Kleuteronderwijs - Opleiding voor volwassenen

Wil je je als volwassene bijscholen of omscholen tot leraar Kleuteronderwijs? Odisee biedt een opleiding op jouw maat in dagtraject, afstandsonderwijs, werkplekleren, leraar-in-opleiding (LIO-traject) of een OKOT-opleiding met steun van VDAB. Je kunt zelfs starten in februari.

Samen met je trajectbegeleider bekijk je of je in aanmerking komt voor een verkort traject, rekening houdend met je eerder behaalde diploma’s of creditbewijzen. Tegelijk zoeken we een flexibel traject dat aansluit bij jouw context (o.a. de combinatie werk en/of gezin). 

Je ziet het, of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Lerarenopleiding Kleuteronderwijs

Verkort programma

Heb je al een diploma hoger onderwijs, dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een verkort traject.  Dat traject omvat 60 tot 120 studiepunten. We werken met standaardvrijstellingspakketten afhankelijk van de studierichting van jouw eerder bepaalde diploma('s). Die mogelijke vrijstellingen bespreek je in een intakegesprek met je trajectbegeleider.

Studeren als LIO-student

LIO is de afkorting van leraar-in-opleiding. Je volgt dit traject als je nog geen lerarendiploma hebt en al aangesteld bent als leraar. Je blijft je loon ontvangen en volgt tegelijkertijd de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs. ​Je kunt tot 30 studiepunten praktijk invullen als leraar-in-opleiding, met een LIO-statuut. Je school neemt, in samenspraak met de lerarenopleiding, een deel van je praktische opleiding op. 

Voorwaarden?

  • Je bent aangesteld als leraar en volgt tegelijk een lerarenopleiding.​
  • Je school gaat akkoord dat je de lerarenopleiding volgt met een LIO-statuut.​
  • Je opdracht omvat op jaarbasis minstens 500 uren-leraar, lesuren, leraarsuren of lestijden
Master Basisonderwijs

Nieuw vanaf 2025-2026: master in het Basisonderwijs

Wat meer info?

In het keuzemenu vind je over elk flexibel traject meer informatie.

Traject Dagonderwijs

Persoonlijk studieprogramma

De volledige opleiding Kleuteronderwijs telt 180 studiepunten, wat overeenkomt met drie jaar voltijds studeren. Heb je al een hoger diploma, dan moet je niet alle 180 studiepunten opnemen. Je wordt namelijk vrijgesteld van heel wat vakken, afhankelijk van je vooropleiding. Tijdens een persoonlijk gesprek met je trajectbegeleider bekijk je samen welke credits je al behaalde en welke vakken je nog moet volgen.

Heb je al een onderwijsdiploma, dan zal je persoonlijk studieprogramma ongeveer 60 studiepunten tellen. Je kunt je Educatieve bachelor Kleuteronderwijs dan op één jaar afronden. Heb je een diploma van een andere richting, reken dan op een studieprogramma van maximaal 120 studiepunten. Dat komt overeen met ongeveer twee jaar studeren.

In dagonderwijs

Je persoonlijk studieprogramma is opgebouwd uit vakken uit het eerste, tweede en derde jaar van de reguliere Educatieve bachelor Kleuteronderwijs. Je sluit je telkens aan bij de verschillende klasgroepen om de lessen overdag mee te volgen. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige student met een persoonlijk studieprogramma! Je zult je dus zeker goed omringd voelen op de campus.

Als toekomstige kleuteronderwijzer(es) moet je uiteraard ook proeven van de praktijk. Na een eerste verkenning van de dagelijkse realiteit in een kleuterklas groei je stilaan naar je eerste lesopdrachten toe. Je stages kun je lopen op een school in je eigen regio. Ben je al leraar lager of secundair onderwijs, dan krijg je een vrijstelling voor een deel van de stages.

Traject Afstandsonderwijs

Begeleide zelfstudie

Tijdens een startsessie aan het begin van het academiejaar krijg je jouw studiemateriaal, een introductie tot de digitale leeromgeving Toledo en tot de vakken die je opneemt. Elke cursus is voorzien van een studiewijzer zodat je weet wat de hoofdzaken zijn, waar de valkuilen zich situeren en welke tips en tricks je kunnen helpen bij het verwerken van de leerstof. Zo kun je maximaal zelfstandig aan de slag. Alle theoretische vakken verwerk je namelijk via zelfstudie. Daarbij sta je natuurlijk niet alleen. Via Toledo en groepen op sociale media leg je contact met medestudenten, zodat je elkaar kunt helpen bij vragen of problemen. Je begeleidende docenten zijn ook bereikbaar per mail of op de campus.

Stage

De kneepjes van het onderwijsvak leer je natuurlijk ook al doende. Daarom loop je vanaf het begin van de opleiding jaarlijks een aantal weken stage. Een deel ervan bestaat uit didactische oefeningen zoals observatieopdrachten, het andere deel is actieve stage. Je bepaalt zelf je stageperiode en je stageschool. Als je al werkt in het kleuteronderwijs, kun je onder bepaalde voorwaarden stage lopen in je eigen klas of school. Meer gedetailleerde informatie vind je op stage.odisee.be/onderwijs.

Contactmomenten

Daarnaast word je op dinsdagavonden en een paar zaterdagvoormiddagen verwacht op de campus in Aalst. Tijdens die contactmomenten krijg je ofwel een inleiding die je op weg helpt om de leerstof te verwerken ofwel een praktijkgeoriënteerde synthese van leerstof die je al instudeerde. Kort voor de examenperiode voorzien we nog een moment waarop je vragen kunt stellen. Die precieze data worden bij de start van het academiejaar bekendgemaakt. Je aanwezigheid op contactmomenten wordt sterk aanbevolen.

Crea-doen, crea-denken, crea-durven

Een sprekende pop, een voorwerp dat tot leven komt, liedjes zingen, je stem grappig gebruiken, ritmes nabootsen, dansen, versjes opzeggen … Daarmee kun je kleuters meteen boeien. In je opleiding maak je kennis met allerlei muzische elementen en tijdens je stages ga je er zelf mee aan de slag. Zo ontwikkel je als het ware een ‘muzische grondhouding’: het wordt voor jou vanzelfsprekend om muzische elementen in je activiteiten te integreren. Je zult zien dat kleuters ervan genieten.

Innoveren kun je leren

Ook je docenten leren voortdurend bij. Ze gaan publiek door te schrijven op de veelgelezen blog ‘Kleutergewijs’ en doen onderzoek naar vernieuwende klaspraktijken. Je opleiding loopt in de kijker met projecten die de zelfsturing van kleuters versterken, hun taalontwikkeling stimuleren en hun STEM-vaardigheden doen ontluiken. Bovendien kun je voor je bachelorproef of een keuzestage schouder aan schouder met je docenten aan die projecten werken. Studeer je vervolgens af met zo’n project, dan word je meteen een pionier in de praktijk. Of je kunt kiezen voor de begeleiding en verbetering van snoezelsessies of natuurleerpaden voor kleuters die op bezoek komen op de campus. We geven je maar één raad: wat je ook kiest, ga ervoor.

Evaluatie

Je stages worden geëvalueerd op basis van een stagemap en feedback van de stageschool. Voor theoretische vakken leg je een examen af. Voor elk opleidingsonderdeel krijg je twee examenkansen. De eerste examenperiode valt in januari voor de vakken van het eerste semester of in juni voor de vakken van het tweede semester, de tweede in augustus-september. Examens worden ’s avonds of op zaterdagvoormiddag georganiseerd.

Laat je overtuigen door onze Odisee-studenten

Kleuteronderwijs studeren? Onze studenten aan het woord!

STARTTOETS

Starttoets voor de lerarenopleiding

Sinds 2023 organiseert de Vlaamse Hogescholenraad met steun van de Vlaamse overheid de verplichte en bindende Starttoets voor de lerarenopleidingen.

Voor wie?
Al wie de educatieve bacheloropleiding in kleuter-, lager of secundair onderwijs overweegt, moet de Starttoets lerarenopleiding afleggen voor je je inschrijft aan een hogeschool.

Waarom?
De Starttoets heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld te geven van je eigen startniveau. Zo weet je waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Dan kun je van bij het begin inzetten op die mindere punten.

educatief graduaat
Checklist!

Kleuteronderwijs, iets voor jou?

  • Het liefst spendeer je je hele dag tussen jonge kinderen.
  • Je hebt een open en creatieve geest, bent speels en muzisch.
  • Je kijkt ernaar uit om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.
  • Er zit een uitstekende communicator en organisator in jou verscholen.
  • Leren van anderen vind je top, projecten met medestudenten uitwerken ook.
Meisje - nadenkend
Wat na je (extra) diploma?

In welke jobs kom je hierna terecht?

Na je opleiding bij Odisee ben je in staat om kleuters te helpen bij hun eerste stappen in de grote wereld. Je laat hen kennismaken met allerlei materialen, kunstvormen, taal en getallen. Stap voor stap bouw je mee aan de vorming van hun persoonlijkheid, via interactie met hun omgeving, de ervaring met nieuwe dingen en communicatie met anderen. Zo verwerven ze belangrijke basishoudingen en -vaardigheden. Je hebt een groot inlevingsvermogen en gelooft rotsvast in de mogelijkheden van jonge kinderen. Daarnaast koester je liefde voor elk kind dat je wordt toevertrouwd. In de klas zorg je voor een grote variatie aan speelse activiteiten en geniet je met volle teugen van de spontane reacties van de kleuters.

Waar kun je aan de slag?

  • Als kleuteronderwijzer(es) met een eigen kleuterklasje in het vrij, gemeentelijk of gemeenschappelijk onderwijs
  • Als zorgleraar, om kleuters die extra aandacht kunnen gebruiken individueel te begeleiden
  • Als leraar lichamelijke opvoeding
  • In de eerste graad van het lager onderwijs
  • In de culturele sector of jeugd- en gehandicaptenzorg
  • In een kinderdagverblijf of kinderbibliotheek
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren?

Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs heb je o.a. de keuze uit een Educatieve bachelor Lager Onderwijs via een verkort traject of een Master Pedagogische Wetenschappen Ook een banaba is een optie, zoals Zorgverbreding en Remediërend Meren, Buitengewoon Onderwijs of Schoolontwikkeling.

Nieuw - Wil je jouw expertise als onderwijsprofessional verrijken en verdiepen? Professionaliseer je dan verder in leermethoden, leerpsychologie en schoolontwikkeling via de nieuwe opleiding master in het Basisonderwijs

Levenslang leren

Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onze postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries ... op maat van leraars. 

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming.  Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, de kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Informeer je goed over de mogelijkheden. Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming.  Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, de kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Informeer je goed over de mogelijkheden. Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof (VOV), betaald educatief verlof (BEV) of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van je loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campussen

Campus Aalst

Kies je voor Kleuteronderwijs in afstandsonderwijs of volg je het verkort programma op campus Aalst, dan studeer je vlak bij de stad, maar toch in een rustige, groene omgeving. In het natuureducatief centrum steek je extra veel op over natuur- en omgevingseducatie. En ook ons snoezeldorp is een echte blikvanger.

Campus Brussel

Volg je het verkort programma Kleuteronderwijs op campus Brussel, dan word je ondergedompeld in de rijke diversiteit van onze hoofdstad. Daarnaast stimuleren we er je om je meest creatieve ik naar boven te halen.

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiële ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Wij zetten de financiële steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiële ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen

Overtuigd? Of nog iets meer info nodig?