Secundair onderwijs - Opleiding voor volwassenen
Wil je je als volwassene bijscholen of omscholen tot leraar Secundair onderwijs? Odisee biedt een opleiding op jouw maat in dagtraject, afstandsonderwijs, werkplekleren, leraar-in-opleiding (LIO-traject) of een OKOT-opleiding met steun van VDAB. Je kunt zelfs starten in de maand februari.
Samen met je trajectbegeleider bekijk je of je in aanmerking komt voor een verkort traject, rekening houdend met je eerder behaalde diploma’s of creditbewijzen. Tegelijk zoeken we een flexibel traject dat aansluit bij jouw context (o.a. de combinatie werk en/of gezin). We voorzien ook aangepast studiemateriaal (kennisclips, e-courses, presentaties, studiewijzers) en je doet stage in je eigen regio of secundaire school waar je een lesopdracht hebt.
Je ziet het, of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.
Verkort programma
Heb je al een diploma hoger onderwijs, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een verkort traject. We werken met standaardvrijstellingspakketten afhankelijk van de studierichting van jouw bepaalde diploma('s). Die mogelijke vrijstellingen worden in een intakegesprek besproken met je trajectbegeleider.
Flexibele trajecten
Verschillende trajecten in afstandsonderwijs
Basistraject
- Je hebt geen bachelordiploma
- Je hebt geen lerarendiploma
- Je volgt 2 onderwijsvakken
- 180 studiepunten
Verkort programma na bachelor
- Je hebt al een bachelor- of masterdiploma
- Je hebt geen lerarendiploma
- Je volgt 2 onderwijsvakken
- Maximaal 123 studiepunten
Verkort programma na lerarendiploma
- Je hebt al een lerarendiploma
- Je hebt geen bachelordiploma
- Je volgt 2 onderwijsvakken
- Maximaal 120 studiepunten
Verkort programma voor extra onderwijsbevoegdheid
- Je hebt al een bachelor- of masterdiploma
- Je hebt al een lerarendiploma
- Je volgt 1 bijkomend onderwijsvak
- Maximaal 42 studiepunten (of 2 semesters)
Welk vak of welke vakken wil jij geven?
Afhankelijk van het traject dat je volgt, kies je één of twee onderwijsvakken. Ontdek hier de twintig onderwijsvakken in vijf verschillende specialisatiedomeinen.
Bekijk het overzicht van de vakkencombinaties om te weten welke onderwijsvakken je kunt combineren. Wil je toch een vakkencombinatie volgen die niet gecombineerd kan worden? Dan kan dat in afstandsonderwijs (Sint-Niklaas) op voorwaarde dat je beide vakken niet tegelijk volgt in de eerste en de tweede fase. Zo zijn Nederlands en PAV wel te combineren als je begint met Nederlands in de eerste fase en pas daarna start met PAV.
Lichamelijke Opvoeding (LO), Bewegingsrecreatie (BR), Plastische Opvoeding (PO) en Project Kunstvakken (PKV) kun je enkel in dagonderwijs volgen.
Algemene vakken naast je onderwijsvakken
Naast je onderwijsvakken leer je ook heel wat andere vaardigheden van een leraar in de gemeenschappelijke vakken. Je trajectbegeleider vertelt je welke algemene vakken tot jouw traject behoren.
Secundair Onderwijs studeren? Onze studenten aan het woord!
Afstandsonderwijs is voor mij de ideale manier van studeren. Door mijn job in retail was dagonderwijs of avondschool niet haalbaar maar in afstandsonderwijs maak ik mijn eigen planning en werk ik aan mijn studies wanneer en hoeveel het voor mij mogelijk is.
Al 19 jaar gaf ik het beste van mezelf als leraar wetenschappen en recent besloot ik het onderwijsvak godsdienst bij te studeren. Fulltime werken, je huishouden doen en studeren... geen evidente opgave. Gelukkig kon ik voor afstandsonderwijs kiezen. Best pittig aangezien je lesinhouden grotendeels zelfstandig verwerkt. Een aantal keer per semester is er een verhelderend monitoraat met uitleg van de docenten en je mag je vragen ook altijd mailen. Ik heb ook voor veel vakken dezelfde docent en dat vind ik fijn. Het voordeel van afstandsonderwijs is dat je niet fysiek aanwezig moet zijn in de lessen en dat je alles op eigen tempo doet. Ik ben heel blij met mijn keuze voor dit vak, het afstandsonderwijs en Odisee.
FAQ's
Is een intakegesprek verplicht?
Ja, om te kunnen inschrijven is een intakegesprek met de trajectbegeleider (online of on campus) verplicht.
Een intakegesprek
-
Levert je een trajectvoorstel op maat op (inclusief vrijstellingen)
-
Is vrijblijvend en kosteloos
-
Beantwoordt al jouw vragen
Hoeveel kost de opleiding?
Je studiekost bestaat uit een vast en een variabel gedeelte. Meer info over het studiegeld vind je hier.
Kan ik mijn stageschool zelf kiezen als afstandsstudent?
Als afstandsstudent kies je zelf je stageschool. Het onderwijsnet speelt geen rol. Heb je al een lerarendiploma, dan kun je stage doen in je eigen secundaire school, zelfs binnen je eigen lesopdracht (onder voorwaarden).
Hoe vaak heb ik contact met docenten en medestudenten in afstandsonderwijs?
Per opgenomen vak worden twee à drie monitoraten ingericht. Het eerste monitoraat is on campus, de volgende on line (tenzij praktijk of evaluatie). Ze vinden plaats op maandag-, dinsdag-, woensdag of donderdagavond, afhankelijk van de onderwijsvakken die je volgt. Een monitoraat duurt twee uur en begint om 18u of om 20u. Alle data van de monitoraten bezorgen we je eind september maar vraag tijdens de intake gerust al naar de voorlopige planning.
Tijdens de monitoraten oefen je onder begeleiding van je docent en samen met je medestudenten vaardigheden in. Je kunt er ook vragen stellen over de leerinhouden en opdrachten. Je hebt niet alleen contact met je docenten en medestudenten tijdens geplande monitoraten, want je kunt hen ook snel contacteren via MS Teams.
Meer FAQ's?
Klik hier
Starttoets voor de lerarenopleiding
Sinds 2023 organiseert de Vlaamse Hogescholenraad met steun van de Vlaamse overheid de verplichte en bindende Starttoets voor de lerarenopleidingen.
Voor wie?
Als je de educatieve bacheloropleidingen in kleuter-, lager of secundair onderwijs overweegt, moet je de Starttoets lerarenopleiding afleggen voor je je inschrijft aan een hogeschool.
Waarom?
De Starttoets heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld te geven van je eigen startniveau. Zo weet je waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Dan kun je van bij het begin inzetten op die mindere punten.
Verplicht én bindend?
De Starttoets is verplicht én bindend. Wat houdt dat in? Als je het streefcijfer op de toets niet haalt, en je wilt toch inschrijven aan een hogeschool, zul je verplicht een remediëringstraject moeten volgen. Die remediëring bestaat minstens uit een online traject, dat je zowel vóór de start van je opleiding als tijdens je academiejaar kunt volgen.
Waar en wanneer?
Wil je je inschrijven voor academiejaar 2024-2025, dan kun je tussen 24 juni en 19 oktober de Starttoets afleggen. Dat gebeurt op één van de verschillende locaties doorheen Vlaanderen.
Ook dit kan in de educatieve bachelor Secundair Onderwijs
Is de opleiding Secundair onderwijs iets voor jou?
-
Je wilt jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid.
-
In het middelbaar had je één of meerdere lievelingsvakken. Nu wil je je vol passie daarin specialiseren.
-
Je hebt een creatieve, open geest en vindt het leuk om projecten uit te werken.
-
Diversiteit zie je niet als een beperking, maar als een meerwaarde.
-
Je houdt van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.
In welke jobs kom je hierna terecht?
Met je bachelordiploma kun je natuurlijk aan de slag in het secundair onderwijs. Daarnaast kun je in het onderwijs aan de slag als administratief ondersteunend personeel. De competenties die je bij Odisee verwerft maken van jou een vlot inzetbare werkkracht.
Maar ook buiten het onderwijs liggen de kansen voor het grijpen. In de socioculturele sector en in de bedrijfswereld kun je je kandidaat stellen voor diverse leidinggevende, organisatorische, informatieverstrekkende en vormende functies. Bedrijven en organisaties waarderen beslist je degelijke vakopleiding, je gestructureerd en flexibel denken en vooral je vlotte omgang met mensen.
Waar kun je aan de slag?
-
In de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
-
In de derde en vierde graad van het beroepsonderwijs
-
Als leraar in het het buitengewoon onderwijs, deeltijds onderwijs of volwassenenonderwijs
-
Als administratief ondersteunend personeel in het onderwijs
-
In de sociale sector of in de bedrijfswereld
Of wil je verder studeren?
Met je bachelordiploma Secundair Onderwijs op zak kun je heel eenvoudig een lesbevoegdheid voor een extra onderwijsvak verwerven via een verkort studietraject. Je kunt er ook voor kiezen om via een deeltijds traject het educatief diploma voor Lager Onderwijs te behalen.
Streef je een academische carrière na, dan kun je na je bacheloropleiding voor een masterdiploma gaan. Via een schakelprogramma start je een masteropleiding aan de universiteit, bijvoorbeeld de Master in de Educatieve Studies. Of misschien is de Banaba Schoolontwikkeling wel iets voor jou? Of wil je jouw expertise als onderwijsprofessional verrijken en verdiepen? Professionaliseer je dan verder in leermethoden, leerpsychologie en schoolontwikkeling via de nieuwe opleiding master in het Basisonderwijs.
Levenslang leren
Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onze postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries ... op maat van leraars.
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externen om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten ervan volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
Overtuigd? Of nog iets meer info nodig?
Inschrijven
Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?
Onze coaches staan klaar voor jou
Nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download de brochure.