Postgraduaat Participatie van ouderen bevorderen
In de opleiding Participatie van ouderen bevorderen leer je hoe je verbindend kan werken tussen oudere personen, hun fysieke, familiale en sociale omgeving, het aanbod van hulp- en dienstverlening, en het beleid.
Dit postgraduaat geeft via een interdisciplinaire benadering antwoord op de levens-, hulp- en zorgvragen van oudere personen en op nieuwe uitdagingen voor hun maatschappelijke positionering.
Via oefeningen in trajectbegeleiding, netwerkversterking, beleidsadvisering en vorming leer je de verschillende inhouden te integreren!
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hƩt aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Iets voor jou?
Heb je ervaring in de begeleiding of de zorg voor ouderen? Of voel je je sterk aangesproken door deze sector? Heb je affiniteit met de leefwereld van ouderen? Wil je mee opkomen voor de rechten en de belangen van ouderen? Wil je je inzetten voor een betere omkadering van deze generatie?
Dan is deze multidisciplinaire opleiding, waarin je ook veel leert van medestudenten die diverse diploma's hebben, echt iets voor jou!
Toelatingsvoorwaarden
Het postgraduaat richt zich tot houders van een bachelor- of masterdiploma in sociale, gezondheids- of geesteswetenschappelijke richtingen.
Daarnaast kunnen ook houders van Ć©Ć©n van de volgende graduaatsdiploma's starten: graduaat maatschappelijk werk, graduaat orthopedagogische begeleiding, HBO5 verpleegkunde, graduaat sociaal-cultureel werk.
Andere graduaatsdiploma's, bachelor- of masterdiploma's worden toegelaten op basis van een gemotiveerd dossier.
Studenten hebben ervaring in de ouderenzorg of hebben voldoende affiniteit met ouderenzorg. De kandidaat-studenten tonen dit aan op basis van een uitgeschreven motivatie.
Opbouw
Het postgraduaat is opgebouwd uit twee thematische modules, die telkens aangevuld worden met een opleidingsonderdeel waarin je de inhouden leert integreren in een werkstuk.
Modules:
1. Sociale omgeving van ouderen
2. Maatschappelijke participatie van ouderen
Elke module wordt aangevuld met een opleidingsonderdeel waarin geĆÆntegreerd handelen vooropstaat:
- Bij module 1 is dat: Trajectbegeleiding en netwerkversterking
- Bij module 2 is dat: Beleidsadvies en vorming
Je kan je registeren voor het volledige postgraduaat.
Of je kan ervoor kiezen om enkel Ć©Ć©n of twee van de thematische modules te volgen; je neemt dan niet deel aan de opleidingsonderdelen over geĆÆntegreerd handelen.
De thematische modules maken deel uit van de banaba Psychosociale Gerontologie.
Module Sociale omgeving van ouderen
In deze module verken je de levensdomeinen wonen, arbeid en sociale relaties.
- Zowel de woonsituatie (woningaanpassingen, alternatieve woonvormen) als de woonbeleving en woonbeleid komen aan bod.
- Wat betreft de de positie van ouderen op de arbeidsmarkt verken je themaās als arbeidsdeelname, talentbenutting en -ontwikkeling.
- Bij het thema sociale relaties leer je bij over themaās als partnerrelaties, rouw, ouderenmisbehandeling, eenzaamheid, maar ook over (het versterken van) sociale steun in familiaal en lokaal verband.
De module sociale omgeving van ouderen wordt aangevuld met het opleidingsonderdeel āTrajectbegeleiding en netwerkversterkingā. Hierin maak je in samenspraak met de oudere en de omgeving een individueel (zorg)trajectbegeleiding. Je overloopt alle fasen van casemanagement zoals vraagverheldering, planning, linking, monitoring en evaluatie om een oudere met een hulpvraag te ondersteunen. Je verwerkt hierbij de verschillende inhouden uit de module. Via dit werkstuk word je beoordeeld voor deze module.
Module Maatschappelijke participatie van ouderen
In deze module krijg je een up-to-date inzicht in zowel de theoretische achtergronden als de methoden om ouderen te betrekken op de verschillende maatschappelijke domeinen.
- Zowel de drempels die ouderen belemmeren als de drijfveren waardoor ouderen net gestimuleerd worden om deel te nemen aan cultuur, politiek en verenigingsleven komen aan bod.
- Specifieke aandacht gaat naar kwetsbare groepen op het vlak van participatie.
- Ook de juridische aspecten komen aan bod met aandacht voor bijvoorbeeld autonomie- en beschermingsvraagstukken, intergenerationele verplichtingen en juridische zaken die verband houden met familie- en erfrecht.
De module maatschappelijke participatie van ouderen wordt aangevuld met het opleidingsonderdeel āBeleidsadvies en vormingā. De focus ligt hier op het formuleren van beleidsadviezen vertrekkend vanuit een ervaren knelpunt in het ouderenbeleid. Daarnaast versterk je ook je competenties in het educatief werken met ouderen en werk je een inhoudelijke vorming uit waarin je een juridisch thema vertaalt in een vorming voor een specifieke doelgroep. Via dit werkstuk word je beoordeeld voor deze module.
Praktische info over de opleiding Participatie van ouderen bevorderen
Hier vind je alle praktische info over het postgraduaat en de modules.
Postgraduaat Kwaliteit van leven van ouderen bevorderen
Wil jij je verdiepen in de holistische begrippen ākwaliteit van levenā en āpositieve gezondheidā, en hoe die te verbeteren voor ouderen?
In dit postgraduaat van Ć©Ć©n jaar leer je aandacht te hebben voor psychisch welbevinden, zingeving, veerkracht en seksualiteit van ouderen. Je leert luisteren en vragen verhelderen met het oog op het innoveren en verbeteren van zorg.
Wat is een postgraduaat?
In een traject van 20 tot 60 studiepunten kun je specifieke kennis en vaardigheden opfrissen, actualiseren, verdiepen en verbreden.
Wie is je contactpersoon voor de opleiding Participatie van ouderen bevorderen?
Heb je nog een vraag of wens je een gesprek? Neem dan contact op met de programmacoƶrdinator.
Dit postgraduaat is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit het postgraduaat is dat je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven.
Blijf je graag op de hoogte van onze bijscholingen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief!