Postgraduaat Energiecoördinatie en -management
In de opleiding Energiecoördinatie en -management leer je alle aspecten van energie kennen. Dit postgraduaat geeft je inzicht in het energetisch karakteriseren en beheren van gebouwen(parken) en grote industriële verbruikers.
Je wil op basis van realistische energiebesparende maatregelen en investeringen of door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen de ecologische voetafdruk verminderen en duurzame energiepraktijken bevorderen. Dan is het postgraduaat Energiecoördinatie en -management de opleiding die je zoekt!
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Voor wie?
Deze opleiding is interessant voor:
- verantwoordelijken die geconfronteerd worden met de energieprestaties van gebouwen (architectenbureaus, adviesbureaus, systeem-fabrikanten, REG-verantwoordelijken, ...);
- verantwoordelijken van industriële energiedragers die zich willen bijscholen in de technieken die leiden tot een efficiënt energieverbruik (energie-auditbureaus, studiediensten, ...);
- mensen die het brede energetisch plaatje onder de knie willen krijgen met het doel gefundeerde energie efficiëntie-adviezen te leveren;
- iedereen die betrokken is bij het energiegebeuren in instellingen en ondernemingen;
- geïnteresseerden in energie en energiebesparing;
- Mensen die aan de slag willen als erkend EPB-verslaggever. Voor de optie EPB-verslaggever verwijzen we naar de diplomavoorwaarden opgelegd door VEKA.
Modulaire opbouw met twee opties
De opleiding is modulair opgebouwd. Elke module vertegenwoordigt een specifiek domein van het energieverhaal.
In een eerste fase leer je inzichten verwerven in energiehuishouding, leer je meer omtrent energie-efficiëntie van gebouwen en technische installaties.
De integratie van hernieuwbare energiebronnen wordt besproken. Je leert rekentechnieken aan zodat je de energiebesparing (minder kWh) of impact op het milieu (minder CO2) kan omzetten in een financiële waarde (meer €’s uitgespaard).
Na een eerste gemeenschappelijk programma kies je jouw afstudeerrichting.
Kies je voor de optie Energie-auditing dan ga je je verder specialiseren in het duurzaamheidsverhaal met als doel gefundeerde duurzaamheids- en besparingsadviezen te kunnen geven.
Als je voor de optie Energie-auditing kiest kun je later nog een verkort traject EPB-verslaggeving volgen.
Kies je voor de optie EPB-verslaggeving, dan bereiden we je voor op het examen voor EPB-verslaggever en kan je na het slagen hiervoor aan de slag als erkend EPB-verslaggever.
Beide opleidingen nemen 16 lesdagen in beslag. Na een succesvol traject in één van beide opties ontvang je het certificaat van postgraduaat.
Gedeelde programma-inhoud
Opleidingsonderdeel Energie- en bouwtechnologie
Module 1 | Basiskennis | 1 SP |
Module 2 | Het gebouw | 3 SP |
In dit luik focussen we op energie-efficiëntie van gebouwen en bestudeer je de volledige gebouwenschil. Daarnaast krijg je een basis aan rekentechnieken die ons zullen helpen in de andere modules.
Opleidingsonderdeel Energiedragers en klimaatbeheer 1
Module 3 | Warmte | 2 SP |
Module 4 | Koude | 2 SP |
Module 5 | Luchtbehandeling | 2 SP |
Deze uitgebreide module start vanuit de basiskennis over hoe energie wordt geproduceerd en getransporteerd. We staan stil bij het produceren en transporteren van 'Warmte' en 'Koude' en focussen ons ook op ventilatie van ruimtes, behaaglijkheid- en comfortcriteria, regelwijzen en aanpassingen aan bestaande systemen.
Inhoud optie Energie-auditing
Opleidingsonderdeel Energiedragers en klimaatbeheer 2
Module 6 | Elektriciteit | 2 SP |
Module 7 | Industriële energiedragers | 1 SP |
We gaan hier verder in op het luik elektriciteit (o.a. verlichting) en op industriële energiedragers zoals stoom en perslucht.
Opleidingsonderdeel Duurzaam energiebeheer & auditing
Module 8 | Energietransitie | 1 SP |
Module 9 | Energie-audit | 2 SP |
In dit laatste deel focussen we ons op energietransitie en het bredere verhaal van auditing. Rendabiliteit van hernieuwbare energie, financiële analyse, energieregistratie en -boekhouding, energiezorgbeleid en rapportering.
Opleidingsonderdeel Projectwerk Energie-audit
Module 10 | Projectwerk | 4 SP |
Aan het einde van de opleiding voer je een energie-audit uit, die je vervolgens toelicht en verdedigt voor een jury. Je toont hierbij aan dat je de opgedane kennis vanuit de verschillende modules kan integreren in je project.
Inhoud optie EPB-verslaggeving
Na het volgen van en slagen in de eerste 5 modules (OPO Energie- en bouwtechnologie en OPO Energiedragers en klimaatbeheer 1) start een 6-daagse specialisatieopleiding EPB-verslaggeving.
We stomen je klaar voor het examen van EPB-verslaggever van de Vlaamse overheid. Als erkend examencentrum kun je dit examen op onze campus afleggen. Je behaalt het getuigschrift van Postgraduaat Energiecoördinatie en -management na het slagen in de moduletoetsen van module 1 t.e.m. 5, en een succesvol afgelegde case in module 6. Je bekomt een bijkomende erkenning als EPB-verslaggever na het slagen voor het examen EPB-verslaggever.
Competenties
Na afloop van de opleiding heb je volgende competenties verworven:
- Je gaat op een verantwoorde manier met energie om en stimuleert gebruik van hernieuwbare energie;
- Je adviseert derden die willen investeren in energiebesparende maatregelen;
- Je treedt op als verantwoordelijke voor het energiebeleid;
- Je ontwikkelt maatregelen voor en adviseert over energiebesparing;
- Je coördineert de invoer van energiebesparende investeringen;
- Je introduceert nieuwe energietechnieken, adviseert over energiecontracten en volgt de subsidieregelingen op.
- Na de optie EPB-verslaggeving kun je mogelijk als erkend EPB-verslaggever aan de slag!
Kortom, de afgestudeerde cursist analyseert, optimaliseert en coördineert naar een duurzaam energiebeheer. Hij/zij is een deskundige in energie-efficiëntie, -besparing en duurzaamheid.
Energy Manager of the Year!
Oud-student Wim Dedeurwaerder werd eind november 2022 bekroond tot Energy Manager of the year!
Proficiat Wim!
Aanvullende opleidingen
Als je de optie Energie-auditing kiest kun je nadien nog in verkort traject EPB-verslaggeving volgen. Of je nadien kan optreden als EPB-verslaggever is afhankelijk van je basisdiploma. Je kan controleren of je voldoet aan de vereisten via de diplomavoorwaarden van VEKA.
Na deze basisopleiding is de cursist goed voorbereid voor eventuele verdere opleidingen zoals Energiedeskundige type A en Energiedeskundige type D.
In deze opleidingen wordt het specifieke eigen aan het werk van de energiedeskundige aangeleerd zonder al te veel in detail te gaan over de kennis van de verschillende energiedragers.
Lees er meer over op de betreffende opleidingspagina's.
Praktische info over de opleiding Energiecoördinatie en -management
Wat is een postgraduaat?
In een traject van 20 tot 60 studiepunten kun je specifieke kennis en vaardigheden opfrissen, actualiseren, verdiepen of verbreden.
Wie is je contactpersoon voor de opleiding Energiecoördinatie en -management?
Inhoudelijke vragen: daarvoor kun je terecht bij onze collega Teis Devriese.
Administratie, factuur, KMO-portefeuille, lesdata: vraag het aan collega Melissa Geysens.
Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?
Deze opleiding is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de opleiding is die je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven.
Blijf je graag op de hoogte van onze bijscholingen?
Abonneer je op onze nieuwsbrief!