Orthorexia nervosa: wanneer gezond eten ongezond wordt
Via dit project ondersteunen we diëtisten in de behandeling van patiënten die geobsedeerd bezig zijn met hun eten. Diëtisten vinden het namelijk moeilijk om deze groep te begeleiden naar een gezonde levensstijl die op lange termijn vol te houden is. Wij zullen een hulpmiddel maken om deze patiënten eerst te herkennen en hen daarna op de juiste manier te behandelen.
Op deze webpagina kan je de resultaten lezen en ontwikkeld materiaal consulteren van het onderzoeksproject: “Wanneer gezond eten ongezond wordt: screening, begeleiding en sensibilisering van orthorexia nervosa in de diëtistenpraktijk.”
Vandaag is ‘gezonde voeding’ een hype geworden. Via (sociale) media komen voedingstrends, adviezen en stromingen op ons af. Het maken van voedingskeuzes is een complexe activiteit geworden. De meerderheid van de mensen slagen erin om de gezondheidsrichtlijnen in bepaalde mate te volgen. Er is tegenwoordig echter een toenemende groep mensen die (niet altijd op evidentie gebaseerde) gezondheidsinstructies rigide opvolgen (Bratman, 2017). Er kan dan sprake zijn van een ‘obsessieve fixatie’ op gezondheid waarbij men voedingsaanbevelingen rigide volgt met negatieve gevolgen op het dagelijks functioneren.
Een nieuwe uitdaging voor de diëtist is om correct in te schatten wanneer een gerichtheid op gezondheid een ongezonde fixatie wordt en er sprake is van orthorexia nervosa (ON). Daarnaast dienen zij deze groep patiënten te begeleiden naar een flexibelere levensstijl. In dit onderzoeksproject richtten we ons op deze noden uit de klinische praktijk.
We vertaalden een betrouwbare en gevalideerde vragenlijst om ON in kaart te brengen in een ruime studiegroep (zowel in de algemene populatie als in diverse risicogroepen) en onderzochten daarnaast verbanden met verschillende nutritionele, psychologische en sociale variabelen. Op deze manier konden we de prevalentie van ON beschrijven en maakten we een profilering. Daarnaast verworven we meer inzicht in hoe je als zorgverlener kan vaststellen wanneer de focus die men legt op gezonde voedingskeuzes en een gezonde levensstijl te rigide en/of obsessief wordt. Samen met onze partner Eetexpert ontwikkelden we enkele handvaten voor de screening van ON in de diëtistenpraktijk. Ten slotte formuleerden we ook enkele richtlijnen voor de begeleiding.
Wil je meer weten over het onderzoeksdesign?
Over ons & onze partners
Dit project werd in de periode september 2019 – december 2021 uitgevoerd door de opleiding Voedings- en Dieetkunde van de Odisee Hogeschool in samenwerking met twee partners: de Vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids-, en Sociale Psychologie van de Universiteit Gent en Eetexpert vzw.
Leden van het projectteam: Ellen Moens, Tiffany Naets, An-Sophie Pinket (eerste projectjaar), Silke Jacobs (eerste projectjaar), Nina Van Den Broecke , Nena Van Hemelryck (vanaf projectjaar 2), Liselotte Van Hevele (tweede projectjaar tot sept) & Anouk Windey (sept – dec 2021).
De stuurgroep: Lien Goossens & Sandra Verbeken (partner Ugent), Loes Stukken (partner Eetexpert), Marleen Genetello (UZ Gent), Katty Uytersprot (zelfstandig diëtist), Loes Neven/Laura Vandeweghe (Gezondleven), Marijke Van Moorhem (Odisee Hogeschool) & Dirk Smits (Odisee Hogeschool).
En met gewaardeerde bijdrages van studenten en stagiaires Voedings- en Dieetkunde van Odisee Hogeschool.