Sociaal spoorzoeker worden
Tweedaagse bijscholing in onze reeks 'De stad lezen als sociale spoorzoeker'
‘Als muren konden spreken…’ We zeggen het vaak maar eigenlijk doen ze dat ook echt en op veel manieren!
Als je door een straat, een wijk, de stad wandelt, kan je aan allerlei tekens zien hoe het gaat met de bewoners, of ze rijk of arm zijn, wat hen bezighoudt, hoe ze werken en leven.
Voor sociale professionals is een inzicht in de wijken en buurten van de stad essentieel, begrijpen wat de invloed is van de stedelijke omgeving op het leven en welzijn van de bewoners, tekens van crisis en herstel kunnen lezen.
Ga mee op pad en word een échte sociale spoorzoeker!

Iets voor jou?
Deze bijscholing richt zich naar:
- Sociale professionals die geboeid zijn door de invloed die de stad uitoefent op haar bewoners, en die de stad en haar wijken willen leren lezen en begrijpen.
- Organisaties en personen die de methodiek van het sociaal spoorzoeken in de vingers willen krijgen zodat ze zelf de stad kunnen ‘voorlezen’ aan hun medewerkers, studenten, partners. Dat kan ook in andere steden dan Brussel.
- Stadsgidsen die met een bredere dan een cultuur-historische blik naar de stad willen leren kijken en deze methodiek ook willen toepassen in hun wandelingen.
Inhoud
Tijdens onze tweedaagse bijscholing leer je alles over de invloed die de stad uitoefent op het dagelijks leven, de sociale relaties en de mogelijkheden en beperkingen van haar bewoners en gebruikers.
Je maakt kennis met de methodiek van het sociale spoorzoeken. Samen gaan we deze intens inoefenen, zowel rond de tafel als op straat. Na afloop kan je zelf op wandel met groepen in de stad om samen met hen de sporen van de stad te ontdekken.
We laten ons onder meer inspireren door Resokit, de netwerkversterkende methodiek voor sociale professionals die bouwen aan buurtgerichte netwerken.
Programma
De bijscholing bestaat uit vier dagdelen en is een combinatie van:
- toelichting bij theoretische achtergronden over stedelijkheid en sociaal werk;
- leren kennen en gebruiken van praktische en wetenschappelijke bronnen;
- uitwisseling van ervaringen;
- praktische oefeningen.
Brussel vormt onze directe leeromgeving, met evidente leerkansen, maar de methodiek is toepasbaar op elke (stedelijke) context.
Elke dag is een combinatie van theorie en oefeningen in de stad.
In detail
Dagdeel 1 - Over Brussel en stedelijkheid
Waarover en over wie hebben we het? Welke stedelijke processen hebben Brussel gevormd? Welke demografische en sociologische ontwikkelingen hebben Brussel gevormd tot de stad die het vandaag is?
Dagdeel 2 - Een visie op sociaal werk en sociaal beleid in de stad
We praten over het ‘recht op stad’, de functie van de aankomstwijken en de rol van de netwerken van en in wijken.
Dagdeel 3 - De stad leren kennen: een zicht op de methodiek aan de hand van desk research en field-research
Tijdens desk research gaan we op zoek naar schriftelijke of digitale bronnen die ons iets leren over buurten en de stad. Field research houdt in dat we op het terrein met al onze zintuigen aan de slag gaan om de buurt, de plaatselijke verhalen, de buurtschatten te verkennen.
Dagdeel 4 - De stad in
Aan de hand van wat we ontdekt hebben tijdens onze desk en field research ontwikkelen we samen een wandeling en reflecteren we hierover.
Docent
Deze methodiek en deze bijscholing zijn ontwikkeld door Frank Meys. Hij ontwikkelde ook mee de Resokit-methodiek van buurtanalyses.
Frank is docent en stagecoördinator in de opleiding sociaal-cultureel werk bij hogeschool Odisee. Hij is gespecialiseerd in de relatie tussen stedelijkheid en sociaal werk. In het kader van het vak structureel werken neemt hij studenten mee op sleeptouw door de stad. Hij laat hen ook een structurele wijkanalyse uitvoeren van een bepaald stadsdeel.
Hij heeft ook twintig jaar ervaring als sociaal werker, onder meer bij integratiecentrum Foyer en het centrum voor sociale stadsontwikkeling. Als co-promotor en stuurgroeplid is hij betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten over stedelijk sociaal werk.

“De observaties die ik deel, kwamen tot stand op basis van mijn ervaring als Brusselaar, als sociaal werker en als docent sociaal-cultureel werk.”

Praktische info over de bijscholing Sociaal spoorzoeker worden
Wie is jouw contactpersoon voor de bijscholing?
Op zoek naar een bijscholing?
Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte?
Deze bijscholing is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de bijscholing is die je zoekt? Schrijf je dan vlug in!
Blijf je graag op de hoogte van onze bijscholingen?
Abonneer je dan vlug op onze nieuwsbrief!
