Professionele hulp voor een rookvrije zwangerschap

Looptijd
/
Financiering
PWO en werkingsmiddelen
Onderzoeksproject

Professionele hulp voor een rookvrije zwangerschap

Roken is beschreven als de belangrijkste oorzaak van complicaties voor de zwangere vrouw, de foetus en het kind. Roken tijdens de zwangerschap geeft een verhoogde kans op fertiliteitsproblemen, bloedingen, miskraam, prematuriteit, lager geboortegewicht, intra-uteriene groeirestrictie, lagere Apgarscore, perinatale sterfte en wiegendood. Stoppen met roken heeft, naast een dalend aantal lichamelijke complicaties, ook een positief effect op het emotionele welzijn. 

Er werden 605 zwangere vrouwen gerecruteerd, bij hen werd op drie momenten een vragenlijst afgenomen (< 16 weken zwangerschap, 32 ā€“ 34 weken zwangerschap en > 6 weken postpartum). Zij werden bevraagd over hun rookgedrag, het rookgedrag van hun partner en hun omgeving, de ervaren rookstopbegeleiding en demografische variabelen. Bij alle rokers werd de Modified Reasons for Smoking Scale afgenomen. Bij iedere respondent werd de BDI-schaal (depressieschaal) afgenomen. Resultaten tonen aan dat stoppen met roken de gevoelens van depressie niet verergert. De rokende laagopgeleide zwangere vrouwen rapporteerden de hoogste depressiescore. Dit is de meest kwetsbare groep en zij hebben extra nood aan begeleiding.

Om de rookstopbegeleiding van zwangeren verder te analyseren, peilen semi-gestructureerde interviews van gynaecologen en zelfstandige vroedvrouwen naar de kennis, attitude en praktijkvoering van deze zorgverleners inzake rookstopbegeleiding.

Verwachte output: doctoraat in medisch-sociale wetenschappen. 

zwangerschap nipt
Professionele hulp voor een rookvrije zwangerschap

Onze partners

  • UGent
  • Vlaamse organisatie van vroedvrouwen (VLOV)

Wil je meer weten over dit project?