ik workshops voor ouders over de manier waarop ze hun puberkind thuis kunnen begeleiden".
Wat kun je na deze opleiding?
-
Onderwijsvernieuwingen écht ingang doen vinden en ze ook duurzaam implementeren
-
Beginnende en ervaren leraren coachen en ondersteunen in hun professionalisering.
-
Onderwijskundig leiderschap opnemen en schoolbeleid adviseren
-
Kennis uit onderwijskundige literatuur omzetten in de onderwijs- en schoolpraktijk door onderbouwde innovatietrajecten op te zetten
-
Je hele schoolteam enthousiasmeren en coachen bij het initiëren en implementeren van vernieuwingen
-
Het beleidsvoerend vermogen van je organisatie versterken

Theoretische kaders rond coaching, organisatie-ontwikkeling, praktijkonderzoek en vernieuwingsprocessen vertaal je naar de praktijk van jouw school. Enkele thema’s van praktijkprojecten van onze studenten:
- Verkennen, Informeren, Proberen voor een vlotte overgang van basis naar secundair onderwijs.
- Skills voor het hoger onderwijs. Notities nemen tijdens de les.
- Collegiale visitatie. Is jouw school klaar voor informeel leren?
- Kleuterparticipatie doet ertoe
- Geletterdheid in volwassenonderwijs
Lees er méér over op de blog en Facebookpagina.
Navormingen voor schoolleiders en mentoren
Postgraduaat Mentoring en Coaching
Mentoren in aanvangs- en loopbaanbegeleiding bieden we een traject aan in de vorm van een postgraduaat. Je kan ook apart voor één of meerdere modules inschrijven.
Navormingsaanbod Schoolleiders
Vanaf 2022-2023 bieden we een reeks van navormingen aan voor startende en ervaren schoolleiders. Je kan de reeks als een geheel volgen of intekenen op aparte onderdelen.

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Wij staan voor je klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aan de opleidingscoördinator.