Sociaal en Agogisch Werk

Wim Peersman | onderzoekscoƶrdinator cluster Sociaal en Agogisch Werk | +32 472 47 62 15

Kathleen Emmery |  onderzoekscoƶrdinator Kenniscentrum Gezinswetenschappen | +32 472 47 62 15

Onderzoekscentrum Sociaal Werk. Als Onderzoekscentrum Sociaal Werk staan wij voor kwaliteitsvol praktijkgericht onderzoek. Daarmee dragen we bij aan dienstverlening en onderwijs. We stellen de realisatie van grondrechten centraal en engageren ons voor sociale rechtvaardigheid, volwaardig burgerschap en menselijke waardigheid. Hierbij is de grootstedelijke context onze focus. Brussel is onze uitvalsbasis en inspiratiebron.
šŸ‘¤ aanspreekpunt: Kaat Van Acker
šŸŒ onze onderzoekspagina

 

Kenniscentrum Gezinswetenschappen. Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen maakt deel uit van de onderzoeksgroep Sociaal Werk van hogeschool Odisee. Ons motto: vanuit de kracht van gezinnen de verbinding tussen individuen en samenleving versterken.
šŸ‘¤  aanspreekpunt: Kathleen Emmery
šŸŒ onze onderzoekspagina

  • Opvoedings- en gezinsondersteuning. Opvoedingsondersteuning en gezinsondersteuning zijn centrale thema's van het Kenniscentrum Gezinswetenschappen. Het onderzoek is praktijkgericht en gebeurt op vraag van en in nauwe samenwerking met verschillende organisaties in het werkveld. Het kenniscentrum tracht de behoeften van ouders in het vizier te krijgen en het aanbod van de hulpverlening daarop af te stemmen. Het helpt ook het bereik van deze organisaties te vergroten.
    šŸŒ onze onderzoekspagina
     
  • Gezins- en partnerrelaties. Partnerrelaties en hun dynamiek vormen belangrijke onderzoeksthema's. Een positieve partnerrelatie bevordert een positieve opvoedingservaring. Hedendaagse partnerrelaties zijn divers en onderhevig aan veranderingen. Ons onderzoek richt zich op deze dynamiek en op ontwikkelingen in de samenleving en het werkveld van partnerrelatieondersteuning. Daarnaast besteden we aandacht aan andere gezinsrelaties, zoals de verhoudingen tussen broers en zussen (ook wel brussen of siblings genoemd) en tussen verschillende generaties.
    šŸŒ onze onderzoekspagina
     
  • Gezinnen en migratie. Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen ijvert voor levensbeschouwelijke dialoog, interculturele ontmoeting en passende begeleiding voor alle gezinnen, ongeacht hun herkomst of samenstelling. Diversiteit is vaak een centraal thema in onze projecten. We erkennen de impact van levensbeschouwing op gezinsrelaties als motivatie en bron van kracht, terwijl we de uitdagingen van onze diverse samenleving niet uit het oog verliezen. Ons diversiteitssensitief werken is verankerd in onze kernthema's: gezinnen, relaties en opvoeding, die altijd verbonden zijn met levensbeschouwing, cultuur, klasse en tijdsgewricht. Zowel gezinnen als onderzoekers hebben diverse achtergronden en het bewustzijn van onze eigen positie en begrip voor anderen vormen de basis van ons onderzoek.
    šŸŒ onze onderzoekspagina
     
  • Gezinnen en zorg. We zien het als een van onze kerntaken om onderzoek te doen naar de ervaringen van maatschappelijk kwetsbare gezinnen en hun noden te vertolken naar beleid en praktijk. Dat kunnen gezinnen zijn die in armoede leven, maar ook gezinnen die met specifieke en ingrijpende zorgvragen te maken krijgen. De positie van ouderen, hun zorg en begeleiding, hoort eveneens thuis in deze onderzoekslijn. We vertrekken van de kracht van gezinnen, hoe kwetsbaar ze ook zijn. De versterking van hun netwerk is een van de rode draden in deze onderzoekslijn.
    šŸŒ onze onderzoekspagina
     
  • Gezinsbeleid. We doen praktijkgericht onderzoek vanuit het perspectief van gezinnen, met als doel het versterken van hun functioneren en welbevinden. We werken vaak in dialoog met beleidsmakers en organisaties uit het werkveld. Op basis van ons onderzoek doen we vaak concrete aanbevelingen voor het beleid of de werking van sociale professionals. Tegelijkertijd kijken we kritisch of het beleid en de praktijk ook voldoende de ā€˜gezinsreflexā€™ maken. Denken beleid en praktijk wel voldoende aan dat veelzijdige fenomeen dat we gezin noemen? Zijn ze er zich steeds van bewust dat maatregelen en interventies op gezinsniveau samenkomen, en daar zowel compenserend als versterkend kunnen werken?
    šŸŒ onze onderzoekspagina
     
  • Onderwijs versterken. In de hedendaagse kenniseconomie is levenslang leren een belangrijk gegeven. Kwetsbare groepen vinden echter moeilijk toegang tot levenslang leren. Vooral bij mensen in een sociaaleconomisch zwakkere positie en/of met een migratieachtergrond ligt de participatiegraad laag. In nauwe samenwerking met de opleiding Gezinswetenschappen hebben we enkele initiatieven ontwikkeld om de participatie en sociale inclusie van kwetsbare studenten in het onderwijs te versterken. 
    šŸŒ onze onderzoekspagina