Gezinswetenschappen - Opleiding voor volwassenen
Geboeid door gezinnen en opvoeding? Gefascineerd door relaties en seksualiteit? Misschien zit er wel een gezinscoach in jou of een kindercoach? Of denk je eerder aan opvoedingsondersteuning, of bemiddeling? Gezinswetenschappen biedt je de opleiding die je hiervoor nodig hebt. Werk je graag met mensen maar mis je hiervoor het gepaste diploma? Zoek je een opleiding die je kan combineren met je werk, je gezin, je leven? Als volwassene volg je één dag per week les. En je leert ook veel over jezelf: in Gezinswetenschappen ga je sterker in je schoenen staan! Of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.
Wat houdt de volwassenenopleiding Gezinswetenschappen precies in?
Ben je geboeid door relaties tussen ouders en kinderen, tussen partners? Wil je gezinsrelaties beter begrijpen en leren hoe het beter kan, voor jezelf of om anderen te ondersteunen? Of misschien doe je dat al als job maar mis je het juiste diploma? Dan is de bachelor Gezinswetenschappen iets voor jou. Voor volwassenen bieden we een aangepast traject waarbij je één dag per week naar de campus moet komen. De rest van de leerstof verwerk je via zelfstudie. Zo kun je de opleiding combineren met een job en/of de zorg voor je gezin.
-
Combinatie mogelijk met je job en je gezin
-
Geënt op je persoonlijke ervaringen
-
Groeien als professional en als persoon
-
Leren met en van elkaar
-
Je bent geen nummer
-
Focus op jouw interessegebied
-
Studie- en trajectbegeleiding
-
Sterke verbinding met de praktijk
-
Je leert ook veel over jezelf
-
Gezellige campus
Uniek in Vlaanderen
De opleiding Gezinswetenschappen aan Odisee is uniek. Als enige in Vlaanderen en Brussel brengt ze op een toegankelijke manier samen wat er in verschillende wetenschappen bestaat aan kennis en vaardigheden over mens, gezin en samenleving. Je leert gezinnen in al hun diversiteit begeleiden op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Daarbij ga je uit van de kracht van gezinnen, ook als zij het moeilijk hebben. Zowel je opleiding als je eigen levenservaring zullen je helpen om mensen te empoweren. Je bagage vormt dus een grote troef! Bovendien kun je veel zaken die je leert tijdens de opleiding inzetten in je eigen gezin. Voor velen betekent Gezinswetenschappen studeren dus ook een sterke persoonlijke groei.
Hoorcolleges
Op de campus krijg je theorie aangereikt. In het eerste jaar ligt de nadruk op menswetenschappen die gezinnen bestuderen vanuit verschillende invalshoeken, zoals sociologie, filosofie en psychologie. In het tweede jaar komen relaties in het gezin meer op de voorgrond. In het derde jaar maak je kennis met professionele methodes om gezinnen, partners en kinderen te begeleiden en proef je van beleidsmatige thema’s. Je kiest dan voor een oriëntatie: kinderen en jongeren of volwassenen en ouderen.
Zelfstudie
We werken in lesblokken van halve dagen en gaan enkele weken door met dezelfde vakken. Dat betekent dat je heel wat leerstof moet verwerken. Naast je vaste lesdag voorzie je dus best voldoende tijd om thuis te studeren. Hoeveel precies, dat verschilt van persoon tot persoon. Reken erop dat er heel wat van je vrije tijd zal gaan naar lessen bijhouden, opdrachten maken en studeren voor examens. Een goede planning is essentieel; als je wil, kunnen we je hierin begeleiden.
Traject op maat van volwassenen
Werk, gezin en studeren combineren is niet vanzelfsprekend maar in het volwassenentraject houden we daar zo veel mogelijk rekening mee. Studie- en werkopdrachten worden bovendien in de mate van het mogelijke in verband gebracht met jouw werksituatie. De combinatie van theorie en praktijk wordt door veel van de huidige studenten gezien als een meerwaarde. Bovendien kun je een persoonlijk studietraject opstellen. Dat wil zeggen dat je je vakken spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt.
Maak kennis met enkele sterke bachelorproeven
- Gezinnen begeleiden die het moeilijk hebben
- Opkomen voor de rechten van kinderen en jongeren bij een scheiding met blijvend conflict
- Diverse gezinnen cultuursensitief ondersteunen
- Lokale netwerken van ouderen versterken
Dit is maar een greep uit opleidingsthema's bij Gezinswetenschappen. Die zie je ook terugkomen in de bachelorproeven. Maak even kennis met enkele originele en sterk onderbouwde bachelorproeven waarmee studenten Gezinswetenschappen aantonen hoe divers, diepgaand en concreet toepasbaar hun gezinsgerichte aanpak is.
Flexibel studeren
Praktijkverdieping
Gezinswetenschappen houdt rekening met de ervaring die je in je persoonlijk leven, je werk en je vrije tijd hebt opgedaan. In het eerste jaar maakt iedereen kennis met het werkveld via de projectwerking. In het tweede jaar maken we samen de balans op van de relevante competenties die je al verwierf. Op basis daarvan beslissen we of je extra praktijkverdieping nodig hebt door mee te draaien in een organisatie.
Naargelang je ervaring kan je praktijkverdieping variëren van 160 uur (waarvan 120 uur op de praktijkplek) tot 280 uur (waarvan 240 uur op de praktijkplek). We begeleiden je bij je zoektocht naar een geschikte praktijkverdiepingsplaats die past bij je specifieke levens- en werkomstandigheden.
Tijdens de praktijkverdieping leer je inspelen op concrete hulpvragen, als voorsmaakje van het soort werk dat je later zult kunnen uitvoeren. Dan kan bijvoorbeeld in een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, in scholen samen met de zorgcoördinator of bij politie, waar je kennismaakt met slachtofferhulp.
Examens
Je legt je examens voor je theorievakken in principe af op je vaste lesdag. De examens zijn over het hele jaar gespreid en vallen telkens vrij kort nadat het betreffende vak is afgewerkt. Zo is er niet te veel tijd tussen de lessen en de examens en vermijden we lange examenperiodes. De tweede zittijd wordt gepland tijdens de twee laatste weken van augustus.
Als voorbereiding op de examens biedt Odisee je voor verschillende vakken een herhalingsles aan. Dat gebeurt tijdens de middagpauze van een gewone lesdag, een of twee weken voor het examen. De uitgelezen kans om concrete vragen te stellen aan de docent.
Belangrijkste vakken in de kijker
Gezinswetenschappen voor volwassenen omvat 180 studiepunten. Je volgt één dag per week les: je kiest hiervoor een vaste lesdag, waar je je in principe het hele jaar aan houdt.
- Kies je voor een traject van drie jaar? Dan volg je het eerste jaar les op maandag of zaterdag, in het tweede jaar op dinsdag of zaterdag en in het derde jaar op maandag of zaterdag.
- Kies je voor een traject van vier jaar? Dan wordt je lesdag in het vierde jaar maandag of zaterdag.
Gezinswetenschappen studeren? Onze studenten en docenten aan het woord!
Odisee steunt studenten met ondernemerszin
Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee kun je het keuzevak Entrepreneurial skills volgen, waarin je je businessplan kunt uitwerken. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al meteen echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.
Een mooi voorbeeld:
Twee afgestudeerden Gezinswetenschappen startten in september 2023 met een eigen praktijk voor de begeleiding van jonge kinderen met een eetstoornis en hun gezin: Anneke Erkelens lanceerde EetMee en Naomi Zammatio opende de deuren van De Gezinspraktijk.
Ze maakten een ijzersterke bachelorproef over dit thema en kregen begeleiding bij Odisee als startende onderneemsters via het keuzevak Entrepreneurial skills. En vooral: ze zetten de problematiek op de kaart in Vlaanderen en bieden hulp op maat van de gezinnen, zoals het echte gezinswetenschappers betaamt. Veel succes allebei!
PS Ben je aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.
In dit volwassenentraject zit je samen met mensen die ook al een heel parcours hebben afgelegd. Je kunt dus heel wat ervaringen uitwisselen. Dat vind ik erg waardevol. Dat je les krijgt van gepassioneerde vakexperten, zoals rouwspecialist Manu Keirse, is ook een grote troef.
Na Jeugd- en gehandicaptenzorg in het middelbaar merkte ik dat ik meer wou weten over werken met gezinnen. Zo kwam ik bij de bachelor Gezinswetenschappen terecht, die ik combineer met een job als begeleider en sportleerkracht. Ik leer ontzettend veel bij, ook over mezelf. Eigenlijk begin je hier als een klein zaadje dat doorheen de opleiding ontkiemt tot een boom, die later schaduw kan bieden aan mensen die ondersteuning nodig hebben.
Is de opleiding Gezinswetenschappen iets voor jou?
-
Je bent geboeid door de relaties tussen mensen, hun drijfveren en wat hen bindt.
-
Je bent geëngageerd en leergierig.
-
Luisteren kun je als de beste, ook in conflictsituaties.
-
Je bent op zoek naar een diploma waarmee je een sociale job kunt vinden.
-
Je bent geïnteresseerd in gezin en opvoeding.
In welke jobs kom je hierna terecht?
Als Gezinswetenschapper ben je een volbloed gezins- en opvoedingsondersteuner. Je ondersteunt gezinsrelaties in de verschillende levensfasen van de gezinsleden en hebt hierbij oog voor een diversiteit aan relaties en samenlevingsvormen. Je begeleidt zowel ouder-kindrelaties als partnerrelaties, grootouder-kleinkindrelaties en relaties tussen broers en zussen.
Waar kun je aan de slag?
-
Algemeen welzijnswerk
-
Kind- en gezinszorg
-
Gehandicaptenzorg
-
Jeugdzorg
-
Tewerkstelling en opleiding
-
Opbouwwerk
-
Integratie- en ondersteuningscentra voor etnisch-culturele minderheden
-
Ouderenzorg en thuiszorg
-
Overheid
-
Geestelijke gezondheidszorg
-
Huizen van het Kind
-
Onderwijs
-
Politie
Een gezinsbegeleider wordt ook wel eens gezinscoach genoemd, of gezins- en contextbegeleider, trajectbegeleider gezinnen of zelfs regisseur gezinszorg.
Je kunt ook aan de slag als pedagogisch medewerker, opvoeder-begeleider, jeugdzorgwerker.
Reageer ook op vacatures voor sociale en gezinsinterveniënt, consulent-hulpverlener, psychosociaal hulpverlener, welzijnsconsulent, relatie- en gezinsbemiddelaar, casemanager, diversiteitsconsulent, integratiemedewerker.
De sector is heel sterk in beweging en Odisee's Gezinswetenschappen volgt dit uiteraard op de voet!
Ik heb in Gezinswetenschappen zoveel geleerd dat van pas komt in mijn job! Kennis van verschillende psychologische en pedagogische theorieën en methodes is een enorme meerwaarde voor een drughulpverlener. De basishouding van onvoorwaardelijkheid en empathie is essentieel om een goede vertrouwensrelatie op te bouwen met de cliënten.
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externe peers om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten ervan volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
Overtuigd? Of nog iets meer info nodig?
Inschrijven
Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?
Onze coaches staan voor je klaar
Nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download de brochure.