Studiedag vroedkunde: overvallen door de bevalling
HANDVATEN VOOR PERINATALE ZORGVERLENERS TER ONDERSTEUNING VAN VROUWEN MET EEN INGRIJPENDE BEVALLINGSERVARING.
Zwangerschap en bevalling zijn grote levensgebeurtenissen die gepaard gaan met een belangrijk transitieproces en rolverandering voor ouders. Elk geboorteproces is uniek en wordt door elke vrouw op een andere manier beleefd. De geboorte-ervaring heeft een belangrijke invloed op de gezondheid en het welzijn van de vrouw. Soms loopt de bevalling anders dan verwacht of gehoopt en ervaren vrouwen de bevalling als ingrijpend of traumatisch. Het erkennen en begrijpen van deze ervaring is essentieel om hen de gepaste zorg en ondersteuning te kunnen bieden.
Via deze studiedag op 9 december 2024 willen we vroedvrouwen, gynaecologen en andere perinatale zorgverleners kennis, inzichten en handvaten geven rond het thema van traumatische geboorte-ervaringen.
Iets voor jou
Via deze studiedag willen we vroedvrouwen, gynaecologen en andere perinatale zorgverleners kennis, inzichten en handvaten geven rond het thema van traumatische geboorte-ervaringen.
Inhoud
De studiedag gaat door op maandag 9 december 2024 en bestaat uit een plenair gedeelte en workshops.
In de voormiddag staan we stil bij de definitie en cijfers, symptomen, oorzaken en risicofactoren, gevolgen, screening, preventie en beschermende factoren en mogelijke behandelingen. We kijken ook naar de impact van een traumatische bevalling op de partnerrelatie en seksualiteit en de rol van communicatie, dialoog en gedeelde besluitvorming rond de bevalling.
In de namiddag werken we in groepen rond casuĆÆstiek en gespreksvaardigheden en komt de tool voor vroedvrouwen aan bod rond traumatische bevalling, ontwikkeld in een Europees project PATH met als focus mentale gezondheid tijdens zwangerschap en ouderschap.
Er kan ingeschreven worden voor een volledige dag of enkel het plenaire gedeelte. De tool wordt aangeboden aan wie de volledige studiedag volgt.
Programma
8.30 uur: Ontvangst met koffie
9.00 uur: Verwelkoming en inleiding door dr. Inge Tency, docent en onderzoeker Odisee Hogeschool, opleiding Vroedkunde
9.15 uur: Een traumatische bevallingservaring, wat is dit? door Angelique Verstegen, Verloskundige, coach, therapeute en trainer, Praktijk Nova Vita (Nederland) en dr. An-Sofie Van Parys, vroedvrouw, seksuologe en psychotherapeute, Broedvrouw en Born in Belgium Professionals
10.45 uur: Koffiepauze
11.00 uur: Wat als de ingrijpende bevallingservaring tussen de vrouw en de partner komt te staan (ook in de slaapkamer)? door Sam Geuens, seksuoloog en docent PXL Hogeschool
11.45 uur: Bevallen... Alles begint met een goed gesprek! Shared decision making rond de bevalling door Dr. Roxanne Van Nuland, Bijzondere interesse groep (BIG) jonggynaecologen VVOG, Staflid kliniek Sint-Jan Brussel
12.30 uur: Lunch
13.30 uur: Workshops
Workshop 1: Casusbespreking door dr. An-Sofie Van Parys, vroedvrouw, seksuologe en psychotherapeute, Broedvrouw en Born in Belgium Professionals en Sarah Cornelis, Psycholoog, Centrum Moeder & Baby, KARUS.
Workshop 2: Zelf aan de slag in de praktijk (+ tool) door Angelique Verstegen, Verloskundige, coach, therapeute en trainer, Praktijk Nova Vita (Nederland) en Nina Meys, psycholoog, relatie- en gezinstherapeut, Praktijk De Relatie
Praktische info over de studiedag Vroedkunde
Met dank aan onze partner
Wie is jouw contactpersoon voor de studiedag Vroedkunde?
Heb je nog een vraag? Neem dan vlug contact op!
Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte van ons bijscholingsaanbod?
Deze bijscholing is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de bijscholing is die je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven!
Blijf je graag op de hoogte van onze bijscholingen?
Abonneer je dan vlug op onze nieuwsbrief!