Agro- en Biotechnologie - afstudeerrichting Groenmanagement
De bachelor Agro- en Biotechnologie - afstudeerrichting Groenmanagement is echt jouw ding als je interesse hebt in natuurbeheer, bosbouw en boomverzorging. Wil je je verdiepen in duurzame inrichting van tuinen en openbaar groen? Bij Odisee maak je kennis met het beheer van natuurgebieden, tuinen en parken en met plantenteelt. Je verwerft een brede kennis over planten, plantenvoeding, tuinaanleg en plantenbescherming. Daarnaast krijg je nuttige vakken, zoals Groenbeheer, Natuur- en bosbeheer en Mechanisatie. Op woensdag duik je het werkveld in met gegidste bezoeken aan bossen, natuurreservaten, parken en bedrijven.
Wat is Groenmanagement en wat houdt de opleiding precies in?
-
Les in kleine groepen
-
Instapcursussen mogelijk
-
Focus op jouw interesse
-
Proeven van praktijk
Boom- en groenbeheer
Groenmanagement leert je alles over natuurbeheer, groenbeheer en teeltmanagement. Je maakt kennis met het beheer van natuurgebieden, tuinen en parken en met plantenteelt in het algemeen. Je verwerft een brede kennis over planten, plantenvoeding, tuinaanleg en plantenbescherming. Daarnaast krijg je belangrijke vakken zoals Groenbeheer, Natuur- en bosbeheer en Mechanisatie. Op woensdag duik je het werkveld in met gegidste bezoeken aan bossen, natuurreservaten, parken en bedrijven.
Interessante stages
In de afstudeerrichting Groenmanagement loop je stage in het natuurbeheer, de milieusector, bij een groendienst, een tuinaanlegger of in het wetenschappelijk onderzoek.
Groene vingers
Later, als je je diploma op zak hebt, worden de groene sectoren jouw werkterrein. Daar ben je specialist in de opmaak van natuurbeheerplannen, of ben je mee verantwoordelijk voor het groenbeheer in de open ruimte. Je kunt ook aan de slag als boomverzorger of tuinaannemer. Werken in park- en groenbeheer, bijvoorbeeld bij een gemeente- of provinciebestuur, kan natuurlijk ook.
Groenmanagement studeren? Onze studenten aan het woord!
De belangrijkste vakken van Groenmanagement op een rijtje
Als je start met een bacheloropleiding, krijg je natuurlijk een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hieronder ontdek je de belangrijkste opleidingsonderdelen die aan bod komen in het programma van de bachelor Agro- en Biotechnologie met afstudeerrichting Groenmanagement bij Odisee.
Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Groenmanagement?
Ook dit kan in de bachelor Agro- en Biotechnologie
De opleiding Groenmanagement, iets voor jou?
-
Je hebt een brede interesse in de natuur, planten en dieren.
-
Je hebt een speciale belangstelling voor natuur en groen.
-
In de tuin met planten werken vind je geweldig.
-
Van tuinaanleg zou je wel jouw beroep willen maken.
-
Ecologisch natuurbeheer en een harmonisch park- en groenbeheer spreken je aan.
Ik werk voor het advies- en ontwerpbureau Grontmij. Ik ben er onder andere verantwoordelijk voor de kaarten van de natuur- en landschapsbeheerplannen en de impactstudies. De brede natuurkennis vanuit Groenmanagement is elementair om samen te werken binnen ons team en analyses kritisch te kunnen beoordelen.
Wat mag je verwachten van de bachelor Agro- en Biotechnologie - Groenmanagement?
Kennis opfrissen?
Heb je weinig wetenschappen of wiskunde gehad in je vooropleiding? Voor de start van de opleiding kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie en/of Wiskunde. Zo kun je tijdens de lessen beter volgen. De instapcursussen vinden half september plaats.
Jij aan het roer
In de opleiding Agro- en biotechnologie ligt de focus op jouw eigen inbreng, werkveldervaring en keuzemogelijkheden. In alle afstudeerrichtingen geven we je eerst een brede visie op het werkveld mee. Daarin leer je alle basisprincipes die je later in je job nodig zult hebben. Als je die basisprincipes onder de knie hebt, kun je ze zelf gaan toepassen op de thema’s die je echt interesseren. We vertrekken dus altijd van jouw talenten en passies.
Praktisch bekeken
Vanaf het eerste jaar duik je op woensdag de praktijk en het werkveld in. In het tweede en derde jaar doe je een grote stage waarvan je zelf de inhoud kiest. In het laatste jaar heb je nog amper theorielessen en bestaat de opleiding vooral uit werkplekleren. Je hebt dus veel minder les dan in een klassieke opleiding. We werken samen met meer dan vijfhonderd stagebedrijven, van klein tot groot, in binnen- en buitenland. Een meer structurele samenwerking is er met de Zoo van Antwerpen, FAVV, Boerenbond en de Groendienst van Sint-Niklaas. We hebben ook een nauwe band met verschillende onderwijsinstellingen zoals KU Leuven en UGent.
Beter duurzaam
De rode draad doorheen de opleiding Agro- en biotechnologie is duurzaamheid. We leren je duurzaam en ethisch verantwoord omgaan met onze aarde, onze voeding, onze dieren en planten. Duurzaamheid komt aan bod in al haar aspecten, zowel economisch als ecologisch en sociaal. Die aanpak garandeert je een solide opleiding die je voorbereidt op een carrière in een snel veranderende wereld. Ook moet je ethisch kunnen omgaan met mens, dier en omgeving. Betrokkenheid en ethisch denken zijn daarom zowel in het curriculum als in de omgang student-docent-werkveld van groot belang.
Wat na Groenmanagement?
Met een diploma Groenmanagement kun je terecht bij erg diverse werkgevers. Of je kunt starten als zelfstandige.
Waar kun je aan de slag?
-
In het natuurbeheer
-
Groenbeheer
-
Bij groendiensten
-
In de tuinbouwsector
-
Als zelfstandige tuinaanlegger
Op de koffie bij alumni
Het werkveld van agro- en biotechnologen is breed, héél breed. Lees hier een aantal persoonlijke verhalen van onze afgestudeerden en het pad dat ze kozen: waar zijn ze beland, hoe zijn ze daar geraakt, hebben ze tips en tricks om aan die begeerde job te komen?
Of wil je verder studeren met je diploma Agro- en Biotechnologie?
Via een schakelprogramma kun je een master in de Industriële Wetenschappen of een master in de Biowetenschappen behalen.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – ook een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Inschrijven
Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?
Onze coaches staan klaar voor jou
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download de brochure Landbouw, Voeding en Milieu.