Gebruik van natuurlijke antioxidanten in de voedingsindustrie
Van nieuwe trends bij bewuste consumenten tot maatschappelijke uitdagingen rond ons klimaat en onze gezondheid: ze pushen de voedingsproducenten om vandaag te investeren in de voeding van morgen. Dit project beoogt de introductie van natuurlijke antioxidanten op basis van appelhoutextract in de voedingssector ter vervanging van courant gebruikte synthetische antioxidanten (SAO) met aandacht voor ecologische, economische en circulaire aspecten.
Tijdens dit project zullen we natuurlijke componenten extraheren uit appelhout om voedingsmiddelen te beschermen tegen oxidatieve degradatie. Nu worden vaak synthetische ingrediƫnten gebruikt om deze degradatie tegen te gaan, maar deze zijn steeds minder gewenst. Wij gaan verschillende voedingsemulsies maken (zoals mayonaise en leverpastei) met appelhoutextract, en dit vergelijken met een positieve controle. Hiermee willen we het anti-oxidatief potentieel van natuurlijke componenten uit appelhout in een levensmiddelen aantonen.
Maak kennis met de onderzoekers
Onze partners
Werkveld
Sausproducenten, appelteeltbedrijven, vleesproducenten, extractproducenten, gespecialiseerd labo
Wetenschappelijke partners
Foods and Lipids (KU Leuven/KULAK)
Onderzoeksgroep voor Technologie en Kwaliteit van Dierlijke producten (KU Leuven Gent)
Instituto Superior de Engenharia do Porto (ISEP) (Porto, PT)