Volwassenenonderwijs - Lerarenopleidingen

Heb je een bijzondere passie voor kinderen, adolescenten en/of volwassenen en wil je hen begeleiden in hun ontwikkeling? Of sta je al voor de klas, maar heb je nog geen lerarendiploma? In onze lerarenopleidingen voor volwassenen heb je keuze uit heel wat verschillende trajecten op basis van je vooropleiding en werksituatie. Want in het uitgebreid volwassenenaanbod van bachelors, graduaten, postgraduaten en navormingen bij Odisee Continue vind je zeker jouw perfecte bijscholing in het onderwijsdomein.

Continue Education

Een duwtje in de rug

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. De overheid en Odisee geven je graag een duwtje in de rug. Als werkende student kun je onder bepaalde voorwaarden genieten van verschillende faciliteiten.

  • Meer tijd voor je studie

    Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV), betaald educatief verlof (BEV) of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van je loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

  • FinanciĆ«le steun

    Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiƫle tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, de kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Informeer je goed over de mogelijkheden.

  • Studeren als werkzoekende

    Als werkzoekende kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma behalen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als je gekozen opleiding door VDAB erkend is als OKOT-opleiding (voluit: een onderwijskwalificerend leertraject dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je daarvoor eerst een aanvraag indienen bij VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen 's avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Instaptoets

Leg eerst de verplichte Ć©n bindende starttoets voor de lerarenopleiding af

Als je je wilt inschrijven voor een lerarenopleiding in Vlaanderen moet je eerst deelnemen aan een verplichte Ć©n bindende starttoets.

Waarom? Het resultaat van de starttoets geeft aan waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Dan kun je van meet af aan inzetten op die mindere punten.

Twee studentes aan een computer

Lesgeven is alles geven: kennisclips om je goed voor te bereiden

Odisee en Arteveldehogeschool lanceren kennisclips voor iedereen die overweegt leraar te worden. Ontdek in de kennisclips 'Lesgeven is alles geven' hoe je leraar kunt worden, welke vakken en jobs best bij jou matchen, welke rol de leraar speelt en al enkele didactische principes. Zo merk je snel dat klasmanagement start met een goede voorbereiding: een vlotte organisatie van je les, duidelijke afspraken en een stevige kennis van de lesinhoud. Bekijk dus de kennisclips en start goed voorbereid aan onze educatieve bacheloropleidingen.

leerkracht
Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze Odisee-studenten

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiƫle ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiƫle plaatje dan rond? Wij zetten de financiƫle steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiĆ«le ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

Wil je graag extra informatie?