Organisatie en Management - Opleiding voor volwassenen

Ben je op zoek naar een opleiding met een focus op talen? Wil je je verdiepen in de gangbare computertoepassingen en je digitale skills optimaliseren? Wil je events organiseren en je verantwoordelijkheid leren opnemen bij projecten? Zoek je een opleiding waarbij communicatie erg belangrijk is? Zoek niet langer: Organisatie en Management is de perfecte opleiding voor jou. Of je nu gaat voor een carrièreswitch, persoonlijke ontwikkeling of bijblijven in je vakgebied, in het volwassenenonderwijs van Odisee Continue vind je heel wat specifieke trajecten die van studeren een haalbare kaart maken.

(Ter info: de afstudeerrichting Health Care Management wordt niet langer georganiseerd bij Odisee)

Odisee Continue opleiding avondonderwijs Organisatie en management business Office management

Wat houdt de volwassenenopleiding Organisatie en Management precies in?

Wil je aan de slag in organisatie en management, human resources of customer support? Binnen de bachelor Organisatie en Management leer je vlot communiceren in verschillende talen, projecten aansturen, agenda's beheren en vergaderingen en evenementen organiseren. Maak je maar op om als co-manager een centrale rol op te nemen op je toekomstige werkvloer!  De opleiding Organisatie en Management maakt het mogelijk. Dankzij het traject in afstandsonderwijs kun je jouw studie combineren met je huidige job en je gezinsleven.

  • Persoonlijk studietraject
  • Combinatie mogelijk met je job en je gezinsleven
  • Veel communicatie en talen
  • Leer organiseren als een pro
  • Focus op jouw interessegebied

Afgestudeerde bachelors in Organisatie en Management behoren tot de best geïnformeerde medewerkers van een bedrijf omdat ze dagelijks in contact staan met collega’s, klanten en bezoekers. Ze communiceren vlot in verschillende talen, sturen projecten aan, beheren de agenda en organiseren vergaderingen, reizen of kleine en grote evenementen. Als co-managers spelen ze een centrale rol in het dagelijkse reilen en zeilen op de werkvloer. Dankzij hen kan een manager zich optimaal op het beleid focussen.

Onmisbaar in elke organisatie

Organisatie en Management is opgebouwd rond de vier rollen die je later vervult in een organisatie: co-manager, communicator, informatiebeheerder en organisator. Bedrijven staan te springen om starters met jouw vaardigheden. Bachelors in Organisatie en Management zijn veelzijdige duizendpoten met een gevarieerde job. De ene dag organiseer je een internationale videoconferentie, de volgende dag verbaas je je collega’s met een bedrijfsevenement. Afwisseling troef!

In afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject. Dat wil zeggen dat je je opleiding spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een eigen, uniek programma. 

Laat je overtuigen door onze Odisee-studenten

Organisatie en Management studeren? Onze studenten aan het woord!

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Organisatie en Management

  • Heb je al een hoger diploma of relevante werkervaring in de sector?

    Dan krijg je mogelijk vrijstellingen voor bepaalde vakken op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties (EVK en EVC). Zo kun je vlugger afstuderen. Meer info hierover krijg je van je trajectbegeleider. Daarnaast is het mogelijk om een vrijstelling te krijgen voor Frans, Engels, Duits of Spaans als je slaagt voor een taaltest. 

  • Starten in februari

    Het is ook mogelijk om je opleiding te starten in februari, bij de start van het tweede semester.

  • Voltijdse dagopleiding

    Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene natuurlijk ook welkom om samen met de reguliere studenten een opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

Ik heb 14 jaar gewerkt als analist-programmeur. Hoewel ik mijn job nog graag deed, wou ik mijn carrière toch een andere richting geven. Dus koos ik voor Business & Languages in afstandsonderwijs. Ik zit in de laatste fase van mijn opleiding en vond een leuke en gevarieerde nieuwe job.
Taïs Coppens
Student Business & Languages
Wat mag je verwachten van een opleiding op afstand?

Flexibel studeren in afstandsonderwijs

Begeleide zelfstudie

Tijdens een startsessie aan het begin van het academiejaar krijg je jouw studiemateriaal, een introductie tot de digitale leeromgeving Toledo en tot de opleidingsonderdelen die je opneemt. Daarnaast vind je op Toledo voor elke cursus een studiewijzer, zodat je weet wat de hoofdzaken zijn, waar de valkuilen zich situeren en welke tips en tricks je kunnen helpen bij het verwerken van de leerstof. Zo kun je maximaal zelfstandig aan de slag. Alle theoretisch georiënteerde vakken verwerk je namelijk via begeleide zelfstudie.

Daarbij sta je natuurlijk niet alleen. Elk vak heeft een begeleidende docent, die bereikbaar is per mail, MS Teams of op de campus. We organiseren ook een beperkt aantal digitale contactmomenten, meestal op maandagavond. Die data communiceren we bij de start van het academiejaar. Tijdens die momenten gaan we dieper in op vooraf geformuleerde vragen van studenten. Tijdens de contactmomenten leg je bovendien contact met andere cursisten, zodat je elkaar kunt helpen bij vragen of problemen.

Bekende partners uit het werkveld

Odisee werkt samen met bedrijven als Coca-Cola, Procter & Gamble, EY, Jan De Nul, BSH (Bosch, Siemens), Daikin, AMAB, BMA ergonomics, Stibbe, SD Worx ... Zo kun jij optimaal proeven van je toekomstige werkterrein. Ook rekruteringsexperts en professionele carrièreplanners zoals Bright Plus, Robert Half (Office Team), Rainbow Group, Excel Careers, Randstad ... zijn onze vaste partners.

Stage

In de laatste fase van je opleiding staat een stage van drie maanden op het programma. Heb je al relevante werkervaring, dan kun je stageduurvermindering krijgen. De plaats en periode van de stage stem je samen met de trajectbegeleider af op je persoonlijke situatie. Zo kun je bijvoorbeeld stage lopen op je eigen werkplek als de taken die je uitvoert aansluiten bij de competenties die je als bachelor in Organisatie en Management onder de knie moet krijgen. 

Examens

Je digitale examens vinden meestal plaats op maandag tijdens de kantooruren, in januari en in mei/juni. Voor een aantal vakken kun je vervroegd examen afleggen in december en april om je examenlast wat te spreiden. Daarnaast kun je aansluiten bij de examens van de dagstudenten. Slaag je niet in de eerste zittijd, dan heb je altijd een tweede examenkans in augustus/september.

Handen uit de mouwen
Wat na je (extra) diploma?

In welke jobs kom je hierna terecht?

Als afgestudeerde bachelor Organisatie en Management kun je in heel veel sectoren terecht, van administratie, over sales, human resources, aankoop, toerisme tot de culturele sector . Je hebt bovendien de keuze uit een waaier aan functies.

Je kunt aan de slag als

  • Office manager
  • Executive assistant
  • Customer service officer
  • En nog veel meer!
studente

Bachelors in Organisatie en Management spelen als co-manager een centrale rol in het dagelijkse reilen en zeilen op de werkvloer. Dankzij hen kan een manager zich optimaal op het beleid focussen.

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming.  Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, de kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Informeer je goed over de mogelijkheden. Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Als werkzoekende kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma behalen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als je gekozen opleiding door VDAB erkend is als OKOT-opleiding (voluit: een onderwijskwalificerend leertraject dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je daarvoor eerst een aanvraag indienen bij VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen 's avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.

Werken en studeren: hoe kun je tijd winnen?

Waar onze volwassen studenten het meest wakker van liggen, is hoe ze werken en studeren kunnen combineren. Een belangrijke vraag die we altijd krijgen is 'Hoe kan ik extra tijd vrijmaken voor mijn studies?' We zetten voor jou verschillende mogelijkheden op een rijtje waardoor je in je drukke agenda meer tijd kunt vrijmaken om een opleiding te volgen. 

Je kunt extra tijd vrijmaken dankzij:

  • Afstandsonderwijs
  • Verschillende verlofstelsels die je kunt opnemen
  • Studeren met een uitkering, studeren voor een knelpuntberoep
  • Werktraject of werkstatuut
Tijd winnen

Werken en studeren: financiële ondersteuning

Om werken en studeren te combineren, wil je misschien minder werken. Maar dan krijg je natuurlijk ook minder loon. Hoe krijg je het financiële plaatje dan rond? Wij zetten de financiële steunmaatregelen op een rijtje:

  • Extra toelage
    • Studietoelage
    • Extra financiële ondersteuning door onze sociale dienst STUVO
  • Opleidingscheques
  • Studeren met een uitkering via VDAB
  • Extra ondersteuning voor toekomstige leerkrachten en zij-instromers: de lerarenbonus
rekenen

Waarom kiezen voor Odisee?

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen

Overtuigd? Of nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?