Ondersteun de executieve functies van jouw leerlingen en leg een goede basis voor leren leren

EF of executieve functies, zijn de controlefuncties in je hersenen die je gedachten, emoties en gedrag sturen. Deze vaardigheden gebruiken we voortdurend, maar zijn bij kinderen nog volop in ontwikkeling. 

Wanneer je je EF-bril opzet in de klas, ondersteun je deze vaardigheden en daag je hen uit om hierin verder te groeien. Zo zal er een stevige basis gelegd worden voor leren leren. In deze vorming ontdek je hoe je hen het beste kan begeleiden in het leren plannen, het onmiddellijk opstarten van een taak of het gericht lezen van de opdracht.

Zet je EF-bril op - Lager onderwijs
Ondersteun de executieve functies van je leerlingen en leg een goede basis voor leren leren

Programma

Doorheen de sessies leer je je EF-bril opzetten. Drie didactische bouwstenen vormen hierbij de basis: EF-interactie, EF-activiteiten en EF-organisatie. 

Dag 1

Tijdens de eerste dag verdiepen we ons in wat executieve functies zijn, hoe je deze kan observeren bij jouw leerlingen en hoe ze zich ontwikkelen. We maken je bewust van een EF-ondersteunende leerkrachtstijl en hoe je hierin kan groeien. We gaan aan de slag met een aantal activiteiten die de executieve vaardigheden van de leerlingen uitdagen. Op deze manier krijg je tools om te werken aan executieve functies bij de leerlingen. We dagen je uit om met minimum één actiepunt aan de slag te gaan en het effect zelf te ervaren. 

Dag 2

Tijdens de tweede dag reflecteren we op de acties van elk van jullie. Wat werkte en wat kan bijgeschaafd worden? Daarnaast bieden we je lesinsteken om inzicht in executieve vaardigheden en het leerproces met de leerlingen bespreekbaar te maken en voorzien we een aantal tools om jouw klasorganisatie EF-vriendelijker te maken. We dagen je uit om te reflecteren hoe je in jouw klaspraktijk aan de slag kan met executieve functies.

Doel van de navorming

Je leert:

  • Wat executieve functies zijn en hoe deze voortdurend ingezet worden in de dagelijkse klaspraktijk. 
  • Hoe EF zich ontwikkelt en hoe dit kan geobserveerd worden bij lagere schoolleerlingen.
  • Hoe je op een haalbare manier de executieve functies en het leerproces van de leerlingen kan versterken.
  • Hoe te groeien in een EF-ondersteunende leerkrachtstijl en klasorganisatie.
  • Welke activiteiten kunnen ingezet worden om enerzijds de executieve functies van de leerlingen te ondersteunen, anderzijds om leerlingen inzicht te geven in executieve functies en hun leerproces.

 

Docente

Catherine Malfait is onderwijspedagoog en verdiepte zich als docent en onderzoeksmedewerker aan de Odisee Hogeschool in het ondersteunen en laten groeien van leerlingen in hun executieve functies. Als EF-expert coacht ze scholen in het begeleiden van de executieve functies van leerlingen door in te zetten op een EF-ondersteunende leerkrachtstijl, EF-groeiactiviteiten en een EF-vriendelijke klasorganisatie. Daarnaast begeleidt ze ouders en kinderen in het ontwikkelen van krachtige executieve functies.

Organisatoren

Stad Sint-Niklaas, Hogeschool Odisee en KU Leuven slaan de handen in elkaar om een begeleidingstraject voor leerkrachten lager onderwijs te ontwikkelen om de zelfsturende vaardigheden (executieve functies) van lagere schoolkinderen te versterken. Deze opleiding is het vervolg op het succesvolle ‘Zet je EF-bril op’-project dat de executieve vaardigheden van kleuters stimuleert.

In het vervolgproject ‘Zet je EF-bril op+’ verbreden we de eerder ontwikkelde methode zodat die geïmplementeerd kan worden binnen de zorgwerking van het kleuteronderwijs, initiatieven met (anderstalige) ouders, voorschoolse kinderopvang en lager onderwijs. Zo proberen we het preventief effect van de bestaande methode verder te versterken door ook een intensiever traject uit te werken voor de meest kwetsbare kinderen en hun ouders te betrekken.

lager onderwijs

Op maat van jouw school

Lijkt deze opleiding perfect om samen met je collega's te volgen? Dan kan je deze opleiding ook volgen op maat van jouw school! Dit kan bv. in kader van een pedagogische studiedag. 

Kleuteronderwijs bachelor header

Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?

Deze navorming is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit de navorming is die je zoekt? Schrijf je dan vlug in via onderstaande link.

Meisje - nadenkend