Secundair Onderwijs - Educatief graduaat voor volwassenen

Heb je al een getuigschrift of diploma van het secundair onderwijs en minstens drie jaar professionele ervaring als vakspecialist? Wil je jongeren graag jouw praktische kennis doorgeven om hen voor te bereiden op het beroepsleven? Dan is het Educatief graduaat Secundair Onderwijs iets voor jou! Maar ook als je al gestart bent als (praktijk)leraar is de opleiding een aanrader om je lespraktijk verder te ontwikkelen. 

Dus of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke, flexibele trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.

odisee volwassen student met laptop in klas

Wat houdt het Educatief graduaat Secundair Onderwijs voor volwassenen precies in?

  • Combinatie mogelijk met je job en je gezinsleven
  • Voltijds of deeltijds
  • Onderwijs overdag of 's avonds
  • Twee praktijkroutes

Theorie + praktijk

Een graduaatsopleiding situeert zich qua niveau tussen het secundair onderwijs en een bachelor. De focus ligt sterk op leren in de praktijk. Het Educatief graduaat Secundair Onderwijs bereidt je dus in theorie én in de praktijk voor op een job als vakdocent. Tijdens theoretische vakken leer je wat het betekent om met klas- en leergroepen te werken. Je verwerft communicatieve en teamgerichte vaardigheden en ontdekt welke rol een leraar speelt bij leerlingen, binnen het onderwijs en in de samenleving. Daarnaast voer je praktijkopdrachten uit, waar je uitgebreide feedback op krijgt. Je trekt bovendien snel naar een school waar je de opgedane kennis meteen toepast. Je wordt daarbij goed ondersteund door vakleraren en andere experten uit het onderwijsveld.

Voltijds of deeltijds

Het programma is héél flexibel. Op basis van je werk- en privésituatie kies je zelf of je deeltijds (in Aalst of Brussel) of voltijds (in Brussel) wilt studeren. In samenspraak met je trajectbegeleider bepaal je dus of je de vakken spreidt over anderhalf jaar, tweeënhalf jaar of nog langer.

Dagonderwijs, avondonderwijs of op afstand

Je kiest zelf of je de lessen overdag volgt (in Brussel), of ‘s avonds (in Aalst of Brussel). Je lesmomenten zijn deels op de campus en deels online. Tijdens de lesmomenten op de campus ben je vooral praktisch bezig: oefeningen, microteaching, rollenspelen, intervisie ... Maar ook de online lesmomenten worden interactief en praktijkgericht ingericht! Daarnaast ga je zelfstandig aan de slag met een heleboel materiaal en opdrachten via de elektronische leeromgeving.

Uniek - alleen mogelijk bij Odisee

Deze opleiding kun je ook volledig in afstandsonderwijs volgen

Sinds september 2022 kan je de educatieve graduaatsopleiding ook volgen in volledig afstandsonderwijs. Een unieke opleiding die je in Vlaanderen alleen bij Odisee kunt volgen. Wil je je studie dus combineren met een gezin, een drukke job of leven? Dat kan! In afstandsonderwijs verwerf je je kennis, inzichten en vaardigheden via begeleide zelfstudie. De focus van dit traject ligt echt op flexibiliteit en er wordt zoveel mogelijk tijds- en plaatsonafhankelijk, maar toch vanuit een praktijkgerichte insteek, geleerd.

 

sociaal werk
Na 25 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste wil ik me omscholen tot lerares bio-esthetiek en schoonheidszorg. Dit graduaat is een goede voorbereiding. De docenten weten waarover ze spreken: omdat de meesten zelf in het onderwijs staan, geven ze heel goede praktijkgerichte tips.
Nancy Anné
Graduaatsstudent Secundair Onderwijs
Nancy Anné
Als jongere had ik zelf problemen in het secundair maar gelukkig had ik toen een paar leerkrachten die me er altijd doorheen trokken. Nu wil ik zelf een steunpilaar zijn voor leerlingen die het moeilijk hebben. Daarom zette ik deze stap en wil ik docent worden in het vak Verkoop.
Robin-Jordan Feltham
Graduaatsstudent Secundair onderwijs
Robin-Jordan Feltham

Vakken en studieprogramma

Hier zie je het programma van het Educatief graduaat Secundair Onderwijs voor volwassenen in een notendop:

Programma

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over specifieke studiebewijzen:

  • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is
  • een diploma van het secundair onderwijs
  • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden
  • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden
  • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie
  • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs
  • een diploma van het hoger beroepsonderwijs
  • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan
  • een bachelor- of masterdiploma
  • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

Daarnaast moet je 3 jaar nuttige ervaring kunnen aantonen in het vak waarvoor je wilt inschrijven en 5 jaar nuttige ervaring als je basisdiploma niet aansluit bij dit vak. 

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met onze studentencoaches. Zij helpen je graag verder op weg met al je specifieke vragen op:

  • administratief vlak: (her)inschrijving, accounts, studentenkaart, studieprogramma … 
  • informatief vlak: examens, examenresultaten, studievoortgangsdossier, begeleidingsmogelijkheden …
  • financieel vlak: studiegeld, eventuele drempels …
  • praktisch vlak: bib, studeerruimtes, ICT, studentenrestaurant …

Multicampus

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen en ligt in een mooi groen gebied met 400 parkeerplaatsen rondom het gebouw. Aalst is een kleinduimpje onder de studentensteden maar toch telt de stad verschillende studentenclubs en is er een ruim aanbod aan koten. Voor veel studenten is Odisee in Aalst de hogeschool vlakbij huis. Op de campus zelf valt regelmatig wat te beleven. 

Campus Brussel

Odisee heeft vier campussen in en om Brussel, waaronder campus Brussel in het centrum. Die bestaat uit drie gebouwen, Hermes, Erasmus en T'Serclaes. Stuk voor stuk zijn ze prima bereikbaar met het openbaar vervoer en overal vind je broodjes, drankjes en snacks tegen democratische prijzen. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiële ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Wij zetten de financiële steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiële ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

Overtuigd? Of nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?