Waar doen ze hun aankopen?
Uit een studie bij 284 volwassenen bleek dat personen die een speciaal dieet volgden, significant meer orthorectisch gedrag vertoonden en zich daarenboven meer inzetten voor een milieubewust voedingssysteem. Dit systeem wordt gekarakteriseerd door het kopen van organisch voedsel, lokale en duurzame landbouw en artisanale voeding (Barnett, Dripps & Blomquist, 2016).
Om na te gaan of dit zich ook vertaalt in het aankoopgedrag van personen met ON, werd in eigen onderzoek bij 1196 proefpersonen nagevraagd waar zijn hun aankopen deden. In onderstaande tabel staat per DOS-categorie het percentage deelnemers weergegeven dat zijn aankopen doet in de supermarkt, kleine lokale winkels, op de markt, in bio-winkels, bij de lokale boer of hoevewinkel, bij de bakker en slager of in andere winkels.
DOS |
n |
super-markt (%) |
kleine lokale winkel (%) |
markt (%) |
bio-winkel (%) |
lokale boer / hoeve-winkel (%) |
bakker en slager (%) |
andere (%) |
Laag-scoorder |
966 |
87,0 |
19,7 |
15,9 |
10,5 |
12,8 |
41,2 |
0,6 |
At risk |
127 |
88,2 |
20,5 |
17,3 |
16,5 |
14,2 |
33,1 |
1,6 |
Hoog-scoorder |
47 |
89,3 |
14,9 |
19,1 |
19,1 |
12,8 |
31,9 |
2,1 |
Totaal |
1196 |
83,2 |
18,6 |
15,5 |
11,0 |
12,4 |
38,0 |
0,8 |
Tabel 6: Plaats van voedingsaankopen, weergegeven in percentage per DOS-groep (eigen onderzoek)
Uit bovenstaande tabel blijkt dat naarmate de DOS-categorie en dus orthorectisch gedrag toeneemt, de aankopen iets frequenter gedaan worden op de markt en in de bio-winkel. Anderzijds neemt het percentage deelnemers af met de DOS-score voor wat betreft het aankopen bij bakker en slager. Dit heeft mogelijk te maken met de verminderde consumptie van vlees en vleeswaren die wordt waargenomen in de voedselconsumptievragenlijst. Voor de overige winkels kunnen geen beduidende verschillen tussen de groepen weerhouden worden.