Lager Onderwijs - Opleiding voor volwassenen

Wil je je als volwassene bijscholen of omscholen tot leraar Lager Onderwijs? Odisee biedt een opleiding op jouw maat in dagtraject, afstandsonderwijs, werkplekleren, leraar-in-opleiding (LIO-traject) of een OKOT-opleiding met steun van VDAB. Je kunt zelfs starten in februari.

Samen met je trajectbegeleider bekijk je of je in aanmerking komt voor een verkort traject, rekening houdend met je eerder behaalde diploma’s of creditbewijzen. Tegelijk zoeken we een flexibel traject dat aansluit bij jouw context (o.a. de combinatie werk en/of gezin). 

Je ziet het, of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Lager onderwijs

Verkort programma

Heb je al een diploma hoger onderwijs, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een verkort traject.  Dat traject omvat 60 tot 120 studiepunten. We werken met standaardvrijstellingspakketten afhankelijk van de studierichting van jouw eerder bepaalde diploma('s). Die mogelijke vrijstellingen bespreek je in een intakegesprek met je trajectbegeleider.

Flexibele trajecten

  • Traject Dagonderwijs

    Wat?
    Je volgt overdag les en verwerkt de leerstof in nauw contact met je docenten en medestudenten. Je wordt intensief begeleid bij je studievoortgang en stage. Voor verschillende leerinhouden voorziet de opleiding coaching en monitoraten op maat van je noden.

    Werkzoekenden kunnen een onderwijskwalificerend opleidingstraject (OKOT) volgen met steun van VDAB. 

    Klik hier voor meer info over het VDAB-traject

    Waar?
    Campus Aalst, Brussel of Sint-Niklaas

  • Traject Afstandsonderwijs (ook als LIO-student)

    Wat?
    Je volgt les op dinsdagavond en verwerkt de leerstof verder via zelfstudie en e-leren. Ook in afstandsonderwijs heb je nauw contact met je docenten en medestudenten. Omdat we voor jou een traject op maat samenstellen en dat onderweg altijd kunnen aanpassen bepaal je zelf je tempo.

    Waar?
    Campus Aalst of Sint-Niklaas

  • Traject Werkplekleren (ook als LIO-student)

    Wat?

    Het verkort programma van de Educatieve bachelor Lager Onderwijs via werkplekleren richt zich specifiek op studenten die al een diploma hoger onderwijs hebben, (ten minste deeltijds) lesgeven in het basisonderwijs of die overstap tijdens hun opleiding willen maken. Je volgt les op woensdag en daarnaast loop je ook stage. Ten laatste bij aanvang van het tweede opleidingsjaar neem je een werkopdracht (minstens halftijds) op in de lagere school.

    Heb je al een lerarendiploma op bachelor- of masterniveau en ben je (minstens halftijds) tewerkgesteld in een lagere school? Dan krijg je extra vrijstellingen waardoor je slechts 60 studiepunten moet opnemen, gespreid over twee jaar. Je hebt les op woensdagnamiddag en je loopt stage in jouw eigen school. De lagere school is jouw werkplek tijdens je hele opleiding, waar je minstens een halftijdse werkopdracht uitoefent.

    Waar?
    Campus Brussel

     

Studeren als LIO-student

LIO is de afkorting van leraar-in-opleiding. Je volgt dit traject als je nog geen lerarendiploma hebt en al aangesteld bent als leraar. Je blijft je loon ontvangen en volgt tegelijkertijd de Educatieve bachelor Lager Onderwijs. ​Je kunt tot 30 studiepunten praktijk invullen als leraar-in-opleiding, met een LIO-statuut. Je school neemt, in samenspraak met de lerarenopleiding, een deel van je praktische opleiding op. 

Voorwaarden?

  • Je bent aangesteld als leraar en volgt tegelijk een lerarenopleiding.​
  • Je school gaat akkoord dat je de lerarenopleiding volgt met een LIO-statuut.​
  • Je opdracht omvat op jaarbasis minstens 500 uren-leraar, lesuren, leraarsuren of lestijden

Wat meer info?

In het keuzemenu vind je over elk flexibel traject meer informatie.

Traject Dagonderwijs

​​​​

Persoonlijk studieprogramma

De volledige opleiding Lager onderwijs telt 180 studiepunten, wat overeenkomt met drie jaar voltijds studeren. Heb je al een hoger diploma, dan moet je niet alle 180 studiepunten opnemen. Je wordt namelijk vrijgesteld van heel wat opleidingsonderdelen.

In dagonderwijs

Studeer je in Aalst of Sint-Niklaas, dan is je persoonlijk studieprogramma opgebouwd uit vakken uit het eerste, tweede en derde jaar van de reguliere Educatieve bachelor Lager Onderwijs. Je sluit telkens aan bij verschillende klasgroepen en volgt de lessen overdag mee. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige student met een persoonlijk studieprogramma! Je zult je dus zeker goed omringd voelen op de campus.

Studeer je in Brussel, dan sluit je voor de lessen steeds aan bij de tweedejaarsstudenten uit de voltijdse dagopleiding.

Als toekomstige onderwijzer(es) moet je uiteraard ook proeven van de onderwijspraktijk. Je begint met observaties. Daarna maak je begeleide didactische oefeningen, gevolgd door een participatie- of introductiestage met de eerste opdrachten. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven, op een school in je eigen regio. Gaandeweg gaat de klemtoon meer liggen op de omgang met een klasgroep en functioneer je steeds zelfstandiger. Ben je al leraar in het kleuter- of secundair onderwijs, dan krijg je een vrijstelling voor een deel van de stages.

Traject Afstandsonderwijs

Begeleide zelfstudie

Kies je voor de opleiding Lager Onderwijs in afstandsonderwijs, dan verwerk je een groot deel van de leerstof via zelfstudie. Je studeert dus waar en wanneer je wil. Op die manier kun je de opleiding combineren met je job en/of de zorg voor je gezin. Via het digitale leerplatform Toledo en groepen op sociale media blijf je in contact met medestudenten en docenten. Zo word je altijd geholpen bij vragen.

Stage

De opleiding bestaat naast theoretische vakken, oefeningen en practica ook uit een flinke portie stage. Studenten die al een hoger diploma hebben, worden vrijgesteld van een deel van de stage. Moet je wel nog alle stages afleggen, dan ga je elk jaar op een andere school aan de slag. Je zoekt hiervoor drie stagescholen in je eigen regio. Of geef je al les op een lagere school in het regulier onderwijs? In sommige gevallen kun je stage lopen op je eigen school.

Contactmomenten op dinsdagavond

Om je te ondersteunen, organiseren wij een reeks contactmomenten op dinsdagavond. Over hoeveel dinsdagavonden het gaat, hangt af van het aantal vakken dat je opneemt. Die precieze data worden bij de start van het academiejaar bekendgemaakt. Tijdens de contactmomenten heb je college, maak je oefeningen of werk je aan practica.

Maatschappelijk engagement

Leerkrachten zijn belangrijk voor onze samenleving. Ze openen de wereld voor een kind en brengen elk kind zo ver mogelijk in zijn ontwikkeling. Dat is belangrijk voor alle kinderen, maar zeker voor wie in kansarmoede opgroeit of voor wie leren niet vanzelfsprekend is. Theorie probeer je zo vaak mogelijk te koppelen aan je eigen ervaringen. En hoe doe je die beter op dan tijdens een maatschappelijke stage? Daarin doe je bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding, organiseer je activiteiten voor vluchtelingen of probeer je voorleesmaterialen uit in een sociale organisatie. Stuk voor stuk onvergetelijke belevenissen.

Het onderwijs breed verkennen

Je loopt stage in verschillende scholen en in verschillende leerjaren. Daarnaast ga je aan de slag in methodescholen en scholen voor buitengewoon onderwijs. En je doet natuurlijk ook praktijkervaring op in sociale organisaties buiten de school. Zo krijg je een brede kijk op het begrip ‘school’. Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werkt Odisee samen met verschillende partners uit de sector. Denk aan onderwijsbetrokken organisaties zoals pedagogische begeleidingsdiensten, de onderwijsinspectie, educatieve diensten van musea, organisaties voor ontwikkelingseducatie of natuur- en milieueducatie en culturele organisaties.

Evaluatie

Je stage wordt enerzijds beoordeeld door de stagementor op je stageschool en anderzijds door bezoekende docenten van de hogeschool. Voor de theoretische vakken leg je een examen af. Voor elk opleidingsonderdeel krijg je twee examenkansen per academiejaar. De eerste examenperiode valt in januari voor de vakken van het eerste semester of in juni voor de vakken van het tweede semester. De tweede examenperiode is in augustus-september.

Traject Werplekleren

Les op woensdag(namiddag)

Via gerichte opdrachten verwerk je een deel van de leerstof via zelfstudie. Uiteraard sta je daar niet alleen voor, de docenten zijn altijd bereikbaar bij vragen of problemen. Daarnaast heb je les op woensdag. Tijdens die contactmomenten gaan praktijklectoren uit het werkveld en docenten van de hogeschool met jou dieper in op de leerstof. Je maakt samen de vertaalslag naar de praktijk en in je leergroep krijg je feedback op lesvoorbereidingen, wissel je ideeën uit met medestudenten en bespreek je creatief en kritisch de opzet van een rijke leeromgeving.

Twee academiejaren

Je kunt het verkort programma van de Educatieve bachelor Lager Onderwijs met werkplekleren afronden op twee jaar terwijl je tegelijk werkt (in het onderwijs). Hoeveel tijd je moet vrijmaken om te studeren hangt af van je vooropleiding. Heb je al een onderwijsdiploma of een bachelor- of masterdiploma aangevuld met een lerarenopleiding? Dan telt je studieprogramma 60 studiepunten. Heb je een ander hoger diploma, dan zal je opleiding maximaal 120 studiepunten tellen. 

Volg je het programma van 60 studiepunten, dan vallen je contactmomenten op woensdagnamiddag. Telt je programma 120 studiepunten, dan word je zowel op woensdagvoormiddag als -namiddag verwacht op de campus.

Stage

Wie al in het onderwijs staat, loopt tijdens de opleiding stage op de eigen werkplek binnen de verschillende graden van de lagere school. Belangrijk is dat je hiervoor goedkeuring krijgt van je directie. Werk je nog niet in het onderwijs? Dan zoeken wij samen met jou een passende school om drie keer per jaar één week stage te lopen. De periodes liggen in principe vast maar in samenspraak met de stagebegeleider kun je hiervan afwijken.

FAQ's

  • FAQ's

Hoeveel kost de opleiding?

De studiekost bestaat uit een vast en een variabel gedeelte. Meer informatie over het studiegeld vind je hier.

Kan ik mijn stageschool zelf kiezen als afstandsstudent?

Als afstandsstudent kies je zelf je stageschool. Het onderwijsnet speelt geen rol. Geef je al les in het reguliere lager onderwijs, dan kun je stage doen in je eigen school, zelfs (gedeeltelijk) binnen je eigen lesopdracht (onder voorwaarden).

Hoe vaak heb ik contact met docenten en medestudenten in afstandsonderwijs? 

Per opgenomen opleidingsonderdeel of vak worden een tweetal lessen ingericht op dinsdagavonden. Een les duurt twee uur en begint om 18u of om 20u. Onder begeleiding van je docent en samen met je medestudenten oefen je vaardigheden in en maak je oefeningen. Je kunt ook vragen stellen over de leerinhouden en opdrachten. Je hebt contact met je docenten en medestudenten tijdens geplande lessen maar ook via MS Teams.

Hoe ziet het opleidingsprogramma eruit?

Eerst verken je uitgebreid de ontwikkelings- en leergebieden die in een lagere school centraal staan. Je krijgt al doende de kans om je achtergrond van talen, wiskunde, wereldoriëntatie, godsdienst en muzische vorming aan te scherpen. Je verkent verschillende werkvormen en je vraagt je af welke leermiddelen je in bepaalde situaties kunt inzetten. Ook ontdek je meerdere manieren om leerlingen op maat te benaderen en te evalueren.

Stages gebeuren onder leiding van gepassioneerde en ervaren docenten van de opleiding en mentoren uit de basisscholen. Nieuwe ervaringen beperken zich absoluut niet tot je klaslokaal, je leert ook samenwerken met collega’s, omgaan met ouders en contacten leggen met begeleidingsdiensten. 

Waar legt Odisee accenten ?

Nieuwsgierigheid en openheid zijn de sleutelwoorden tijdens je lerarenopleiding bij Odisee. Als leraar heb je oog en oor voor alle kinderen en geef je elk kind de ontwikkelingskansen waar het recht op heeft. Het vraagt een flinke dosis fantasie en creativiteit om kinderen te kunnen blijven boeien, motiveren en uitdagen. Enthousiasme, openstaan voor wat er in de wereld gebeurt en zelf voortdurend willen bijleren, zijn stuk voor stuk belangrijke eigenschappen van een onderwijzer(es). Daarom neem je tijdens je opleiding deel aan heel wat activiteiten: vertelnamiddagen, excursies, tentoonstellingen, theaterbezoeken … We nemen je mee naar buiten, op ontdekking, en je krijgt ook zicht op je eigen talenten. Als afstandsstudent kun je de meeste activiteiten zelf inplannen op een moment dat voor jou past. 

Afstandsonderwijs of (verkort) traject overdag?

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject. Dat wil zeggen dat je je opleiding spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een eigen, uniek programma. Als je al een hoger diploma hebt, krijg je vrijstellingen en kun je een verkort traject volgen. Je kunt ook een verkort traject in dagonderwijs volgen, met of zonder steun van VDAB.

Meer vragen? 

Klik hier.

 

Laat je overtuigen door onze Odisee-studenten

Lager Onderwijs studeren? Onze studenten aan het woord!

De opleiding via afstandsonderwijs was pittig, zeker in combinatie met een gezin en een job. Maar omdat het afstandsonderwijs op zo’n goede en efficiënte manier georganiseerd werd, met een heel menselijke aanpak én veel begrip, vond ik telkens opnieuw de moed om verder te gaan.
Kathleen Haentjens
Student Lager Onderwijs via afstandstraject
Kathleen Haentjes
Ik studeerde af als leraar Secundair Onderwijs. Maar toen mocht ik een interim doen in de lagere school en ik wist het meteen: dit is echt mijn context, dit wil ik blijven doen. Werkplekleren helpt me om de switch te maken.
Joona Van der Maelen
Bachelor Secundair Onderwijs, studeerde via werkplekleren ook voor de Educatieve bachelor Lager Onderwijs
Joona Van der Maelen
STARTTOETS

Starttoets voor de lerarenopleiding

Sinds 2023 organiseert de Vlaamse Hogescholenraad met steun van de Vlaamse overheid de verplichte en bindende Starttoets voor de lerarenopleidingen.

Voor wie?
Al wie de educatieve bacheloropleiding in kleuter-, lager of secundair onderwijs overweegt, moet de Starttoets lerarenopleiding afleggen voor je je inschrijft aan een hogeschool.

Waarom?
De Starttoets heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld te geven van je eigen startniveau. Zo weet je waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Dan kun je van bij het begin inzetten op die mindere punten.

educatief graduaat
Checklist!

Is Lager onderwijs iets voor jou?

  • Je werkt graag samen met anderen en staat nieuwsgierig in de wereld.
  • Je vindt het uitdagend om een groep kinderen te begeleiden.
  • Kinderen iets bijleren en hun talenten zien groeien vind je ongelooflijk interessant.
  • Je houdt ervan om iets uit te leggen of het samen met anderen te ontdekken.
  • In je job wil je actief bijdragen aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.
Meisje - nadenkend
Wat na je (extra) diploma?

In welke jobs kom je hierna terecht?

Onderwijzer(es) is een heel veelzijdig beroep. Je leert kinderen lezen, oefent verschillende vaardigheden met hen in en zorgt ervoor dat ze na zes jaar perfect voorbereid naar het secundair onderwijs kunnen overschakelen. Aan jou de taak om kinderen met veel enthousiasme te begeleiden in hun ontdekkingstocht van de wereld en zichzelf!

Waar kun je aan de slag?

  • Leraar lager onderwijs met doorgroeimogelijkheden op basis van ervaring en bijkomende opleidingen zoals zorgcoördinator, beleidsondersteuner, directeur, pedagogische begeleiding, inspectie of navorming
  • In een andere sector zoals het sociaal-cultureel werk of in de administratie
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren?

Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de Educatieve bachelor Lager Onderwijs heb je o.a. de keuze uit een Educatieve bachelor Kleuteronderwijs of Secundair Onderwijs of een Master Pedagogische Wetenschappen of Educatieve Studies. Ook een banaba is een optie, zoals Zorgverbreding en Remediërend Meren, Buitengewoon Onderwijs of Schoolontwikkeling.

Nieuw - Wil je jouw expertise als onderwijsprofessional verrijken en verdiepen? Professionaliseer je dan verder in leermethoden, leerpsychologie en schoolontwikkeling via de nieuwe opleiding master in het Basisonderwijs

Levenslang leren

Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onze postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries ... op maat van leraars. 

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming.  Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, de kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Informeer je goed over de mogelijkheden. Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Als werkzoekende kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma behalen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als je gekozen opleiding door VDAB erkend is als OKOT-opleiding (voluit: een onderwijskwalificerend leertraject dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je daarvoor eerst een aanvraag indienen bij VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen 's avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV), betaald educatief verlof (BEV) of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van je loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campussen

Campus Aalst

Kies je voor Lager Onderwijs in afstandsonderwijs of volg je het verkort programma in dagtraject op campus Aalst, dan studeer je vlak bij de stad, maar toch in een rustige, groene omgeving. In het natuureducatief centrum steek je extra veel op over natuur- en omgevingseducatie. En ook ons snoezeldorp is een echte blikvanger.

Campus Sint-Niklaas

Kies je voor Lager Onderwijs in afstandsonderwijs of volg je het verkort programma in dagtraject op campus Sint-Niklaas, dan is je campus makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer: het gebouw ligt op tien minuten wandelen van de Grote Markt en op vijftien minuten van het station. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bevallen. 

Campus Brussel

Volg je het verkort programma in dagtraject of via werkplekleren op campus Brussel, dan word je ondergedompeld in de rijke diversiteit van onze hoofdstad. Daarnaast stimuleren we je om je meest creatieve ik naar boven te halen.

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiële ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Wij zetten de financiële steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiële ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen