Bioactieve mossen

Tijdens dit project worden bioactieve componenten uit mossen geëxtraheerd om deze dan in te zetten als bioactieve bestanddelen in cosmetica, (bio)herbiciden en (bio)fungiciden. Het gebruik van synthetische gewasbeschermingsmiddelen enerzijds en synthetische actieve ingrediënten in de cosmetica anderzijds, is vanuit ecologisch en maatschappelijk standpunt onverantwoord. In dit project worden op mos gebaseerde bio-extracten geproduceerd die op hun beurt gescreend worden op hun potentieel als biologisch gewasbeschermingsmiddel of actief bestanddeel in cosmetica. 

Mossen
Looptijd
/
Financiering
PWO

In vitro gekweekte mossen als bron van bioactieve componenten

Het inzetten van mossen om een stad te vergroenen is een nieuwe trend en wordt ingezet voor betere luchtkwaliteit, aantrekken van insecten etc. Mossen bezitten bovendien ook waardevolle moleculen die kunnen ingezet worden als bioactieve bestanddelen in cosmetica, (bio)herbiciden en (bio)fungiciden. Om geen roofbouw te plegen op de natuur en in te spelen op de reeds groeiende vraag naar mos, is er een state-of-the-art in vitro technologie ontwikkeld voor de industriële productie van mossen. Dit productieproces is viermaal sneller dan de natuurlijke vegetatieve of generatieve mosculturen. Dit project beoogt de bijkomende mogelijkheden van lokaal in-vitro gekweekte mossen te bepalen. Nadat de mossen onderworpen zijn aan een extractie, worden de aanwezige biomoleculen, o.a. flavonoïden en terpenoïden, in kaart gebracht.

Mosweefselkweek is genetisch stabiel over lange perioden terwijl plantencelculturen een hoge mate van genetische instabiliteit vertonen. Deze stabiele genetische karakterisering zorgt voor eenvoudigere biotechnologische karakterisering. Hierdoor bezitten mossen het potentieel deze in te zetten als alternatief voor synthetische actieve ingrediënten.

In dit onderzoek wordt een efficiënte in-house ultrasone extractietechniek toegepast om de bioactieve moleculen te onttrekken uit beschikbare Belgische mossen met bijhorende karakterisatie van de extracten. In een daaropvolgende fase wordt de efficiëntie van de bekomen extracten getest als actief ingrediënt in gewasbeschermingsmiddelen (herbicide, fungicide) en cosmetica.

Maak kennis met de onderzoekers

Onze partners

  • Proefcentrum voor sierteelt (PCS)
  • BLT (Odisee Cluster gezondheidszorg)

Wil je meer weten over dit project?