Wie zit er voor ons?
Inzicht in de risicofactoren en kenmerken van ON kan helpen om een beter beeld te krijgen van de cliƫnt met een verhoogd risico op ON. Om deze risicofactoren en kenmerken in kaart te brengen, wordt het biopsychosociaal model gebruikt. Dit model beschouwt het menselijk functioneren als een samenspel tussen biologische, psychologische en sociale factoren. Het bekijkt de mens vanuit een holistische bril, in tegenstelling tot het medisch model, waarin psychologische en sociale aspecten niet in rekening gebracht worden (Engel, 1977; Lehman, David & Gruber, 2017).
Biologische factoren, waaronder de nutritionele profilering
Biologische factoren omvatten onder meer leeftijd, geslacht en BMI, maar ook nutritionele kenmerken. In onderstaande rubrieken wordt beschreven of en hoe deze factoren verband houden met ON.
Psychologische kenmerken
Naast biologische en nutritionele risciofactoren wijst het biopsychosociaal model ook op psychologische risicofactoren die gerelateerd zijn aan het voorkomen van ON. Een beter inzicht in deze risicofactoren helpt bij het identificeren van personen die kwetsbaar zijn voor de ontwikkeling van ON en bij het vormgeven van een behandelingsplan op maat. We geven hieronder een stand van zaken van de huidige onderzoeksliteratuur op dit vlak en vullen aan met eigen projectresultaten.
Sociale kenmerken
Een sociale profilering omvat vele verschillende factoren. Enerzijds kunnen we de demografische factoren zoals leeftijd en geslacht hieronder plaatsen. Deze factoren werden reeds beschreven in de rubriek ābiologische factorenā.
Wat met opleidingsniveau, belangrijke levensgebeurtenissen en persoonlijke leefomgeving, en de invloed van sociale media?