Postacademische Cursus Veterinair Gedragsdeskundige

Gekwalificeerde dierenartsen die gespecialiseerd zijn in diergedrag, behandelen gevallen die lijken op de gevallen die worden behandeld door Klinisch Gedragsdeskundigen. De caseload van een veterinair gedragsdeskundige kan bestaan uit gevallen waarbij er een grotere waarschijnlijkheid is dat het probleemgedrag een medische oorzaak heeft of dat er medicatie nodig is voor een effectieve behandeling. Hun primaire praktijkomgeving is meestal binnen een diergeneeskundige omgeving, maar niet uitsluitend bijvoorbeeld Veterinaire Gedragstherapeuten werken uitsluitend als Klinisch Gedragstherapeut.

Diergeneeskundige gedragstherapeuten werken vaak nauw samen met klinisch diergedragstherapeuten en bieden essentiƫle ondersteuning bij de casussen die ze behandelen. Hun samenwerking is vooral gericht op de identificatie en het beheer van mogelijke medische factoren die bijdragen aan problematisch gedrag. Daarnaast zijn veterinaire gedragsdeskundigen verantwoordelijk voor het toezicht op de medicatiecomponent van behandelplannen.

Veterinaire gedragsdeskundigen werken ook samen met klinische diergedragsdeskundigen, diergedragstechnici en trainers om door hen ontwikkelde gedragsaanpassingsplannen of specifieke onderdelen daarvan in de praktijk te brengen.

Dog at lake

Wat houdt de caseload van een veterinair gedragstherapeut in?

De probleemgedragingen die deel uitmaken van de caseload van een veterinair gedragstherapeut kunnen afkomstig zijn van:

  • Normale soortspecifieke gedragingen: Gedragingen zijn die vanuit het perspectief van het dier als normaal worden beschouwd, maar door eigenaren of individuen in de sociale kring van het dier als hinderlijk worden ervaren.
  • Normaal copinggedrag: Gedragsproblemen die het gevolg zijn van normale pogingen van een dier om zich aan te passen aan en om te gaan met het leven in een minder-dan-ideale sociale of niet-sociale omgeving.
  • Leergebreken: Hieronder vallen gedragsproblemen die het gevolg zijn van ofwel een gebrek aan leerervaringen ofwel ongeschikte leerervaringen.
  • Abnormaal gedrag: Abnormaal gedrag verwijst naar gedragingen en emotionele reacties die als abnormaal worden beschouwd wanneer ze te intens, langdurig of frequent zijn, of wanneer ze zich voordoen zonder een geschikte stimulus. De context waarin dit gedrag zich voordoet is essentieel om te bepalen of het abnormaal is.
  • Gedragsproblemen die verband houden met medische aandoeningen of processen: Deze categorie omvat probleemgedrag dat het gevolg is van medische aandoeningen, zoals ongemak, pijn, ziekten en verstoringen van het zenuwstelsel, die ten grondslag liggen aan of bijdragen aan het vertonen van probleemgedrag.
Veterinair Gedragsdeskundige

Assets

Wereldwijd en online:
Waar ter wereld je ook woont, je bent welkom om deel te nemen aan deze cursus. De cursus wordt online aangeboden en biedt de flexibiliteit om in je eigen tempo en gemak te studeren. Studeer overal en altijd!

Instructies van experts:
Je leert van internationaal toonaangevende experts op dit gebied.

Interactief leren:
Mogelijkheden voor interactief leren door middel van discussies, workshops, peer-to-peer betrokkenheid en individuele tutoring sessies.

Ondersteunende gemeenschap:
Verbinding met een netwerk van medestudenten, docenten en professionals in het vakgebied.

Evaluatie en beoordeling:
Regelmatige beoordelingen en feedback om je vooruitgang en begrip te controleren.

Veterinair gedragstherapeut worden

Dit tweejarige postdoctorale programma, met in totaal 60 studiepunten, is bedoeld voor dierenartsen die zich willen specialiseren in de studie van gedrag en welzijn van honden en katten.

Elk studiepunt komt overeen met ongeveer 25 tot 30 uur studie. Het eerste jaar omvat modules 1-2-3-4, wat overeenkomt met 27 ECTS, terwijl het tweede jaar modules 5-6-7-8 omvat, in totaal 33 ECTS. Als je wilt, is het ook mogelijk om het programma te verlengen over drie jaar. Neem in dat geval contact op met de cursuscoƶrdinator Heidi Poelman om deze optie te bespreken.

Online workshops

De workshops zijn erop gericht om theoretische kennis te vertalen naar praktische scenario's, zodat je over de cruciale vaardigheden beschikt die nodig zijn om succesvol te zijn als Veterinair Gedragstherapeut.

In het eerste jaar werk je onder begeleiding van je docenten aan het verbeteren van je vaardigheden in het interpreteren van diergedrag en in het omgaan met dieren en het trainen van vaardigheden.

In het tweede jaar verschuift de focus naar het uitvoeren van gedragsconsulten. Je gaat aan de slag met casestudies om je vaardigheden te oefenen op het gebied van anamnese, het formuleren van gedragsdiagnoses en het opstellen van effectieve en haalbare gedragsaanpassingsprogramma's. Je neemt deel aan verschillende begeleide counseling sessies en ontvangt individuele feedback voor sessies die je uitvoert.

Inhoud van de cursus

Ontdek de programmadoelstellingen en welke kennis en vaardigheden je in elke module opdoet. Je kunt meer lezen over de inhoud van elke module in de ECTS-bestanden door op de moduletitel te klikken.

Modules ECTS credits per module
M1 Ethologie van gezelschapsdieren 8
M2 Leertheorie en diertraining 6
M3 Het welzijn van gezelschapsdieren 4
M4 Anatomie en fysiologie en de interactie tussen gezondheid en gedrag 9
M5 Dierlijk recht en ethiek 4
M6 Klinische procedures: Gedragsdiagnostiek en behandeling van veelvoorkomende gedragsproblemen 8
M7 Klinische procedures: workshops 7
M8 Onderzoeksmethoden en praktijk 14
TOTAAL 60

Toegangseisen en taal

Dit programma is beschikbaar voor gediplomeerde dierenartsen met een Master of Veterinary Medicine diploma.

Alle colleges, opdrachten, examens en workshopdagen zijn in het Engels. Vaardigheid in zowel actief als passief begrip van de Engelse taal is essentieel.

Soorten

In deze cursus richten we ons op het gedrag en het welzijn van honden en katten.

Cat hiding

Als je je expertise verder wilt ontwikkelen voor een specifieke functie, is het zeer voordelig om te kiezen voor een academisch geaccrediteerde cursus. Het zorgt ervoor dat je een goed afgeronde en geloofwaardige opleiding krijgt, wat om verschillende redenen leidt tot betere carriĆØrevooruitzichten en de mogelijkheid om diensten van hoge kwaliteit te leveren op het gebied van diergedrag en dierenwelzijn:

  1. Kwaliteitsgarantie: Geaccrediteerde cursussen hebben een rigoureus evaluatieproces ondergaan om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan specifieke normen voor kwaliteit en effectiviteit. Dit zorgt ervoor dat je een opleiding van hoge kwaliteit krijgt.
  2. Geloofwaardigheid: Het afronden van een geaccrediteerde cursus geeft je een erkende kwalificatie, wat je geloofwaardigheid en reputatie als professional in het vakgebied kan vergroten.
  3. Uitgebreid curriculum: Geaccrediteerde programma's volgen meestal een goed gestructureerd curriculum dat essentiƫle onderwerpen behandelt en een breed en diepgaand begrip biedt van diergedrag en -welzijn en aanverwante onderwerpen.
  4. Toegang tot bronnen: Geaccrediteerde cursussen hebben toegang tot bronnen zoals bibliotheken, gratis toegang tot online wetenschappelijke tijdschriften en onderzoeksmaterialen, die van onschatbare waarde kunnen zijn voor het verkrijgen van een dieper begrip van het onderwerp.
  5. Professionele erkenning: Veel beroepsorganisaties en werkgevers geven de voorkeur aan kandidaten met kwalificaties van geaccrediteerde programma's. Dit kan het gemakkelijker maken om certificeringen te behalen en werk te vinden in het vakgebied.
  6. Voortgezet leren: Geaccrediteerde cursussen bieden mogelijkheden voor permanente educatie en professionele ontwikkeling omdat de verworven academische credits internationaal erkend zijn.
  7. Ethische en verantwoordelijke praktijken: Geaccrediteerde programma's benadrukken ethische overwegingen en verantwoorde praktijken, die cruciaal zijn op het gebied van diergedrag en dierenwelzijn om de levenskwaliteit van dieren te garanderen.
Man hand with dog paw
two cats

Hoe beoordelen we je kennis?

Om te beoordelen of je aan de academische eisen van de cursus voldoet, lever je schriftelijke opdrachten en praktische opdrachten in en neem je deel aan mondelinge examens en online meerkeuzetentamens. De beoordelingsmethode per module wordt gespecificeerd in de ECTS-bestanden.

Honden in gras

Certificaat

Na succesvolle afronding van de cursus ontvang je een Postacademisch Certificaat Diergeneeskundig Gedrag-Clinisch Diergedrag van Hogeschool Odisee. Dit certificaat is een academisch erkende kwalificatie.

Photo by Maksim Goncharenok via Pexels

Accreditatie

Deze cursus is geaccrediteerd door het SPPD (Platform professionele diergedragsdeskundigen) voor katten en honden.

Als je een vrijstelling wilt aanvragen op basis van eerder verworven kwalificaties (PAQ), volg dan de onderstaande stappen:

  1. Stel een portfolio samen met de volgende documenten:
  • Een kopie van je diploma (als deze nog niet eerder is ingeleverd).
  • Voor elke module waarvoor je een vrijstelling aanvraagt:
  • Schriftelijk bewijs waaruit blijkt dat je de inhoud van de module beheerst, inclusief je cijfer en het jaar waarin je de module hebt afgerond.
  • Een kopie van het ECTS-dossier voor de module die je al hebt afgerond (in het Engels, Nederlands, Frans of Duits).
  • Een kopie van de syllabus of outline van de module.
  1. Stuur je portfolio uiterlijk 1 september naar: adinda.sannen@odisee.be

De programmacoƶrdinator beoordeelt je aanvraag. Je ontvangt vĆ³Ć³r 23 september per e-mail bericht over de uitkomst van je aanvraag. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je de vrijstelling.

Jonge vrouw tikt op computer

Online infosessies

We organiseren virtuele informatiesessies over MS Teams op de volgende data. Om deel te nemen, moet je je registreren voor de infosessie via deze link. Je ontvangt de Teams-link een week voor de sessie.

  • 5 februari 2025 - 20:00 CET
  • 6 mei 2025 - 20:00 CEST
  • 11 juni 2025 - 20:00 CEST
  • 21 augustus 2025 - 20:00 CEST
Online infosessie

Maak kennis met het cursus team

Maak hieronder kennis met de kernmedewerkers van het programma. Naast ons kernteam hebben we het voorrecht om een reeks gastdocenten en docenten te verwelkomen die internationale erkenning genieten in hun vakgebied.

Heidi Poelman

Heidi Poelman, MA

Cursuscoƶrdinator Levenslang Leren in Odisee

Heidi.poelman@odisee.be of +32 (0)9 2672709

Jolanda Pluijmakers

Jolanda Pluijmakers, PhD, CCAB, PG Dip CABC

Programmacoƶrdinator

jolanda@davalon.nl of +31 (0)6 52833588

David Appleby

David Appleby, MSc, CCAB

Co-programma coƶrdinator

David.appleby@live.com

Adinda Sannen

Adinda Sannen, MSc, PhD

Ombudspersoon

Adinda.sannen@odisee.be

Overtuigd? Of nog vragen?

Meisje - nadenkend

Volg ons op onze socials!

Volg onze Facebook-pagina en/of onze Instagram voor regelmatige informatie over onze cursussen en over gedrag en welzijn van gezelschapsdieren in het algemeen.

De links (symbolen) hieronder verwijzen naar de hoofdpagina's van Odisee op social media.