Systeem- en Netwerkbeheer - Opleiding voor volwassenen

Binnen het domein informatica biedt Odisee de graduaatsopleiding Systeem- en Netwerkbeheer aan. Die is toegespitst op onze snel veranderende – digitale – maatschappij en helpt je vlot naar de arbeidsmarkt. Kies dus voor een diploma waarmee je daarna zelfstandig in team functioneert binnen het boeiende IT-domein van systemen en netwerken. 

Of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.

Volwassenenonderwijs Systeem- en Netwerkbeheer

Systeemnetwerken beter én veiliger maken

Met Systeem- en Netwerkbeheer groei je uit tot een expert in het uitbouwen en testen van betrouwbare, stabiele en schaalbare netwerken. Je graduaat werkt in modules, wat je leerstof behapbaar maakt. Het eerste semester legt een stevige basis in de werking van informatiesystemen, aangevuld met een introductie van programmeerconcepten en netwerkfundamenten. Vanaf het tweede semester leg je je eigen accenten in je beroepsprofiel en ga specialiseren in Systeem- en Netwerkbeheer. Je kunt de opleiding overdag of ‘s avonds volgen vanuit onze vaste uitvalsbasis campus Brussel of ‘s avonds in campus Aalst.

Het graduaat Systeem- en Netwerkbeheer omvat 120 studiepunten. In voltijds dagonderwijs duurt die opleiding standaard twee jaar. Kies je voor het avondtraject, dan studeer je drie jaar. In je laatste fase start je al als professional in een bedrijf. Je kunt je vakken ook over een langere periode spreiden om de studielast te beperken en je slaagkansen te vergroten. Tijdens een intakegesprek voor de start stippel je samen met je trajectbegeleider een persoonlijk studieprogramma uit.

Wat houdt de volwassenenopleiding Systeem- en Netwerkwerkbeheer precies in?

Als er één sector is waarin de carrièremogelijkheden eindeloos zijn, is het wel informatica. Alle bedrijven hebben tegenwoordig digitale talenten nodig. Wil jij je graag verdiepen in de wereld van systemen en netwerken? Ga dan voor voor het graduaat Systeem- en Netwerkbeheer. 

(Het eerste semester volg je trouwens gemeenschappelijk met de graduaatsopleiding Programmeren, daarna ga je voluit voor Systeem- en Netwerkbeheer.)

  • Combinatie mogelijk met je job en je gezinsleven
  • Flexibel traject
  • Werkplekleren

Klaar voor een job in de ICT? Ga voor het graduaat Systeem- en Netwerkbeheer. Een graduaat maakt deel uit van het hoger onderwijs waarin werkplekleren (meedraaien in een echt bedrijf) centraal staat. Beide opleidingen hebben een avondtraject voor volwassenen zodat je de studie kunt combineren met werk en de zorg voor je gezin. 

Heb je al een hoger diploma of relevante werkervaring?

Dan krijg je mogelijk vrijstellingen voor bepaalde vakken op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties (EVK en EVC). Zo kun je vlugger afstuderen. Meer info hierover krijg je van je trajectbegeleider.

Checklist

Is het graduaat Systeem- en Netwerkwerkbeheer iets voor jou?

  • Ik wil ontrafelen hoe de bouwstenen van informatienetwerksystemen in elkaar zitten. Laat mij die IT-infrastructuur maar installeren, configuren en onderhouden.
  • Ik ben gefascineerd door hoe software en hardware met elkaar verweven zijn.
  • Het is belangrijk dat we cybersecurity in een digitale samenleving kunnen verhogen.
  • Ik ben eerder een doener dan een analytische denker.
Meisje - nadenkend
Wat mag je verwachten van blended onderwijs?

Flexibel studeren

Blended onderwijs

Het programma van de graduaatsopleiding Systeem- en Netwerkbeheer is erg gevarieerd. Wekelijks staan twee avonden in het teken van les en labo. Eentje volg je van thuis uit, voor het contactrijke labo zien we elkaar op jouw gekozen campus (Brussel of Aalst). Tijdens het lesgedeelte ga je dieper in op de theorie. Nadien duik je meteen in een reeks oefeningen, wat de leerstof heel concreet maakt.

We voorzien ook een vaste avond waarop we jou verwachten in ons open leercentrum. Hier verwerk je zelf de materie aan de hand van de beschikbare online opdrachten. Loop je vast? Dan stel je er vlot jouw vraag aan de docent die dienst doet als coach. Resterende weekavonden kun je je thuis verder verdiepen in de leerstof. Dat is ook het ideale moment om vragen voor te bereiden voor de praktijklessen van de volgende week.

Projectwerk

De kennis die je opdoet pas je elk jaar toe in een nieuw projectwerk. In het eerste jaar werk je aan een IT-opdracht die matcht met de bedrijfswereld. In het tweede jaar focus je op de vraag welke rol je graag wilt spelen in een IT-omgeving. Ook ethiek in de online wereld komt aan bod. Tijdens het derde jaar haal je in een werkomgeving buiten de hogeschool een certificaat naar keuze.

In de laatste fase van je opleiding werk je een portfolio uit over je werk als professional in de IT-sector. Veel van onze studenten maken op dat moment al de switch naar een job in een IT-omgeving en kunnen de opdracht dus volbrengen op de eigen werkvloer.

Examens volgens modulesysteem

Het graduaat Systeem- en Netwerkbeheer werkt volgens een modulesysteem. Dat betekent dat je vier tot acht weken les hebt, gevolgd door een finale test. Op die manier blijft de hoeveelheid leerstof behapbaar. 

Handen uit de mouwen 2
Wat na je (extra) diploma?

In welke jobs kom je terecht?

Als specialist Systeem- en Netwerkbeheer kun je betrouwbare, stabiele en schaalbare systemen en netwerken uitbouwen en testen.

In welke jobs kom je terecht?

  • Systemen- en netwerkbeheerder
  • Support-, service- of helpdeskmedewerker in eerste of tweede lijn
  • Medewerker technische ICT-ondersteuning sales
  • IT-medewerker betrokken bij het uitrollen van systemen en applicaties
  • Verantwoordelijke voor monitoring, troubleshooting en gebruikersondersteuning
Wat na je diploma 2

Het verschil op de arbeidsmarkt

Certificaten doen het goed op elk cv en vooral binnen de IT-sector. Binnen je opleiding vinden we het behalen van kwaliteitsvolle certificaten daarom echt belangrijk. Een certificaat staat niet alleen voor jouw kennis en expertise, maar vertaalt zich ook in een extra troef voor jouw toekomstige carrière. We begeleiden je naar het behalen van CompTIA A+, Certified Network Associate en Cybersecurity Expert.

Meteen aan de slag

Als je je diploma beet hebt, deed je al veel praktijkervaring op. Je bent direct inzetbaar in een team binnen het domein van systeem- en netwerkbeheer en kunt vanuit een ondersteunende rol klanten professioneel te woord staan en adviseren. Ga dus meteen aan de slag als beheerder van databanken, netwerken, systemen, websites of helpdesks, of word een pc-technicus! Dat kan als consultant of als IT-medewerker bij een bedrijf, kmo of non-profitorganisatie.

Schakelen naar bachelor

Met je graduaatsdiploma op zak kun je ook doorstromen naar een bachelor. Via een vrijstellingspakket kan dat zelfs binnen de eigen Odisee-opleidingscluster Digital want onze Campus Brussel biedt een schakelprogramma van 90 studiepunten: zo wandel je buiten met een bachelordiploma in de Toegepaste Informatica. Je zult er vooral je opgedane kennis verbreden en verdiepen, in drie verschillende IT-domeinen, met een focus op business, programmeren, security en netwerken.

 

Leren op de werkvloer

Van bij de start maak je kennis met hands-on werken én verplaats je je geleidelijk meer en meer naar de werkvloer. Hierdoor maak je al snel kennis met de echte werkcontext. De kers op de taart is een uitdagend project in het bedrijf van jouw keuze. Hier draai je zes maanden mee als échte werknemer voor en achter de schermen.

Coachende aanpak

In een graduaat zit je minder op de schoolbanken, dat is duidelijk. Maar ook de aanpak op de campus is to-the-point, met kleinere hoeveelheden leerstof en échte vakexperten als coach doorheen je modules. Loop je toch nog even wat verloren? Dan pikt je opleidingscoach dat signaal op en stippelt samen met jou een individueel traject uit. Zo ben je in no time weer bijgebeend.

Interactief onderwijs

Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Wij geloven in een goed uitgewerkte mix van online en on campus onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt onze focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen. Inhoud en opdrachten die toelaten om hiervoor online te schakelen brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met onze webcams aan en headsets op.

Interactief en digitaal studiemateriaal is een grote meerwaarde. Wij kiezen er bewust voor om dat gratis aan te bieden via het online platform voor studenten. Geen hele reeks dure boeken, maar enkel wat je écht nodig hebt. Benieuwd? Neem een kijkje op graduaat.ikdoeinformatica.be.

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over een van volgende studiebewijzen: 

  • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is
  • een diploma van het secundair onderwijs
  • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden
  • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden
  • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie
  • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs
  • een diploma van het hoger beroepsonderwijs
  • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan
  • een bachelor- of masterdiploma
  • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent en kun je een luisterend oor gebruiken? Neem dan gerust rechtstreeks contact op met je studentencoach. Zij treden op als tussenschakel tussen jou, je opleiding en alle diensten van Odisee en helpen je bij allerlei administratieve verplichtingen en bij persoonlijke vragen. Zo kun jij je volledig focussen op je studie.

  • Contacteer je studentencoach Isabel T'Jampens via isabel@odisee.be (Campus Aalst en Campus Brussel).

Multicampus

Onze hybride aanpak van lesgeven laat toe dat je jouw praktijkmomenten op onze cozy campus in Aalst of onze centraal gelegen uitvalsbasis in Brussel kunt volgen. Dezelfde klasgroep, dezelfde straffe docent, maar toegespitst op wat het best haalbaar is voor jouw persoonlijke situatie.

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiële ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Wij zetten de financiële steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiële ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

Overtuigd? Of nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?