Netwerkevent Aalst: succesvolle overgang van secundair naar hoger onderwijs

Graag nodigen we graadcoördinatoren, studieadviseurs, directieleden en andere geïnteresseerden uit het secundair onderwijs uit voor een netwerkevent op donderdag 16 mei 2024 rond de vraag ‘Wat na secundair onderwijs?’.

Tijdens dit event geven de hogescholen HOGENT en Odisee toelichting bij de verschillende opties rond verderstuderen na het secundair onderwijs, ook voor leerlingen uit huidige BSO en TSO richtingen (toekomstige arbeidsmarktgerichte en dubbele finaliteit). We besteden aandacht aan vaardigheden van startende studenten in graduaats- en bacheloropleidingen. Hoe kunnen secundaire scholen en hogescholen er samen voor zorgen dat meer jongeren instromen in hoger onderwijs?

Dit event voor het Aalsterse onderwijsveld wordt gezamenlijk georganiseerd door HOGENT, LEJO vzw en co-hogeschool Odisee. Dit event kadert in het project 93 Academy (zie www.93Academy.be) met financiële steun van de Stad Aalst.

Hieronder kan je al de praktische informatie raadplegen en je inschrijven voor het evenement. Inschrijvingen lopen tot en met 3 mei.

wij zijn odisee
Netwerkevent

Programma

  • Lunch aangeboden door de organisatie
  • Algemene intro rond succesfactoren voor een vlotte overgang van secundair naar hoger onderwijs 
  •  Break-out sessie: keuze tussen meerdere thema's
    • Taalvaardigheid: Er is inderdaad een significante correlatie tussen taalvaardigheid en studiesucces. Vandaag worden we echter meer dan ooit geconfronteerd met zeer grote verschillen in startcompetenties op het vlak van Nederlandse taalvaardigheid. Om zoveel mogelijk jongeren de kans geven om een diploma hoger onderwijs te behalen, organiseren Odisee- en Erasmushogeschool - met subsidies van de VGC - een uitgebreid taalondersteuningsaanbod voor de meest kwetsbare studenten. Wij stellen dit aanbod samen met de ontwikkelde materialen en aanpak zeer graag aan u voor. 
    • Eigenaarschap in eigen leerproces: De start in het hoger onderwijs is een grote uitdaging voor studenten. Ze moeten hun nieuwe leeromgeving en de verwachtingen ervan leren kennen. Niet alle studenten zijn goed uitgerust om van bij de start hun leerproces in eigen handen te nemen. Welke verschillende vaardigheden hebben studenten nodig om eigenaar te worden van hun leerproces? En hoe kunnen we de ontwikkeling ervan verder ondersteunen? We gaan er tijdens deze sessie graag samen op in. 
    • Graduaten: Het aanbod graduaatsopleidingen is nog onvoldoende gekend door secundaire scholen. Welke plaats nemen graduaatsopleidingen in in de bredere leerwaaier van hoger onderwijs en welke opportuniteiten bieden ze in kader van de modernisering secundair onderwijs? Voor welk type studenten is deze opleidingsvorm geschikt en hoe loopt de organisatie? Vele vragen waar we in deze sessie een antwoord op zullen geven.
    • StudentenvoorzieningenSoms loopt studeren niet zoals het zou moeten. Het is mogelijk dat je op een bepaald moment 'vast' zit: met je studie, je studiekeuze, met jezelf, ... Weet dat studenten er dan niet alleen voor staan. Ze kunnen terecht bij een de dienst Studentenvoorzieningen (STUVO). In deze sessie vertellen we meer over de ondersteuning die studenten kunnen krijgen.
  • Afsluiter: voorstelling ondersteunende diensten in Aalst 
    • Introductie organisaties LEJO / Buurtwild/t.
    • Gezamenlijke bespreking m.b.t. opportuniteiten in de Aalsterse context.

Praktisch

Voor wie? 

Directieleden, graadcoördinatoren, leerlingbegeleiders en leerkrachten van derde graad van de secundaire scholen in Aalst en omstreken.

Waar? 

Dit event vindt plaats op hogeschool Odisee campus Aalst (Kwalestraat 154) in lokaal 2W04 (2e verdieping). 

Wanneer?

Op 16 mei van 12u tot 15u30 (lunch voorzien) met mogelijkheid om nadien verder te bespreken.  

Inschrijving

Je kan je hieronder inschrijven voor het netwerkevent (inschrijving is verplicht). Deadline: vrijdag 3 mei.

Ik schrijf me in.