Taaltechnologie

Heb je als student al wel eens raad gevraagd aan ChatGPT bij het schrijven van een tekst? Of wil je als docent of onderwijsondersteuner creatief-kritisch aan de slag met taaltechnologie? 

Als taalteam proberen we 'mee' te blijven met de nieuwste ontwikkelingen in het AI-landschap. Op deze pagina delen we graag onze inzichten, bruikbaar materiaal en tips.

 

Voor studenten

AI-regels binnen Odisee

Op deze webpagina kan je de regels en updates van onze hogeschool vinden rond het gebruik van artificiĆ«le intelligentie. 

LanguageTool: jouw schrijfassistent!

LanguageTool is een tool die jouw (zelfgeschreven!) tekst controleert op spellings-en grammaticafouten. Het programma geeft je suggesties waaruit je kan leren. Je kan ook hulp vragen bij het herformuleren van zinnen, zelfs in de stijl die je wenst (formeel, informeel). 

Als je klikt op 'Voeg toe aan Chrome' kan je een plug-in van de tool installeren, waardoor de corrector loopt terwijl je bijvoorbeeld een e-mail opstelt. Heel handig! 

Belangrijk: Neem nooit zomaar iets letterlijk over, maar kijk altijd kritisch naar de suggesties van LanguageTool. Blijf bij jezelf als schrijver! Wil je graag hulp bij het gebruik van deze tool? Contacteer dan je taalcoach.

Afbeelding LanguageTool

Beluister de podcast!

In deze podcast bekijkt de KU Leuven de rol van artificiĆ«le intelligentie in het hoger onderwijs van dichtbij. Mogen studenten hun pennen opbergen, want schrijven is verleden tijd? Moeten we terug naar examens met pen en papier? Kortom, staat er binnenkort een robot voor de aula?

Voor docenten en onderwijsondersteuners

Artificiƫle Intelligentie (AI) in onderwijs

Deze webpagina biedt een antwoord op al je vragen rond AI in het onderwijs. 

Studiedag (ver)taaltechnologie UAntwerpen

Op zaterdag 18 maart 2023 nam het taalteam deel aan de studiedag van het Vlaams Talenplatform en de Universiteit Antwerpen, met als thema (ver)taaltechnologie. Op het programma:

1. Plenaire sessie: "Taaltechnologie: status en uitdagingen" (Veronique Hoste, UGent)

2. Plenaire sessie: "Vertaaltechnologie" (Ayla Rigouts Terryn, KU Leuven)

3. Keuzesessies, o.a. rond videogames als 'tekst', het gebruik van LLM (large language models), online tienertaal en het potentieel van ChatGPT voor veelzijdig educatief gebruik.

Hier vind je de notities van An De Moor. 

Digitaleren-tip

Wat is AI? Wat is ChatGPT en hoe werkt de chatbot? Is het essay als toetsmiddel 'dood'? Antwoorden op deze vragen, gevolgd door adviezen en ervaringen, vind je in deze Digitaleren-tip van het ICTO-team. 

Wie hield de pen vast? Implicaties van ChatGPT voor onderwijs en onderzoek

Op 6 maart 2023 organiseerde de KU Leuven een paneldiscussie rond ChatGPT, met zes experten uit diverse onderzoeksgebieden. Herbekijk deze discussie hier

Uitnodiging paneldiscussie KUL over ChatGPT

De (onderwijs)wereld is vol van chatbot ChatGPT. Deze vorm van artificial intelligence produceert in een paar tellen geloofwaardige teksten die in veel gevallen prima bruikbaar zijn voor boekverslagen, essays en andere huiswerkopdrachten. De technologie is vrij beschikbaar en er wordt al driftig mee geƫxperimenteerd door leerlingen. Hoe moeten we deze technologie duiden en hoe kunnen scholen ermee omgaan?

Lees het artikel van Kennisnet (12/12/2022) hier

Tijdschrift FONS over krachtig schrijfonderwijs en AI (mei 2023)

Ken je FONS al? FONS is een tijdschrift voor didactiek Nederlands in Vlaanderen, uitgegeven door Heleen Rijckaert en Steven Delarue en opvolger van de V.O.N. (Vereniging Onderwijs Nederlands) met bijbehorend tijdschrift VONK. 

De editie van mei/juni 2023 zoomt in op krachtig schrijfonderwijs. Interessante bijdragen zijn:

Tijdschrift FONS redactie

Tal van toepassingen van AI en ChatGTP kunnen het onderwijs verder helpen. De gevaren zijn ook evident. Een groep vooraanstaande wetenschappers en persoonlijkheden heeft inmiddels gewaarschuwd voor de mogelijk fundamenteel ontwrichtende werking van AI systemen als ChatGTP. Wat kun jij ermee in je lesontwerp? Lees erover in deze Onderwijscommunity.

Het Edulab van ROC van Twente is een ruimte om ideeĆ«n en best-practices te delen, om docenten te inspireren, laten experimenteren en innoveren met educatieve technologie. De mensen van Edulab van het ROC Twente hebben in sneltreinvaart van alles moeten bijleren over ChatGPT en AI in het onderwijs. De informatie die ze hebben geworven, hebben ze samengevat in een workshop en een infographic. Bekijk en download de infographic hier. 

Infographic over ChatGPT in de les door ROC Twente

Data-date ChatGPT is een blijver: ook in jouw klas?

Met de opkomst van ChatGPT staat artificiĆ«le intelligentie in het onderwijs eensklaps in het centrum van de aandacht. Het gemak waarmee de applicatie steekhoudende teksten produceert zorgt voor ongerustheid bij leerkrachten. Wat betekent dit voor onder meer de taalvaardigheid, het kritisch vermogen en de lesaanpak die leerkrachten moeten hanteren?

Het Kenniscentrum Data & Maatschappij zette op dinsdag 28 februari 2023 samen met VAIA, het Kenniscentrum Digisprong, het Postuniversitair Centrum Kulak en de Eekhout Academy een debat op touw om op zoek te gaan naar antwoorden. Het verslag kan je hier lezen. Je kan het gesprek ook herbekijken in bijgevoegde kennisclip

AI in onderwijs: good practices

In deze publieke Canva-presentatie van Broeders van Liefde vind je kansen, valkuilen, good practices en richtlijnen over het gebruik van AI in het onderwijs. Zeer inspirerend! 

Dwengo: Natural Language Processing (NLP)

Dwengo biedt onmiddellijk inzetbaar lesmateriaal rond NLP-toepassingen zoals vertaalprogramma's, spraakbesturingssystemen of virtual assistants zoals Siri, en chatrobots. 

Beluister de podcast!

In deze podcast bekijkt de KU Leuven de rol van artificiƫle intelligentie in het hoger onderwijs van dichtbij. Mogen studenten hun pennen opbergen, want schrijven is verleden tijd? Moeten we terug naar examens met pen en papier? Kortom, staat er binnenkort een robot voor de aula?

Wat gebeurt er als je vijf mensen een maand laat experimenteren met artificiƫle intelligentie?

Dan krijg je De Aionauten, een club van technerds en AI-adopters bij De Tijd. In vier afleveringen loodsen ze u door de robotrevolutie, en hoe die de wereld beter, gekker en angstaanjagender maakt. De eerste twee episodes zijn alvast hier te beluisteren: 

  1. The Voice of AI
  2. De dood van de literatuur

Stichting Sterke Teksten 2023!

Om te voorkomen dat wij lange, onduidelijke teksten blijven schrijven, introduceert Stichting Sterke Teksten de methode 'Drie Denkstappen naar Sterke Teksten' voor tekststrategie.



De methode voor tekststrategie laat je kennismaken met een andere benadering van tekst dan wij allemaal gewend zijn: eerst keuzes vastleggen in het TVF en daarna een tekst produceren.



De tool TVF maakt je bewust van de 'knoppen' waaraan je kunt draaien om je teksten meer power te geven. Ontdek hier het kennisplatform tekststrategie!