De opleiding Kleuteronderwijs. Wat houdt dat nu juist in?

Heb je nog geen hoger diploma en laat je werk- of privésituatie niet toe om overdag te studeren? Dan is het afstandstraject van de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs iets voor jou. Je verwerkt de leerstof grotendeels via zelfstudie en je wordt alleen op dinsdagavonden en een paar zaterdagvoormiddagen op de campus in Aalst verwacht. Als je al een hoger diploma hebt, krijg je heel wat vrijstellingen. Heb je al een hoger diploma en kun je overdag wel naar de les komen? Dan kom je in aanmerking voor een verkort traject overdag. 

 • Persoonlijk studietraject
 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Accent op muzische vorming
 • Groeien in groeigroepen doorheen je stage
 • Geen kloof tussen studenten en docenten

Kinderen maken tussen tweeënhalf en zes jaar een enorme ontwikkeling door. Ze ontdekken zichzelf, de anderen en de wereld. Ze leggen de fundamenten voor hun toekomst. Als kleuteronderwijzer(es) krijg je de kans hen te ondersteunen tijdens die boeiende ontdekkingstocht. Je krijgt een praktijkgerichte opleiding met veel afwisseling én met de nodige theoretische achtergrond. Daarbij kun je rekenen op een intensieve en persoonlijke begeleiding. Zo groei je langzaam uit tot een leraar die perfect weet hoe hij/zij in de klas moet reageren.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens je opleiding leer je een activiteitenaanbod creëren dat aansluit bij de leefwereld van kleuters en tegelijkertijd ook hun wereld verruimt. Dat vraagt van jou een sterk inlevingsvermogen, vertrouwen in de mogelijkheden van jonge kinderen, expressiviteit en creativiteit. Een hele uitdaging dus, maar we begeleiden je persoonlijk bij dat proces.

De kracht van klank, beeld en beweging

Je ontdekt tijdens je opleiding hoe je jonge kinderen zo goed mogelijk ondersteunt en hen helpt in hun ontwikkeling. Zo leer je bijvoorbeeld de taal en de muzische ontwikkeling van kleuters te stimuleren. Je krijgt ook vakken die je helpen om verantwoord pedagogisch te handelen. Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer praktijk. Na een eerste verkenning van de dagelijkse realiteit in een kleuterklas, groei je stilaan naar je eerste lesopdrachten toe. Natuurlijk word je daarbij geholpen.

Afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject.
Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een uniek programma. Als je al een hoger diploma hebt en je overdag kunt vrijmaken om naar de les te komen, kun je ook inschrijven voor een verkort traject van de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs in dagonderwijs. 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

Instaptoets

Leg jouw verplichte maar niet-bindende instaptoets voor de lerarenopleiding af.

Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte, maar niet-bindende instaptoets. De resultaten zijn niet bepalend om je te kunnen inschrijven, maar je moet de toets wel afgelegd hebben. De instaptoets heeft als doel jou als aankomende student een spiegel voor te houden over je startcompetenties.

educatief graduaat
Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Heb je al een hoger diploma?

  Als je al een diploma hoger onderwijs hebt, moet je niet alle 180 studiepunten opnemen om je bachelordiploma te halen. Je volgt dan een verkort traject. Als je een diploma hebt uit de sociale of paramedische sector, zal dat maximum 120 studiepunten bedragen. Met een ander diploma word je voor 51 studiepunten vrijgesteld. Meer info hierover krijg je bij een gesprek met je trajectbegeleider.

 • Heb je al een lerarendiploma?

  Als je hoger diploma een lerarendiploma is, word je van nog meer vakken vrijgesteld. Je verkort traject telt dan 60 studiepunten. Meer info hierover krijg je bij een gesprek met je trajectbegeleider.

 • Voltijdse dagopleiding

  Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten een lerarenopleiding te volgen in voltijds dagonderwijs.

Iets voor jou?

Kleuteronderwijs, iets voor jou?

 • Het liefst spendeer je je hele dag tussen jonge kinderen.
 • Je hebt een open en creatieve geest, bent speels en muzisch.
 • Je kijkt ernaar uit om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.
 • Er zit een uitstekende communicator en organisator in jou verscholen.
 • Leren van anderen vind je top, projecten met medestudenten uitwerken ook.
Meisje - nadenkend
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Begeleide zelfstudie

Tijdens een startsessie aan het begin van het academiejaar krijg je jouw studiemateriaal, een introductie tot de digitale leeromgeving Toledo en tot de opleidingsonderdelen die je opneemt. Elke cursus is voorzien van een studiewijzer zodat je weet wat de hoofdzaken zijn, waar de valkuilen zich situeren en welke tips en tricks je kunnen helpen bij het verwerken van de leerstof. Zo kun je maximaal zelfstandig aan de slag. Alle theoretische vakken verwerk je namelijk via zelfstudie. Daarbij sta je natuurlijk niet alleen. Via Toledo en groepen op sociale media leg je contact met medestudenten, zodat je elkaar kunt helpen bij vragen of problemen. Je begeleidende docenten zijn ook bereikbaar per mail of op de campus.

Stage

De kneepjes van het onderwijsvak leer je natuurlijk ook al doende. Daarom loop je vanaf het begin van de opleiding jaarlijks een aantal weken stage. Een deel ervan bestaat uit didactische oefeningen zoals observatieopdrachten, het andere deel is actieve stage. Je bepaalt zelf je stageperiode en je stageschool. Als je al werkt in het kleuteronderwijs, kun je onder bepaalde voorwaarden stage lopen in je eigen klas of school. Meer gedetailleerde informatie vind je op stage.odisee.be/onderwijs.

Contactmomenten

Daarnaast word je op dinsdagavonden en een paar zaterdagvoormiddagen verwacht op de campus in Aalst. Tijdens die contactmomenten krijg je ofwel een inleiding die je op weg helpt om de leerstof te verwerken ofwel een praktijkgeoriënteerde synthese van leerstof die je al instudeerde. Kort voor de examenperiode voorzien we nog een moment waarop je vragen kunt stellen. De precieze data worden bij de start van het academiejaar bekendgemaakt. Aanwezigheid is sterk aanbevolen.

Crea-doen, crea-denken, crea-durven

Een sprekende pop, een voorwerp dat tot leven komt, liedjes zingen, je stem grappig gebruiken, ritmes nabootsen, dansen, versjes opzeggen… Daarmee kun je kleuters meteen boeien. In je opleiding maak je kennis met allerlei muzische elementen en tijdens je stages ga je er zelf mee aan de slag. Zo ontwikkel je als het ware een ‘muzische grondhouding’: het wordt voor jou vanzelfsprekend om muzische elementen in je activiteiten te integreren. Je zult zien dat kleuters ervan genieten.

Innoveren kun je leren

Ook je docenten leren voortdurend bij. Ze gaan publiek door te schrijven op de veelgelezen blog ‘Kleutergewijs’ en doen onderzoek naar vernieuwende klaspraktijken. Je opleiding loopt in de kijker met projecten die de zelfsturing van kleuters versterken, hun taalontwikkeling stimuleren en hun STEM-vaardigheden doen ontluiken. Bovendien kun je voor je bachelorproef of een keuzestage schouder aan schouder met je docenten aan die projecten werken. Studeer je vervolgens af met zo’n project, dan word je meteen een pionier in de praktijk. Of je kunt kiezen voor de begeleiding en verbetering van snoezelsessies of natuurleerpaden voor kleuters die op bezoek komen op de campus. We geven je maar één raad: wat je ook kiest, ga ervoor.

Evaluatie

Je stages worden geëvalueerd op basis van een stagemap en feedback van de stageschool. Voor theoretische vakken leg je een examen af. Voor elk opleidingsonderdeel krijg je twee examenkansen. De eerste examenperiode valt in januari voor de vakken van het eerste semester of in juni voor de vakken van het tweede semester, de tweede in augustus-september. Examens worden ’s avonds of op zaterdagvoormiddag georganiseerd.

Handen uit de mouwen volwassenen student LLL
Verkort programma

Wist je dat je ook een verkort programma kunt volgen?

Heb je al een hoger diploma en wil je nu ook het bachelordiploma Kleuteronderwijs behalen? Kun je je tijdens de week vrijmaken om lessen bij te wonen? Dan is het verkort programma van de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs je op het lijf geschreven. Hoeveel studiepunten jouw verkort programma telt, is afhankelijk van je vooropleiding.

 • Persoonlijk studieprogramma

  De volledige opleiding Kleuteronderwijs telt 180 studiepunten, wat overeenkomt met drie jaar voltijds studeren. Heb je al een hoger diploma, dan moet je niet alle 180 studiepunten opnemen. Je wordt namelijk vrijgesteld van heel wat opleidingsonderdelen. Van welke opleidingsonderdelen precies hangt af van je vooropleiding. Tijdens een persoonlijk gesprek met je trajectbegeleider bekijk je samen welke credits je al behaalde en welke vakken je nog moet volgen.

  Heb je al een onderwijsdiploma, dan zal je persoonlijk studieprogramma ongeveer 60 studiepunten tellen. Je kunt je Educatieve bachelor Kleuteronderwijs dan op één jaar afronden. Heb je een diploma van een andere richting, reken dan op een studieprogramma van maximaal 120 studiepunten. Dat komt overeen met ongeveer twee jaar studeren.

 • In dagonderwijs

  Je persoonlijk studieprogramma is opgebouwd uit vakken uit het eerste, tweede en derde jaar van de reguliere Educatieve bachelor Kleuteronderwijs. Je sluit je telkens aan bij de verschillende klasgroepen om de lessen overdag mee te volgen. Maak je geen zorgen, je bent niet de enige student met een persoonlijk studieprogramma! Je zult je dus zeker goed omringd voelen op de campus.

  Als toekomstige kleuteronderwijzer(es) moet je uiteraard ook proeven van de praktijk. Na een eerste verkenning van de dagelijkse realiteit in een kleuterklas groei je stilaan naar je eerste lesopdrachten toe. Je stages kun je lopen op een school in je eigen regio. Ben je al leraar lager of secundair onderwijs, dan krijg je een vrijstelling voor een deel van de stages.

Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Na je opleiding bij Odisee ben je in staat om kleuters te helpen bij hun eerste stappen in de grote wereld. Je laat hen kennismaken met allerlei materialen, kunstvormen, taal en getallen. Stap voor stap bouw je mee aan de vorming van hun persoonlijkheid, via interactie met hun omgeving, de ervaring met nieuwe dingen en communicatie met anderen. Zo verwerven ze belangrijke basishoudingen en -vaardigheden. Je hebt een groot inlevingsvermogen en gelooft rotsvast in de mogelijkheden van jonge kinderen. Daarnaast koester je liefde voor elk kind dat je wordt toevertrouwd. In de klas zorg je voor een grote variatie aan speelse activiteiten en geniet je met volle teugen van de spontane reacties van de kleuters.

Waar kun je aan de slag?

 • Als kleuteronderwijzer(es) met een eigen kleuterklasje in het vrij, gemeentelijk of gemeenschappelijk onderwijs.
 • Als zorgleraar, om kleuters die extra aandacht kunnen gebruiken individueel te begeleiden.
 • Als leraar Lichamelijke opvoeding.
 • In de eerste graad van het lager onderwijs.
 • In de culturele sector of jeugd- en gehandicaptenzorg.
 • In een kinderdagverblijf of kinderbibliotheek.
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren?

Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de Educatieve bachelor Kleuteronderwijs heb je o.a. de keuze uit een Educatieve bachelor Lager onderwijs via een verkort traject of een Master Pedagogische wetenschappen

Ook een banaba is een optie, zoals Zorgverbreding en remediërend leren, Buitengewoon onderwijs of Schoolontwikkeling.

Levenslang leren

Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onze postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars. 

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures op de onderstaande pagina's. 

Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma halen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen ‘s avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. Surf naar odisee.be/studeren-als-werkzoekende-bij-vdab of contacteer trajectbegeleider Ellen Danckaert voor meer info.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet. 

Campussen

Campus Aalst

Kies je voor Kleuteronderwijs in afstandsonderwijs of volg je het verkort programma  op Campus Aalst, dan studeer je vlak bij de stad, maar toch in een rustige, groene omgeving. In het natuureducatief centrum steek je extra veel op over natuur- en omgevingseducatie. En ook ons snoezeldorp is een echte blikvanger.

Campus Brussel

Volg je het verkort programma Kleuteronderwijs op Campus Brussel, dan word je ondergedompeld in de rijke diversiteit van onze hoofdstad. Daarnaast stimuleren we je om je meest creatieve ik naar boven te halen.

 • 6
  Campussen
 • + 10.000
  Studenten
 • 25
  Bacheloropleidingen
 • 8
  Graduaatsopleidingen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?