Energiedeskundige Type A
Het EPC toont aan hoe energiezuinig een gebouw is, rekening houdend met de gebouwschil en de installaties. Afhankelijk van het type gebouw of het gebruik van het gebouw is de opmaak en inhoud van het EPC verschillend.
Sinds 1 januari 2020 dienen ook kleine niet-residentiële gebouwen over een EPC te beschikken en kan een EPC voor de gemeenschappelijke delen van een gebouw worden opgemaakt. Heel wat extra werk dus voor de energiedeskundigen!
In de basisopleiding energiedeskundige type A word je opgeleid tot expert in de opmaak van energieprestatiecertificaten (EPC's)!
Momenteel kan je niet inschrijven voor deze opleiding. Wil je meteen op de hoogte worden gebracht van zodra er nieuwe lesdata gekend zijn? Dan kan je je inschrijven op de preregistratielijst! Van zodra we over alle informatie beschikken, brengen we je op de hoogte en kan je beslissen om al dan niet definitief in te schrijven.

Iets voor jou?
Heb je enige kennis van planlezen en ruimtelijk inzicht? En kan je goed oppervlaktes en volumes berekenen? Wil je graag als erkend energiedeskundige type A energieprestatiecertificaten voor gebouwen opmaken?
Dan is deze opleiding iets voor jou!
OPGELET: VEKA zal de erkenningsregeling voor energiedeskundigen type A en D in de toekomst versterken. Er zal een onafhankelijkheidsvereiste zijn voor energiedeskundigen. Er wordt een onverenigbaarheid ingevoerd voor aannemer en vastgoedbemiddelaar voor de opmaak van het EPC voor de gebouwen waaraan ze zelf werken uitvoeren of in eigen portefeuille hebben.
De onverenigbaarheid geldt voor alle werknemers van het kantoor en is ook van toepassing op syndici voor de gebouwen die ze in hun beheer hebben. Deze onverenigbaarheid treedt in werking op een door de minister nader te bepalen datum en niet vroeger dan 1 juli 2026.
Meer informatie kun je hier terugvinden.
Programma basisopleiding
Vanaf 1 september 2025 omvat de basisopleiding 100 lesuren.
Inhoud:
- Regelgevend kader (4 uur)
- Toepassingsgebied (4 uur)
- Inleiding tot bouwfysica (3 uur)
- Inleiding tot technische installaties (3 uur)
- Het inspectieprotocol (46 uur)
- Werking van de certificatiesoftware (7 uur)
- Werking van de energieprestatiedatabank (2 uur)
- Oppervlaktebepaling (6 uur)
- Communicatie tussen energiedeskundige en eigenaar (3 uur)
- Praktijkoefeningen met plaatsbezoeken (22 uur)
Vooropleiding
Studenten worden verplicht een zelfstudiepakket Basis Sketch-Up te doorlopen. Er komt een verplichte resultaatsverbintenis aan dit pakket om basisskills af te toetsen. Dit zelfstudiepakket komt bovenop de 100 uren.
Docenten
Deze opleiding wordt gegeven door twee docenten van de hogeschool: Teis Devriese en Bart Van Delsen.
Teis Devriese is al meer dan 10 jaar erkend energiedeskundige type A én EPB-verslaggever. Hij is enorm geïnteresseerd in duurzaam bouwen en het energetisch aspect van de bouw. Hij volgt de wetgeving dan ook graag op de voet.
Bart Van Delsen is naast docent voor deze opleiding ook projectcoördinator en onderzoeker van projecten van Agentschap Ondernemen en het LED. Aangezien hij reeds meerdere jaren ervaring heeft, kan hij de theorie goed koppelen aan de praktijk.
Erkenning
Odisee is erkend als inrichter van deze opleiding door VEKA (Besluit van de administrateur-generaal van VEA van 21 oktober 2008).
Examen
De basisopleiding tot energiedeskundige type A volgen is een eerste erkenningsvoorwaarde om te kunnen starten als energiedeskundige type A.
Aansluitend op de opleiding moet u binnen de 12 maanden slagen voor het opstartexamen georganiseerd door het VEKA en zich registreren in de Energieprestatiedatabank.

Praktische info over de bijscholing Energiedeskundige type A
De opleiding is momenteel achter de rug en binnenkort staat het examen gepland. Om te slagen voor het examen moet je natuurlijk wel een inspanning doen na de lesuren. De docenten geven feedback wanneer gewenst en staan stil bij specifieke vragen vanuit de cursisten. Ik ben heel tevreden over deze opleiding tot nu toe. Nu nog slagen voor het examen!

Nog meer interessante opleidingen!
Heb je interesse in Energiedeskundige type A? Dan zullen volgende opleidingen wellicht ook interessant zijn voor jou!
Wie is je contactpersoon voor de opleiding Energiedeskundige type A?
Inhoudelijke vragen: daarvoor kun je terecht bij onze collega Teis Devriese.
Administratie, factuur, KMO-portefeuille, lesdata: vraag het aan collega Melissa Geysens.
Op zoek naar een bijscholing?
Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?
Deze opleiding is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de opleiding is die je zoekt?
Dan kun je meteen inschrijven.
Blijf je graag op de hoogte van onze opleidingen?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
